Следва

Future Heroes нашествие: Chris Liebing

Доброто ченге Владо Пенев - новият министър на културата

Името му бе обявено официално малко след 16:00 ч. вчера от президента на България Росен Плевнелиев...

People of art преди 11 години

Доброто ченге от Под прикритие Владимир Пенев е новият министър на културата, но за два месеца, колкото ще е животът на служебния кабинет. Името му бе обявено официално малко след 16:00 ч. вчера от президента на България Росен Плевнелиев. 

"Смятах да го направя министър на финансите като доброто ченге, но... ", пошегува се президентът Росен Плевнелиев, който обяви служебния премиер Марин Райков и част от състава на кабинета.

Владимир Пенев завършва средното си образование в 8 СОУ "Васил Левски". От 1982 г. е магистър по актьорско майсторство за драматичен театър в класа на професор Николай Люцканов с асистент Маргарита Младенова, ВИТИЗ "Кръстьо Сарафов".

 

Изиграл е повече от 100 роли в театъра, киното и телевизията. Многократно номиниран и носител на "Аскеер" за 1996 г. и за 2006 г. за водеща мъжка роля, "Икар" за 2007 г. за водеща мъжка роля, "Златна ракла" през 2000 г.

Носител е и на много чуждестранни театрални и филмови отличия. Гастролирал е на театрални и кино фестивали в Европа, Азия и САЩ. 

От 1985 до 1992 г. е в състава на Младежкия театър в София. След това е в трупата на Народния театър "Иван Вазов". От 2003 г. играе в Малък градски театър зад Канала. Той изпълнява ролята на Плужека във филма "Дзифт" от 2008 г., на Директора на сп. Давид в Love.net и на митрополит Кирил Български в новия български сериал "Недадените", който ще направи премиерата си на 20 март.

 

Пенев се занимава и с озвучаване на реклами, филми и сериали от края на 80-те години на миналия век. Първия филм, за който дава гласа си, е румънски. Участва и в синхронния дублаж на "Мисис Даутфайър", който е първият, направен специално за телевизията.

Сред по-популярните му ангажименти като дубльор са озвучаването на американски сериали като "Туин Пийкс", "Дневниците на червените обувки", "Досиетата Х", "Монк", "Двама мъже и половина" (от втори сезон), "От местопрестъплението: Ню Йорк" и "Отчаяни съпруги".

Пенев е бивше гадже на Мартина Вачкова от времето на студентството им в НАТФИЗ. 
 

 

More People of art

Болшой театър премахна имената на противниците на "спецоперацията" от афишите за предстоящия сезон

People of art преди 7 месеца

Директорът на Болшой театър Владимир Урин даде интервю за "Российская газета" и заяви, че спектакли на режисьори, които са се противопоставили на руската "спецална военна операция" в Украйна, се премахват от репертоара на театъра