Следва

12 февруари, вторник - Каролина Куркова

Да обиколиш света за 365 дни: Барселона, градът, който завладява с архитектура, морска храна и още нещо

Отлитаме от дъждовния Лондон за слънчева Барселона, където още с кацането, изваждаме слънчевите очила. Не че не няма да ни липсва Англия, но определено мечтаем за топли лъчи...

All About Life преди 11 години

Отлитаме от дъждовния Лондон за слънчева Барселона, където още с кацането, изваждаме слънчевите очила. Не че не няма да ни липсва Англия, но определено мечтаем за топли лъчи, имайки предвид, страстната Хавана, с която започнахме поредицата. И така, Барселона или Барцелона, както я наричат някои, се намира в североизточна Испания и впечатлява с архитектурата си малко в Готик стил, малко Ар нуво.

Безспорно една от най-известните сгради в Барселона, макар и незавършена, е базиликата Sagrada Familia. Строежът започва през 1882 година, а година след това за главен архитект е назначен Антонио Гауди. Работата спира при неговата смърт през 1926 година и до ден днешен не е завършена, но архитектурата е впечатляваща, както и на другата сграда, реставрирана от Гауди, Casa Batlló. Дизайнът на сграда е изключително запомнящ се, както всяко дело на архитекта. Прави впечатление формата, която очевидно е извън всякакви норми. Покривът имитира гърба на дракон, а фасадата е от мозайка. Не пропускаме и забележителността Park Güell, отново дело на Антонио Гауди, която е част от световното богатство на UNESCO.


Park Güell


Балкон, дело на Антонио Гауди


Kатедралата "Sagrada Familia"

Но историята, с която се гордее Барселона не е всичко. Ние искаме да вкусим от нощния живот на града, за който толкова много сме слушали, и го правим. Без да се замисляме, просто излизаме и с гмуркаме в дивите нощи и страстните партита. Любимите коктейли ни чакат в бар Milk, който ни печели с интересен интериор и интригуващ коктейл La Leche, който се прави с мартини и шоколадов ликьор и еспресо. El Xampanyet е обявен за скъпоценен камък или истинска перла на баровете. Атмосферата е невероятна и ескалира в положителна посока, особено след едно- две питиета. Тук, духът на Барселона се усеща най-силно, а ние тръпнем, готови за среща с горещ испанец.


bar Milk


bar El Xampanyet 

Никой не си тръгва от Барселона, без да е опитал прясна риба и прочутите стриди. Отиваме в невероятния ресторант Rías de Galícia, където намираме всичко на едно място. Поръчваме омар с чесън, канелони с раци, а при повече късмет, си взимаме минога, но само ако е сезона. Доставяме си и блаженство по каталунски в ресторант Cinc Sentits, където ни сервират вкусни свински бузи, печена сепия, ajoblanco/ студена чеснова супа с натрошени бадеми, сервира се с грозде, череши или резен пъпеж, а дори сладолед.

 
Ajoblanco

И всичко това е възможно. Само трябва да участваш в играта на Havana Club.


За повече информация, посети страницата на Havana Club във facebook.

 

More All About Life

Можем, освен да го отпразнуваме, и да се замислим: 22-ри април е Денят на Земята

All About Life преди 6 дни

Ние вярваме, че всеки ден трябва да бъде Ден на Земята. Но на 22 април (понеделник) ще имаме възможността да се обединим и заедно да направим нещо по въпроса за климатичните промени.

Мултивитамините: да или не, кога и защо

All About Life преди 5 дни

Без съмнение най-добрият начин да си набавите необходимите хранителни вещества е балансираната диета. За съжаление не ни е лесно в съвременното общество. Имаме нужда от нещо повече от храна. Мултивитамините са една от ефективните алтернативи, признати от експертите. Но от момента, в който решите да ги консумирате, въпросите започват да възникват един по един.

Астро: 4-те зодии, предразположени към психични разстройства

All About Life преди 5 дни

Коя зодия според вас е най-склонна към депресия? Кой е по-вероятно да има хистрионно разстройство на личността? Става дума за четирима представители на зодиакалния кръг, чиято психика е много лабилна.