Следва

Утре гледай: Премиерата на „007 координати: Скайфол”. Кефът е голям

SOFIA BLUES MEETING през ноември с испански блус от MINGO & THE BLUES INTRUDERS

 Шестото поред издание на SOFIA BLUES MEETING ще се проведе на 12-ти ноември от 20.00ч. в Sofia Live Club.

Music преди 11 години

Шестото поред издание на SOFIA BLUES MEETING ще се проведе на 12-ти ноември от 20.00ч. в Sofia Live Club. Специални гости на събитието ще бъдат американците MORELAND & ARBUCKLE. Със съдействието на Институт Сервантес – София, единствената проява, посветена изцяло на блус-културата в България ще представи испански блус под звуците на най-виртуозните хармоникари MINGO & THE BLUES INTRUDERS. В блус-срещата участие ще вземе и българската група БЛУС ТРАФИК.

Блус от .... ИСПАНИЯ ! В Испания се слуша и харесва не само фламенко ! Едно от доказателствата - MINGO & THE BLUES INTRUDERS. Domingo Balaguer е сред най-виртуозните хармоникари не само в Испания но и в света. Започва да свири на хармоника 11-годишен. Първата си група “Caledonia Blues Band” основава през 1985 г. и в продължение на 10 години покорява с нея много блус-сцени в Испания и Франция. 1995 г. е начало на нов проект – акустичното трио “Bliesville”, чийто репертоар освен собствени композиции включва и уникални интерпретации на песни на велики блусари като Muddy Waters и Little Walter. Следват няколко години с “Blues Blasters” – блус-формация съчетаваща експлозивността на Chicago-blues с меланхолията на West Coast Blues а след това се появява “The Blues Intruders” – сегашната група на Mingo. През март 2012 год MINGO & THE BLUES INTRUDERS представят Испания на вече ежегодния фестивал European Blues Challenge в Берлин.

Китаристът Aaron Moreland и хармоникарят-вокалист Dustin Arbuckle започват да свирят заедно в Канзас преди 10 години. И двамата са дълбоко повлияни от духа и вътрешната сила на блуса от 20-те години на миналия век, и двамата са страстни почитатели на енергията на urban blues – началото на електрик-блуса в периода след Втората Световна Война. Тези две отправни точки им позволяват да развият свой собствен съвременен стил, изкристализиращ до power garage rock-blues – мощен гаражен рок съчетан с динамиката и енергията на Texas-blues. MORELAND & ARBUCKLE са свирили заедно с такиве легенди на блуса като ZZ Top, Johnny Lang, Buddy Guy, Robert Cray. През 2011 издават втория си албум за звукозаписната компания Telarc, който сполучливо назовават “Just a Dream” и считат за най-доброто, което някога са създавали.

Една от малкото български групи, която от своето създаване никога не се е отклонявала от трафика пълен с блус. Музиката им и цялостното им музициране са силно повлияни от двама легендарни блус-китаристи : Стиви Рей Вон и Джони Уинтър. Повече от 10 години БЛУС ТРАФИК са най-ревностните последователи в България на Texas-style блуса и най-успешната българска група в този стил – отличаващ се с много динамика, мощен саунд и бързо менящи се китарни рифове. Двете китари /Краси Табаков и „Порто”/ се допълват изключително удачно с невероятни китарни рифове и винаги представят едни чудесни „диалози” по между си, подкрепени от една солидна ритъм секция.


Цените на билетите са 19,80 лв. на предварителна продажба и 25 лв. на входa в деня на събитието.

More from View Sofia

More Music