Следва

Задушена бамя с червени градински домати

Земя назаем: Философията за храната и живота на Мер и защо много хора я следват

От не един и двама специалисти сме чували колко е важно да се храним със сурова и чиста храна. В сезона, когато...

Health преди 12 години

От не един и двама специалисти сме чували колко е важно да се храним със сурова и чиста храна. В сезона, когато плодовете и зеленчуците са най-вкусни, нямаме никакво извинение да не се възползваме по всякакви начини от това богатство.

Единствената пречка може да бъде липсата на идеи как да точно да го направим. Моята тайна e един сайт, който дори не си спомням, кога и как открих: www.zemianazaem.com, но оттогава го отварям редовно.

Това е мястото, където една красива пловдивчанка вече три години споделя за своя опит със суровоядството. Нейното име е Мария Обретенова, но всички я познават като Мер. Със сигурност има хора, за които възгледите й са екстравагантни, но, ако сте опитали рецептата й за сурова торта със смокини и в следствие на това сте си заслужили възхитените погледи на приятелите си, то ще мислите по друг начин.

Потърсихме Мер в един слънчев летен ден, за да погледнем на храненето от различна гледна точка, с ясната мисъл, че няма универсални неща и, че всеки избор заслужава уважение.

V. S. Мер, какво точно представлява суровоядството?
Мер:
За мен то е начин на живот. Суровоядството включва сурови, растителни храни, като не се консумират никакви животински продукти. Добре е храната да не се обработва на повече от 48 градуса, защото над тази температура ензимите се унищожават, а те са жизненоважни за организма. Над 60 градуса витамините и минералите започват да се губят, а между 80 и 90 градуса напълно изчезват или преминават във вещества, които не се разпознават от организма и даже стават токсични. След това започва да отслабва имунната ни система, така че е хубаво всеки да си изгради балансирано меню, в което плодовете и зеленчуците да присъстват максимално.



V. S. Доколкото знам ти си се насочила към суровоядството заради здравословни проблеми.
Мер:
Имах сериозни проблеми с кожата и се борих с тях около 10 години. Преди 3 г. промених начина си на хранене, защото установих, че здравословните ми проблеми идват от там. Преди се опитвах да се справя с всякакви широкоразпространени средства – лекарства, пила съм хормони, купувала съм много скъпа козметика. Кожните проблеми са много упорити. Те се появяват отново, ако се върнеш към старите си навици. Говорила съм с приятели, които са започнали да променят храненето си и са усетили, че здравето им се подобрява. За себе си направих извода, че храната много ни влияе, колкото и да пренебрегваме този факт.

V. S. Как се справяш с изкушенията, когато ди се дояде нещо, което не е съвместимо със суровоядството?
Мер:
Държа да подчертая, че аз не съм пълна суровоядка. От време на време, когато ми се доядат някакви млечни продукти, си ги позволявам, защото иначе мисълта за това нещо няма да ме остави. Не трябва да налагаш сила върху тялото си. Много хора пристъпват към суровоядството с голямо желание, а след 1-2 месеца заради силата, която са приложили, намразват този вид хранене. Твърде много забрани водят именно до това. Понякога, когато силно ми се прияде нещо, си го позволявам. Взимала съм шоколад или сладолед. Може би тук е мястото да кажа, че не само храненето е от значение, но и начинът ни на мислене.



V. S. Кои са любимите ти неща за ядене?
Мер:
Всичките плодове и зеленчуци, които съм отгледала в градината на моите родители – това за мен са най-любимите ми неща. Тази връзка със земята ми е много ценна. Дава ми положителна енергия. Много обичам да си правя суров шоколад. Слагам начупени орехи, добавям водорасли, сушени плодове и той става уникален, толкова богат шоколад, че само 1-2 парченца те засищат напълно.



