Следва

Тери Ричардсън, мама и татко - най-неестетичните, но страшно готини кадри

Стилът на... Лора Николаева. Двигателят на българския моден лейбъл Gene

На страниците ни сме те срещали с доста млади български дизайнери, но е факт, че твърде малко от тях успяват да пробият не само на нашия пазар...

All fashion преди 12 години

На страниците ни сме те срещали с доста млади български дизайнери, но е факт, че твърде малко от тях успяват да пробият не само на нашия пазар, но и чужда територия.

Предстои да те запознаем с Лора Николаева, художественият директор на Gene. Gene e сравнително млад бранд, на около 2 години, които е познат не само у нас, но и в Русия, Лондон, Париж, Лос Анжелис, Ню Йорк и т.н. Имат страхотен премерен стил с отношение към детайла.

Колкото до Лора, тя e висока млада дама, силно напомня на Кейт Бланшет, бивш модел и гримьор. Веднага ти я показваме, но преди това само ще отбележим, че й завиждаме за страхотния червен оттенък на косата, за изписаните черти на лицето, за перфектните крака и за усещането за финес, с което изпълни студиото.

V. S. Кога започна да се занимаваш с мода?
Л. Н. Когато бях малка и носех токчетата на мама. Но съзнателно с това, с което се занимавам в момента, може би към 22, 23. Преди това много исках да стана пластичен хирург. Кандидатствах медицина, докато все още моделствах. Всъщност майка ми е лекар и тя ме разубеди. То просто се получи от само себе си. Започнах да се занимавам с грим, отворих си студио. В един момент това ми беше дребно, имах нужда от нещо повече.



Една Нова Година си сънувах марката и реших, че ще си направя лейбъл за дрехи. Събудих се на сутринта между 2007 и 2008 в 10 часа, а името ми беше в главата. Обадих се на момичето, което ми правеше рекламните материали и си поръчах лого. Така вече 2 години се занимавам само с това. Не бих казала, че е на шега, но се получи много леко.

V. S. Със стайлинг занимавала ли си се?
Л. Н. Не бих казала. По-скоро по едно време много ми се занимаваше с Event Management, защото съм много добър организатор. Аз умея да бъда шеф. Винаги съм била самостооятелна и ми е било много приятно да се занимавам със събития и там би могло да се каже, че съм се занимавала със стайлинг, защото, например, е нямало бюджет за стилист, но иначе не, даже ми се иска да започнем да работим с професионалист за моята серия, но още не съм намерила правилния човек.

V. S. Каква е разликата между Gene и твоят личен стил?
Л. Н. Аз не съм дизайнер. Никога не съм се занимавала с това, нямам такова образование, но моята концепция зза Gene е, че трябва да се работи с много дизайнери. По принцип зад всяко име трябва да е така. Аз не се изживявам като дизайнер изобщо, но смятам, че съм основното колело на това нещо. Аз съм по-скоро криейтив директор на марката - човекът, който събира колекциите, определя тона им, сентенцията, какво ще се покаже.


блуза и сако Gene

Колекцията, която направихме този сезон, общо взето е от мои неща по неволя. Аз имам страхотен интерес да търся нови хора, които да създават дрехи, но това не ми се случва много често в България. Повечето млади дизайнери бягат навън, а тези, които могат, си правят собствени марки и това е супер. Аз много искам да работя с много хора, но ми е много трудно да ги намеря. Иначе много съм щастлива, че работя с толкова страхотни създания. Ние сме малък екип, но в него няма йерархия и се радвам, че съм го постигнала.

Разликата между мен и Gene е никаква или много малка. Аз държа в моята марка да присъства моето светоусещане и повечето наши клиентки много приличат на мен по характер, начин на мислене и т.н.. Имаме много ясен и точен таргет, който следваме и никога не излизаме от него. Аз съм убедена, че човек трябва да бъде себе си и да прави всичко възможно да случва себе си. Не бих могла да бъда дизайнер на друга марка, може би бих създала парче, но не и колекция.

