Следва

Жени Калканджиева на мястото на Вихра в "Съпругите"

РАБОТНОТО ВРЕМЕ

Съвместна изложба на Евгени Йонов, Кирил Якимов и Александър Балкански. 

Events преди 12 години

Трима художници се събират за пореден път, точно година след последната си съвместна изложба, отново в галерия "Арте". Най-новите им творби са обединени в колекцията “Работно време”.

Евгени Йонов, Кирил Якимов и Александър Балкански са добре познати в България и сред колекционери в чужбина. Всеки от тях запълва времето, предназначено за работа, с ексцентрични страсти и занимания, от които се раждат творбите им.

Евгени Йонов от години се интересува от “втория живот” на различни метални предмети. Пирони, лъжици, стари часовници – всичко, от което може да се изгради нова форма, попада под оксижена му. Изкушените от историята на изкуството може да открият паралел с живописта на Йеронимус Бош, докато самият Евгени само се усмихва и казва, че неговата “работа” освен всичко друго си е тежък физически труд и затова, когато не прави скулптури, активно спортува, за да не губи форма.

Кирил Якимов пък, когато не се занимава с правене на декори за телевизия /той е автор на повечето знакови декори в българския ефир - от “Стани богат” и “Биг брадър” до декорите на “Седем часа разлика” и “Всички обичат България” /, търси “втори живот”, затворен в своето ателие. Именно изследването на пространството на ателието е обект на последния му цикъл колажни графики, озаглавени “Работно място”. Смесената техника, с която работи включва разработка на фотографска основа с експресивни намеси на цвят и сблъсък на графични и живописни похвати. Сам определя себе си, в типичния и за тримата самоироничен стил, като “старомоден абстракционист”

Литографиите ще бъдат приносът на Александър Балкански в експозицията на „Тримата”. Познат със своята живопис и керамични формати, този път той развива характерен цветен език в нова среда. Графиките му са прецизни, концентрирани върху енергични петна и форми. “Явно аз съм най-свободен от тримата, затова моето “работно време” е запълнено с енергия да откривам забавлението във всичко и това е същността на новите ми работи”.

Галерия “Арте”, ул. "Раковски" 183
Откриване: 19 януари 2012 г., 18.00 часа


 

More from View Sofia

More Events

Изложбите в София: светско монументално изкуство или 125 години от рождението на Дечко Узунов

Events преди 1 месец

Дечко Узунов и днес продължава да привлича вниманието на изследователите с многобройните си творчески проявления. Освен в областта на изящното изкуство той се изявява и в монументалното. Разработва редица проекти в различни направления, вкл. стенописи, мозайки и витражи.