V. S. Какво беше менюто ти за днес?
Мер:
Първо ядох смокини, после пих бадемово ядково мляко. Накиснах бадеми и докато гледах един документален филм ги обелих, добавих мед и ванилия от шушулка. До 15 август ми се иска да постя. Аз моят пост го приемам, хранейки се с по-прости храни и затова тези дни се храня или само с плодове, или само със зеленчуци. Иначе менюто ми обикновено включва салата. Слагам всякакви зелении, които имам в градината – кейл, тученица, имам един новозеландски спанак, който расте и през лятото, киселец, магданоз, босилек, домати – имам много вкусни домати. За мен салатата е основно нещо - така, както хората си правят манджи.

V. S. Как се справяш с изхранването, когато тръгнеш на път?
Мер:
Когато пътувам през лятото и есента, пролетта е по-трудно, по пазарите и даже край пътя се намират много лесно плодове и зеленчуци. Ако съм на път за няколко дни, мога да си направя два пакета с крекери. Напоследък приготвям едни доматени крекери с босилек и стават страхотни. Правя си и буркан с песто, което може да издържи до 2-3 дни.

V. S. Твоят приятел как приема факта, че се храниш толкова различно?
Мер:
Винаги ме е подкрепял. Интересно му е това, което правя. Той не се храни като мен, въпреки че тази година започна да си променя храненето и да приема повече сурова, растителна храна. Това моментално му се отрази – свали излишните килограми и стана по-строен, има и мускули на корема. Това е една много приятна промяна. Иначе той обича да готви – прави си крем супа от тиквички, някаква храна на фурна. Аз мога да приготвя нещо за него, но нямам муза за това. Още преди да стана суровоядка имах някаква антипатия към стандартното готвене. Сега това, което правя, за мен е като игра. Слагаш, режеш, забъркваш, пасираш, няма запържване, няма висене на котлона. Суровите храни се приготвят доста бързо и лесно и ми е забавно.



V. S. В сайта ти има раздел за козметика, която ти сама приготвяш. Какви продукти използваш?
Мер:
Сама си правех козметика много преди да стана суровоядка, защото се опитвах да намеря начин да се справя с кожните си проблеми. Бях решила, че всичката тази козметика с парабените и химията от нефтените продукти, ми вреди. Тогава открих рецепти за домашна козметика с етерични масла. Постепенно започнах да експериментирам и да си правя кремове, лосиони, тоник за кожата. Напоследък даже започнах да си правя и сапун. Така стигнах до извода, че широкоразпространените продукти в магазините са ми излишни. Както повечето жени, преди имах много козметика – 3 вида пилинг маски, 5 вида лосиони за тяло, два вида крем – дневен и нощен. Притежаваме много продукти, които просто залежават в домовете ни. В момента не купувам нищо освен шампоан, защото не мога да намеря добър еквивалент за него. Всичко, което ми е необходимо, си го правя сама. Приготвям едно масло за тяло – в буркан накисвам прясно набрани билки със зехтин или масло от гроздови семки. Когато го прецедя след 40 дни, към него мога да добавя етерични масла и така да подсиля ефекта. Това е мазилото ми за тяло и лице. За измиване правя сапун, който много ми харесва и с радост си го ползвам. Правя сапун с лавандулови цветчета, с листенца от роза. Всъщност установих, че откакто промених начина си на хранене, вече няма нужда да полагам толкова грижи за кожата си, както преди. Когато организмът ти е хидратиран с вода, плодове и зеленчуци, кожата ти се поддържа сама.

И тъй като след козметиката отново се върнахме към темата за храната, в края на разговора ни Мер сподели с нас две рецепти, които не само тя много харесва, но и всички, които са ги опитвали:



Боровинков чийзкейк - http://www.zemianazaem.com/archives/340
Песто с копър и магданоз - http://www.zemianazaem.com/archives/127 
 

More Health

Детокс напитката, която топи мазнините за 14 дни

Health преди 1 месец

Търсите решение за изгаряне на мазнини и възстановяване на силуета за само 14 дни? Не търсете повече! Ето една магическа детокс напитка, която, ако включите в ежедневната си рутина, ще стимулирате метаболизма и ще постигнете целта си, ако тя е здравословно отслабване.