Така че, разликата е наистина никаква, дори марките, които купувам за себе си, много приличат на нас.


рокля и клъч Alexander McQueen



V. S. Какви са те?
Л. Н. Моите марки са много малко, защото аз съм много дефиниран човек, имам супер дефиниран вкус и винаги е било така. За мен най-най-големият дизайнер беше МакКуин. Това е най-великият човек - гениален като криейтив, като свише дарба, не като бизнесмен. Най-големият бизнесмен може би е Том Форд.

Следващата, която обожавам, е Фиби Фило, харесвам всичко, което прави и е правила. Много ми е на сърце и Стела МакКартни, въпреки че е малко по-спортна от това, което бих носила в живота си въобще. Аз много рядко разделям гардероба си на ежедневно и вечерно. При мен е на случка и на настроение. Никога не ми е било проблем да сложа готина тузарска рокля през деня, ако така се чувствам днес.

Celine, Chloe са много мои марки. Обожавам Ackermann, напоследък ми тече във вените, не мога да повярвам, че има толкова талантливи хора.


клъч с дантела и клъч с цвете Gene

Аз харесвам и много млади дизайнери, ние продаваме на една от най-големите платформи в света за млади лейбъли и там има уникални хора. Не можете да си представите какъв криейтив кипи в света в момента. Мисля, че хората и публиката като цяло много се изтощиха от всичко старо и всичко познато.

V. S. Коя модна седмица следиш с най-голям интерес?

Л. Н. Британците са във вихъра си, но най-много се интересувам от французите. Имам един сравнително нов, който мисля за невероятен, Hakaan. Иначе гледам всичко. Милано ми е малко по-далечно.

V. S. Какво мислиш за последните седмици на модата и това, което видяхме, защото като цяло реакциите бяха по-скоро негативни. Нищо ново не се показа...
Л. Н. Това потвърждава тезата ми и аз го видях отблизо, сега ми предстои и Париж. Не бих се изразила негативно, защото е нормално да бъде така. Всички марки, които ти изброих, този сезон направиха нещата, които направиха и преднишния. Предъвквано, малко ъпдейтвано, включително и Maison Martin Margiela, също показа много типични неща.


топ Gene (на снимката отляво), късо палто и пола Gene (на снимката отдясно)

В момента е едно страхотно време, в което има място за новата мода. Ако се качите на тази платформа, на която ние продаваме, там има 5670 дизайнери (може и да са малко повече) и правят великолепни неща, но просто нямат средствата и възможностите да показват на големите подиуми.

Случва се и още едно страхотно нещо - байерите започнаха да се отделят от големите структури и създават едни малки структури, на които малки артисти като нас могат да стъпят. Това изложение, на което отиваме в Париж, е точно такова. Една агентка, която работи много дълго време за голяма структура, се отделя и прави малко изложение в галерия във френската столица. То е абсолютно безплатно за всички дизайнери, тя го финансира по европейска програма и кани 30 марки, селектирани от цял свят. Ние си плащаме единствено таксата за наема, която е 100 евро. За сравнение, изложението, на което бяхме в Русия, отново бе финансирано по европейска програма, но щандът, на който бяха представени всички марки, възлизаше на около 180 000 лева.



В момента имаме покана да продаваме в един концептуален магазин в Лондон. Искам да кажа, че вече има публика за младите дизайнери, създават се концептуални магазини, които работят само с нови имена. Ние предлагаме дрехи адекватни на големите брандове, но на много по-ниски цени. Има го вече фундаментът, на който да стъпиш, за да те видят.

V. S. Ти работиш с дрехата от хартиената скица до закачалката. Предполагам допирът е много важен за теб. Пазаруваш ли онлайн?
Л. Н. Не, за съжаление, аз съм ужасен антиглобалист, мразя молове, мразя пазаруването онлайн. Но мисля, че това е нормално, аз съм много ангажирана в това, което правя. Интересувам се от това какво има в една дреха, във формата й, в една материя, в това къде отива тя, спират ли я шевове, колко е нарязана, защо и т.н.. Имам преференция към детайла и към това той да бъде изпипан до край.



