Следва

4 май, петък

Любовен подбор - майски брой на сп. GLAMOUR

Най-добре избирай спътника си в живота с помощта на здравия разум, съветват едни. Слушай сърцето си, защото то си иска своето, контрират други. А GLAMOUR гледа на двата „враждуващи” лагера с ...

Health преди 11 години

Най-добре избирай спътника си в живота с помощта на здравия разум, съветват едни. Слушай сърцето си, защото то си иска своето, контрират други. А GLAMOUR гледа на двата „враждуващи” лагера с леко снизхождение. Защото вече знае, че алгоритъмът на избор на сексуален партньор е закодиран в нас на равнище ДНК – още в прадревни времена. Скъпи Дарвин, не естественият подбор, а наша милост, женският пол, е в основата на еволюцията, да знаеш!*

От Нина Стефанова

Мис и мистър „Перфектни гени”
Днес излишно си усложняваме личния живот, а всичко всъщност е адски просто. Елементарен пример. Не вярваш в силата на любовта от пръв поглед? А първобитните ни прапрабаби са вярвали – при това без никакви уговорки. Милиони години назад да чакаш третата среща, за да се съгласиш на секс, е било немислимо: докато се къпеш в богатия духовен мир на другия и обсъждате любимите си скални автори, като нищо я ще ви изяде някой саблезъб тигър, я ще ви стъпче някой мамонт. Затова решаваща роля в полето на чувствата са играли качествата, които моментално съобщават на партньора: „Ехо, аз имам чудесни гени и съм най-добрият ти възможен избор!”

Но какъв вкус са имали далечните ни прадеди? Дали са харесвали рубенсови форми, или по-скоро прапрабабите на Кейт Мос? Преди години (и далеч преди билбордовете на доктор Енчев) учените стигат до извода, че най-големият комплимент в древността е звучал така: „Еха, колко си симетрична!” И в това има логика: правилните черти на лицето и пропорционалните телесни мерки са се смятали за знак за отсъствие на мутации и са действали като сигнал за незабавно чифтосване – защото очевидно ДНК-то на въпросната личност е първокачествено.

Като това важи и за двата пола. „Правилният” генетичен коктейл продължава да ни привлича и днес, макар и на несъзнателно ниво. Изследване, проведено в университета на Ню Мексико, показва, че днес дори миризмата на мъжете със симетрично тяло и физиономия се струва на жените далеч по-съблазнителна и секси (и всеки бранд, лансиращ мъжко ухание, явно знае това).

В резултат на този естествен любовен подбор с всяко следващо поколение човечеството ставало все по-красиво. Или по-точно – мъжете ставали. Защото макар те също да са избирали партньорката си по външни признаци, последна секс дума, естествено, винаги сме имали ние, женските: ние сме приемали или отхвърляли даден ухажор.

В генетичния конкурс за красота мъжките екземпляри ту разпервали пъстри опашки, ту веели гриви, ту размахвали рога или широки плещи – а наша милост просто си седяла и журирала. Оказва се, че женските гени по природа са по-малко склонни към промяна, защото докато задачата на мъжете е да демонстрират нови „продукти” на генното изложение, то жените просто трябва да купим най-доброто.

По тази логика става ясно, че не трудът, а женската капризност е направила от маймуната човек. Така че следващия път, когато някой те обвини в прекалена любовна придирчивост, поясни, че ти търсиш съвършената симетричност на бял кон не заради себе си и дори не заради поколението си, а заради светлото симетрично бъдеще на цялото човечество.

Прабартер: секс срещу храна
„Ти си такъв егоист значи!” – за пореден път го сервираш в лицето на гаджето си. Да, точно такъв е. И за щастие, не е единствен. Теорията на „егоистичния ген”, формулирана от английския учен Ричард Докинс, гласи: за да предадат своя набор ДНК на колкото се може повече деца, самците трябва да бъдат не просто егоисти, а големи егоисти. 

Далечните родственици на съвременните мъже – самците примати – до ден днешен се грижат за своето потомство по пътя на унищожението на чуждите издънки. И първите homo sapiens са вършили същото. Какво е оставало на древните майки? „Ами, да скрият следите”, смята ученият. Като стратегически даряват с благосклонността си всички свои познати от мъжки пол. Така, ако някой реши да вдигне ръка срещу отрочето им, с чиста съвест са могли да му креснат: „Недей! Детето е твое!... Почти съм сигурна!”

