Следва

21 февруари, четвъртък - Соланж Ноулс

Да обиколиш света за 365 дни: Берлин - динамика, креативност и нови хоризонти

Берлин е наистина уникална концепция в световен мащаб и го съзнава...

All About Life преди 11 години

Правим завой от Барселона, който ни отвежда в строгия Берлин.

И не знаем защо, но първото, което искаме да направим веднага, след като кацнем, е да отидем до Берлинската стена, която бележи едно изключително важно събитие в Европа, станало преди по-малко от четвърт век. През 1989 Берлинската стена се превръща в километрова "изложба" на графити, в това число и много от тях са с високохудожествена стойност.

След разрушаването на Стената фрагменти от нея бързо се превръщат в обект на търговия. Стената в момента я няма, но след нея остава сянката й, която все още не е изчезнала напълно. Парченца от нея под формата на магнит са сувенир, който е интересно да имаш. Продава се със сертификат за произход, за да разсея сериозните съмнения на свикналите на фалшификации туристи.


Запазени сегменти от Стената, които са реставрирани по случай 20-годишнина от падането й


Този град е пълен с история, която ни поглъща и преминаването през музеите е задължително. Съхранил спомена за тежки времена, Берлин е официално признат за един от градовете с най-мого музеи по света, като в момента официално се водят 173. Запътваме се към района с най-много музеи, наречен "Островът на музеите" и се потапяме в обстановата на времето. И докато сме още на вълна забележителности, несъмнено посещаваме символите на Берлин - Бранденбургска врата и Райхстага.


Бранденбургската врата 


Райхстага

Но Берлин е много повече от сцена на музеи, той е водещо звено на зараждащата се електронна музика, като през 90-те, столицата е център на най-култовите дискотеки в Европа - Tresor, UFO, E-Werk. Емблематичен за града и за музиката, ще остане несъществуващият вече Loveparade и Колоната на победата построена през 1863 г., която е негов символ. "Парадът на любовта" някога е истинска институция в Берлин, води началото си от мирна демонстрация през 1989 г. за равни права на хомосексуалните и постепенно прераства в масов празник на открито на клубната култура, като през 1999 година събира рекордните 1,5 милиона участници. Представи си как те танцуват в ритъма на техно, хаус и транс музика точно на това място.


Колоната на победата


"Парадът на любовта" събира рекордните 1,5 милиона участници през 1999 г.

Въпреки несъществуващият вече парад, традицията продължава, а берлинчани танцуват както никога до сега. Хубавото на клубовете тук е, че затварят, когато си тръгнат хората, а те винаги са млади и настроени за купон.

Берлин е град както на бирата, така и на коктейлите. В този град винаги можеш да изпиеш чаша ледено Дайкири на върха на небостъргач при това на разумна цена. Добро място за това е Puro Sky Lounge. С великолепна гледка към целия град, която се разкрива от всяко едно кътче на бара, дори и от тоалетните.


Puro Sky Lounge

Препоръчителна е и вечерната разходка по улицата Под липите или Унтер ден линден (Unter den Linden). Под строй и отляво, и отдясно се редят липови дръвчета сякаш по калъп излети.



Храненето в Берлин е приятно поради много причини. Тук можете да намерите от традиционните вурстове в множеството им разновидности, до храна от целия свят - австралийска, френска и азиатска кухня. Един до друг се редуват местата, които я предлагат с мексикански и италиански ресторанти. Има множество заведения за хранене, в които можете да хапнете и да се насладите на висок стандарт на добри цени.  

Но все пак, когато попаднете в Берлин, повече от 20 години след рухването на Стената, можете да се отдадете на кулинарни изкушения, които ще те въвлекат в историята. Редица ресторантьори в града, завладени от носталгия, преоткриват вкуса на апетитни гозби от бившата Източна Германия. Емблематично място е панорамният ресторант “Фернзеетурм” (”Телевизионна кула”) - на върха на най-високата сграда в Берлин (365 метра).
 


Berliner Dom и ТВ кулата

Освен музеите, красивите улици и нощния живот, когато си в Берлин трябва да отдадеш заслужено внимание на Potsdamer Platz. Това е вероятно мястото, явяващо се в известен смисъл предсказание за бъдещето на големите модерни градове. Световните архитекти са се състезавали да защитят своята визия по темата, а резултатът е внушителен. Sony Center със своята футуристична архитектура – кина, ресторанти, тераси, барове и магазини, е градска реалност, която подсказва какво да очакваме. На някои скокът в бъдещето няма да им допадне, но в Берлин това не е проблем, защото и офертата на богато минало е съвсем наблизо и в изобилие. 


Sony Center 



Берлин е наистина уникална концепция в световен мащаб и го съзнава. Зрелищното сдобряване между стабилния капитализъм и върлия социализъм продължава да подхранва ентусиазма не само на берлинчаните, но и на всички посетители. Резултатът от немислимия някога фюжън е динамика, креативност, нови хоризонти и наистина си заслужава да се види!

Това, разбира се, е напълно възможно. Само трябва да участваш в играта на Havana Club.



За повече информация, посети страницата на Havana Club във facebook.

 

More All About Life

Tanqueray с нов продукт в България

All About Life преди 2 дни

Световноизвестната марка джин Tanqueray пуска нов продукт на българския пазар. Продуктът е изненада за мнозина, тъй като е безалкохолната алтернатива на Tanqueray London Dry и е създаден за безалкохолни коктейли със същия, неустоим вкус. Идеята на бранда е, че всеки може да се наслади на Tanqueray 0.0 без да прави компромис с вкуса.

Може ли чешмяната вода да съсипе кожата и косата ни

All About Life преди 6 дни

В обществото битува схващането, че някои видове чешмяна вода могат да повлияят негативно на кожата и косата ни, но преди да навлезем в дълбочината на въпроса, нека първо се попитаме къде се корени проблемът.