Следва

No Pants, No Problem

Карл Лагерфелд: Джаки Кенеди носеше фалшив Шанел

Дали е възможно и как изобщо може да се случи - прословутият розов костюм, онзи, с който Джаки e облечена по...

All fashion преди 12 години

Дали е възможно и как изобщо може да се случи - прословутият розов костюм, онзи, с който Джаки e облечена по време на убийството на съпруга й, е чист фалшификат?

По думите на Лагерфелд, това е точно така. Дали обаче може да се вярва напълно, все пак става въпрос за първата дама на Америка? Нито е имала проблем да си купи костюм от Мадмоазел, нито, имайки предвид стиловите й умения и характер, би се причинила подобно нещо.

На втори април, втория брой на печатното издание на Style.com пусна, между многото други материали, интересен разговор между Карин Райтфелд и Карл Лагерфелд, в който основното ударение пада върху темата за оригиналността на световноизвестния костюм на госпожа Кенеди. Ето част от разговора:

Карин Ройтфелд: “Първото сако Шанел, което видях, и за което знаех, че е Шанел, беше по телевизията. Розовото, носеше го г-жа Кенеди.”

Карл Лагерфелд: “През 1963. То беше фейк, абсолютно точно изкопирано от Cassini. Тя имаше истински Шанел, сестра й ги поръчваше и тя ги шиеше. Имаме всички доказателства за това.”

И така, Националният архив на САЩ, където се пази дрехата, и ръководството му, вероятно се чувстват леко нелепо в този случай. Факт е, че това не е първият път, в който иконичната дреха се поставя под обстрел с обвинението, че е фалшива. Дори авторката на книгата за Коко Шанел - The Legend and the Life - Жустин Пикардие /лично опълномощена от Шанел за авторството/ твърди, че независимо, че всички материали за костюма са действително от модна къща Шанел, “костюмът бе скроен и ушит за Кенеди при Chez Ninon, като е използвана системата ‘line for line’, внедрена от самата Шанел. Т.е. нещо, което изглежда като патица и ходи като патица, но не е точно патица.

Въпреки че причините за подобен избор от Джаки О. са все още неясни, може да се предположи, че се опират на идеята за патриотизъм. Като носи, в качеството си на съпруга на президента нещо, ушито в Америка, а не във Франция. В това има известен смисъл, независимо, че конкретно този костюм изглежда напълно шанелски, а Шанел е френска марка. Какъвто и да е случаят обаче, дали е Шанел или не е Шанел, факт е, че тази дреха е носена от вдовицата на американския президент точно в деня на убийството му, ден, след който нищо вече не е същото.

Исторически костюм, за който винаги е интересно да се спори, особено ако страните по спора се казват Карин и Карл.
 

More All fashion