Следва

Разделите на известните: Шарлот Казираги и Гад Алмалех

Дарено колело - подарено щастие на дете! 1bike разказват за своята страхотна инициатива

Колко е необходимо, за да се появи една усмивка на лицето на дете?

Други преди 8 години

Колко е необходимо, за да се появи една усмивка на лицето на дете? Колко от нас са имали велосипеди, тротинетки и всякакви играчки в детството си? А колко не са?

В седмицата, посветена на децата, ще припомним за едни хора, които творят вълшебства за малки и големи. И заради това, че всички деца имат право на щастие, го правят безвъзмездно за техния празник. 

1bike създаде за по-малко от два месеца и реализира на територията на град Дряново благотворителната инициатива “Колело за смет, за дете велосипед”. В която поправи, възстанови и възроди към нов живот стари велосипеди, дарени с благотворителна цел от хора от цялата страна, за да ги раздаде на 1-ви Юни на деца в неравностойно положение. Ние ви ги представихме малко след като тяхната Велоработилница заработи, а сега ги потърсихме, за да ни разкажат затова как се прави добро в името на деца, и какво е чувството да даряваш щастие и усмивки на най-малките.



V.S. Как се роди идеята за инициативата?
Иван:
Преди време един приятел дойде тук в работилницата и каза, че има едно старо колело. Предложи ни да го възстановим и да го подарим на когото решим. И тогава със Сашо се зачудихме дали няма да има и други хора, които да искат да направят същото. Идеята постепенно еволюира и се насочи специално към деца.

V.S. За колко време се случи всичко?
Александър:
От Март решихме, че искаме да опитаме. Много бързо си намерихме и партньор, който иска да ни помогне. И стана доста бързо. Разговаряхме със социалните служби в града. За осем дена успяхме да съберем над 60 велосипеда.

V.S. Как хората разбраха за това, че могат да дарят своето колело?
Иван:
Пуснахме прессъобщение в сайта ни. Не си представяхме, че много хора ще се отзоват. Но в един момент започнаха да ни звънят по телефона, понеже колелетата можеха да се даряват и при партньора ни в инициативата Drag Bicyclesи ни казаха, че магазините им се запълват.
Александър: Фирма предложи абсолютно безвъзмездно да извози колелата към Дряново. Всеки се опитваше да помогне с каквото може.



V.S. Какво ви мотивираше през цялото време?
Иван:
Че правим нещо хубаво. Че ще дадем възможността на деца, които не могат да си го позволят, да имат колело. Ние като деца сме имали.
Александър: Всяко дете заслужава да има право на колело.

V.S. Вие лично ли ги раздадохте?
Александър:
Да, на първи юни.

V.S. Кои са всъщност децата, които получиха колело?
Александър:
Това са деца в неравностойно положение. За нас те трябваше да отговарят на три критерия: да нямат велосипед, да не могат да си го позволят и да нямат родители или да имат само един.



V.S. Как решихте колко велосипеда ще се направят?
Александър:
Съвместно със социалните служби. С тях обсъдихме и критериите. Те изготвиха списъка. Ние не знаехме кой велосипед за кое дете е.

V.S. Какво е чувството да правиш нещо безвъзмездно и то за деца?
Иван:
Нещо, което ти доставя удоволствие. Много е хубава и частта, в която виждаш колко добри хора има, тези които даряват. Имаше много специални случаи около кампанията. Един човек дойде от Пловдив и ни даде първото си колело, което е имал като дете. Един наш познат дари три велосипеда, които сам си е възстановявал в продължение на две години.
Александър: Имаше случаи, в които и деца даряваха.



V.S. Кои са хората склонни да помагат?
Иван:
Един човек извън Бъггария ни писа, че няма велосипед, който да дари, но ние така или иначе сме събрали всичко, което ни трябва. И ни попита помислили ли сме за каски. И закупи чисто нови каски, които да се раздадат с велосипедите. Възвърна ми се вярата в хората.
Александър: Обикновено хората, които нямат много, имат голямо сърце.

V.S. Как се случиха нещата на първи?
Александър:
Направихме малък поход с колелa из града и училищата. Децата са на възраст от две-три до осемнадесет и много от тях не можеха да карат колело.



V.S. Мислите ли да повторите инициативата по-мащабно?
Александър:
Мислим да започнем още от есента да се подготвяме за следващата година. И да раздадем велосипеди във всички по-големи градове. Видяхме какво е сега. И разбираме, че трябва много повече време, колкото по-мащабно е. Има ужасно много велосипеди, които стоят по мазета и тавани и много деца, които биха им се радвали. Нека им вдъхнем живот заедно!





1bike.bg
 

More Други