Следва

24 октомври, сряда - Ванеса Паради в Шанел на изложба на Шанел

Свещената салата - Няколко полезни инструкции как да я приготвим здравословно

Почти в края на октомври сме и мисълта, че можем да си върнем изгубения на плажа целулит леко ни изнервя на...

Health преди 11 години

Почти в края на октомври сме и мисълта, че можем да си върнем изгубения на плажа целулит леко ни изнервя на прага на зимата. И за да олекотим режима си без да гладува до припадък, обикновено салатата е нашето силно оръжие. За това си има и основателна причина, тъй като е зеленчук, който се консумира суров, следователно има ниско съдържание на калории, витамини и антиоксиданти. Просто перфектна храна.

Въпреки това, ако консумирате голяма салата за обяд, има много начини да я съсипете и вместо здравословна да се превърне във вредна за здравето.

За това, преди да започнете да се чудите какво още да сложите в салатата, по- добре се замислете и последвайте тези съвети.

Първо, избягвайте да използвате салатата айсберг като базисна. Дори и да е зелена маруля, тя няма никаква хранителна стойност, колкото и странно да ви звучи. По- добре изберете смесена салата/ рукола, айсберг, маруля/, защо не й спанак.

Прескочете бекона
Хрупкав бекон звучи доста съблазнително, но е абсурдно да го допуснете в салатата. Не го приемайте като източник на протеини, защото да си го кажем честно съдържа цели 70% мазнини и едва 30% протеини. Това не е всичко - високото му съдържание на натрий е ужасно опасен, а стане ли въпрос за калории, един резен има 65ккал, т.е. ако добавите 3 бекончета, салатата ви ще съдържа почти 200 калории….

Не на пърженото месо!
Изкушаващо е да добавите пържено месо в салата. Тези вкусни парченца заобиколени от марули, моркови или домати могат ли да бъдат чак толкова зле? Ще ни се да е диетично, но за съжаление истината,че няма значение дали пърженото месо е сервирано в кофа или сред зеленина. То си остава пържено! Ако искате да добавите протеини към салатата си, има много по- здравословни продукти като пилето на грил, пуешки гърди или твърдо сварени яйца. Но пържените меса никога не трябва да се добавят. Пълни са с мазнини, които запушват артериите и ще добавят толкова много калории, че е по – добре да пропуснеш цялото нещо със салатата. Все пак бъдете честни със себе си - искате ли здравословна салата или просто мазно пържено месо?

Не прекалено много сирене, моля!
Ние обожаваме сирена и знаем колко добре вървят със салата. Едно нещо е добавянето на малка част и съвсем друго прекаляването. Имайте предвид, че само ¼ чаша насъргано американско сирене постига над 100 калории. Така че кажете „да” на сиренето, само ако е в обхвата на една щипка. Можете да заложите на сирене, приготвено само с мляко, което не съдържа онези вредни химически оцветители.

Избягвайте крутони
Това е често срещана грешка, че крутоните са просто малък, твърд хляб. Действително са направени от сух насъщен, но много много масло, олио и сирене са добавени, за да станат по- вкусни. Това, с което допълват салатата със сигурност е повече вкус, но и ужасно голямо количество въглехидрати и мазнини и НУЛЕВИ хранителни вещества. Плюс това е по- добре ако изядеш филия пълнозърнест хляб със салатата, което ще е напълно достатъчно за обедния прием на въглехидрати.

Изберете умно дресинга
Дресингът е може би един от най- важните в салатата. Знаем ,че ви се иска иска много от него, но и тук не трябва да се прекалява.

Здравословните мазнини са необходими за да може тялото ви да абсорбира хранителните вещества в зеленчуците, но прекалено голямо количество дресинг или грешния такъв, със сигурност ще превърне салатата ви в калорична бомба.

Кажете абсолютно НЕ на всички сосове направени от сметана, майонеза или сирена. Вместо това използвайте дресинг от зехтин, оцет или лимонов сок и малко сол. Друга добра опция е винегрет с малко горчица. Но и с тези съставки трябва да се внимава, с други думи салатата ви трябва да бъде поднесена с леко присъствие на дресинг, а не да се накисва в него. Идеалната ви салата трябва да може да позволява да опитате зеленчуците и да усещате аромата на дресинга.
 

More Health

Детокс напитката, която топи мазнините за 14 дни

Health преди 1 месец

Търсите решение за изгаряне на мазнини и възстановяване на силуета за само 14 дни? Не търсете повече! Ето една магическа детокс напитка, която, ако включите в ежедневната си рутина, ще стимулирате метаболизма и ще постигнете целта си, ако тя е здравословно отслабване.