V. S. Какво има най-много в гардероба ти?
Л. Н. Сака, тренчове, връхни дрехи, шалове. Имам и рокли. Смятам, че това е най-женствената дреха. Аз обаче не съм фен на обувките. Изключително трудна съм там, много рядко си купувам, много рядко харесвам, за разлика от повечето жени.

V. S. Какво си купи последно?
Л. Н. Шал на Alexander McQueen от последната колекция.

V. S. За какво си давала най-много пари?
Л. Н. За МcQueen. Каквото и да видя. Определено мога да дам повече пари за дреха, не само за МcQueen, но и за Celine, за чанта, аксесоари, отколкото за часовник или кола, ако щеш. Другото, за което давам много пари, са книги.



V. S. Какво има в чантата ти?
Л. Н. Всичко. Обикновено лаптоп, очила, гримове, парфюм, оризови хартийки, химикалки, списание, аз съм много разхвърлена. Не като организация, а като вещи. И с дрехите съм така.

V. S. Какво е белег на лош вкус?
Л. Н. Много неща, но да започнем от персоналното отношение към модата. Това, което ми прави изключително лошо впечатление е липсата на детайл. Непрекъснато виждам ужасно добре облечени жени, които не са се погрижили за маникюра или косата си. Кичът, прекаленото обличане във всяко едно отношение.

Ако една жена има неправилно отношение към модата, т.е. или прекомерно, или липса на такова, то тя винаги бърка. Няма нищо по-хубаво от една девойка в дънки, сако, гуменки и правилната чанта, но трябва да имаш отношение към тях, да са ти в ДНК.


клъч Alexander McQueen

V. S. Пътуваш доста. Къде са най-стилните хора на света?
Л. Н. Всеки път откривам нови места. До сега мислих, че това е Лондон, обожавам този град, това е моят град, искам да прехвърля и да завърша живота си там. Обичам бабите, с тренчове на Burberry, които са абсолютно точни от първия до последния детайл. Но сега бях в Петербург и ако трябва да съм честна, толкова красиви хора, толкова добре облечени жени не съм виждала. Имат физика подарена от Господ във всеки един смисъл - от коса до позитивност.


рокля Lanvin и сако Gene (на снимката отляво); рокля Gene (на снимката отдясно)

V. S. Кой е най-важният урок по стил, които си получила?
Л. Н. Аз съм много тежък индивидуалист. Израснала съм в някакъв мой момент и много пъти съм се опитвала да бъда някой друг и може би преди 2, 3 години, когато започнах да се занимавам с Gene, установих, че имам свой собствен стил и свое светоусещане и ми е много трудно да кажа кой ми е дал урок. Всеки ден се уча, непрекъснато.

V. S. Имаш ли модна икона?
Л. Н. Има много жени, на чиито стил се възхищавам. Например, Кейт Бланшет, тя има уникален стил, никога не бърка. Също Джулиан Мур, Мадона като комерсиална звезда. Може би ще прозвучи много високопарно, но аз смятам, че всеки трябва сам да си бъде модна икона.

Но иначе, наистина се възхищавам на Кейт Бланшет. Преди време я бях видяла на корица на Vogue в рокля на Paco Rabanne и не можех да повярвам, че тази жена е толкова красива и безупречна. Определено, ако мога да приличам на някого, нека да е тя. А най-щастлива ще бъда, ако един ден тя облече и мои дрехи.


риза и пола Gene

V. S. Какво е отношението ти към секънд хенд?
Л. Н. Никакво. Знам, че много стилисти и дизайнери го харесват, но аз не мога дори да вляза. Просто не мога да си го представя за себе си, както не мога да си представя да нося Cavalli и Dolce & Gabbana.

V. S. Това беше. Благодаря за срещата!
Л. Н. И аз, до скоро!

Още за GENE можеш да научиш на www.genestyle.net
 

More All fashion