Този похват обаче е бил в ход за кратък период от време. След което на предците ни се е наложило да предприемат най-странния от гледна точка на останалите стадни биологични видове тип взаимоотношения – моногамията. Причината за тази постъпка е много проста – недостиг на храна, който повлича след себе си бартер: секс срещу хапване. Новите правила изглеждали така: мъжът хранил до несвяст девойката с бабани, а тя игнорирала... ъъъ, бананите на останалите самци. Така и самките били сити, и гените – цели.

Отзвук от това хранително секс робство може да се види и в съвременното общество: когато се съгласяваш да изядеш мръвката, която любимият ти поднася със своята вилица, или когато позволяваш на даден мъж да ти плати вечерята. Сега вече става ясно защо това се приема от представителите на силния пол като сигурен знак за благоволение.

Адио, полигамия, привет, силикон
И така, на нас, жените, ни се искало редовно да получаваме по някоя мръвка, кокалче, банан и прочее доисторически еквиваленти на диамантите. А на мъжете им се искало да ги даряваме редовно с прелестите си, оправдавайки „диамантената” инвестиция, без да огряваме конкуренцията. (Както се вижда, те са тези, които първи започват да държат на верността, ние просто държим на пълния си стомах.)

Според учени, изследващи въпросните исторически любовни отношения обаче, за достигането на така поставените цели и на двата пола пречи едно нещо. Способността на тялото на самката с измененията си да съобщи за готовността си да зачене. В общество с преобладаване на устойчиви любовни двойки самката не е заинтересована от това да устройва на самеца периоди на секс въздържание, защото той може да престане да й доставя храна или направо да я изостави и да иде при друга.

В новата любовна обстановка най-добре от всички започват да живеят тези първобитни дами, които се научават да маскират наличието или отсъствието на овулация. Как се постига това? Ами, далеч не толкова трудно, смятат учените. При всички примати увеличението на млечните жлези е свидетелство, че самката кърми дете и не е готова да зачене. И ние с течение на времето сме се изхитрили да поддържаме гърдите си в непрекъснато увеличено положение – я с помощна на последните push-up-bra технологии, я с помощта на силикон. И май на мнозинството самци това им допада.

В резултат на въпросната лукавост с гръдната ни обиколка ние не просто сме затвърдили установяването на моногамия на Земята, а и сме понижили равнището на вътревидовата мъжка агресия. Вече има значително по-малко скандали „за женски” и... типажът на бруталния самец остава във флирт историята. Най-желаната партия мъже стават работливите пчелички, защото те са далеч по-добри бащи от свадливите мускулести терминатори. Плюс, разбира се, наследниците на пра-скалните-творци, които драскали графити по стените на пещерите и компенсирали липсата на XXL мускули с ерудиция и чувство за хумор, защото били наясно с максимата на Саша Гитри „Накарай една жена да се смее и тя ще ти стане любовница”.

Разбира се, всичко разказано се е случило много-много отдавна и няма живи свидетели дали наистина е било точно така... Но пък звучи супер готино, нали?



Втора снимка (на скални графити)

Текст към нея: Друга желана партия били пра-скалните-творци, които компенсирали липсата на XXL мускули с ерудиция и чувство за хумор, защото били наясно с максимата на Саша Гитри „Накарай една жена да се смее и тя ще ти стане любовница”.

Изнесен цитат
Милиони години назад да чакаш третата среща, за да се съгласиш на секс, е било немислимо: докато се къпеш в богатия духовен мир на другия и обсъждате любимите си автори, като нищо я ще ви изяде някой саблезъб тигър, я ще ви стъпче някой мамонт.

Изнесен цитат 
Вярност ли? Измислица на мъжете. Ние, жените, до последно сме предпочитали полигамията.

Бележка под линия 
* Шегата настрана, теорията на Дарвин за естествения подбор напоследък търпи сериозна критика. Ако искаш да знаеш защо, виж филма From Frog to Prince.

 

More from View Sofia

More Health

Детокс напитката, която топи мазнините за 14 дни

Health преди 2 седмици

Търсите решение за изгаряне на мазнини и възстановяване на силуета за само 14 дни? Не търсете повече! Ето една магическа детокс напитка, която, ако включите в ежедневната си рутина, ще стимулирате метаболизма и ще постигнете целта си, ако тя е здравословно отслабване.