Следва

Старата любов ръжда не хваща: След 7 години Андрей и Надя се събраха отново!

НАТФИЗ излиза на открито за Деня на театъра

Изкуството не може да бъде затваряно между стени; ние...

Events преди 11 години

На 26.03.2013 от 18:00 ч. НАТФИЗ ще излезе извън учебните зали, за да отбележи Деня на театъра на открито. Академията затваря за час ул. „Стефан Караджа” на ъгъла с ул. „Раковски”, така че ако все не намирате време за изкуство, то ще дойде при вас.

Акцент на арт пърформансите са LUX-LUMINA GROUP, които представят най-младата генерация театрални дизайнери. Lux Lumina ще провокира зрителите чрез ефектни костюми, които се показват за първи път, превръщайки минувачите в участници в спектакъла.

„Ние сме важна част от културния календар на София и този факт сам по себе си е достатъчен, за да възприемаме Академията като утвърден и стабилен културен център. Изкуството не може да бъде затваряно между стени; ние обучаваме толкова много млади артисти в различни в сфери от театър, музика, филмово изкуство и фотография и искаме да направим столичани съпричастни с идеята, в която обучаваме студентите си. Макар и обвързан с едно изкуство, Денят на театъра е подходящ повод да срещнем бъдещите артисти на България с широка публикa”, споделя проф. д.н. Любомир Халачев.

Представянията на открито ще преминат в Голямата зала на Академията с официално селектираната постановка за Деня на театъра “Кавказкият тебеширен кръг”. Трагикомедията, разказваща три истории, е с начален час 19:30. Специални гости на празничната постановка ще бъдат артисти от САБ (Съюз на артистите в България), бизнесмените от Съвета на настоятелите на НАТФИЗ, които работят за устойчивото развитие и подпомагане на различните дейности на Академията, както и представители на Столична община, министерствата на културата и образованието и държавна администрация.

Програмата на открито е със свободен достъп.

Билети за постановката “Кавказкият тебеширен кръг” могат да се закупят на касата на НАТФИЗ.

Допълнителна информация
Арт пърформанс - LUX-LUMINA GROUP - всеки един от членовете има богат опит на професионалната сцена. Обединява ги интересът към визуалния театър и възможностите, които различните му форми откриват пред сценографа.

Музикален пърформанс - студенти от I-ви и V-ти курс с музикални ръководители доц. Данко Йорданов и Деляна Мичева.

Вечерна постановка “Кавказкият тебеширен кръг” от Бертолд Брехт
Придържайки се стриктно към оригинала на пиесата, режисьорът доц. Ивайло Христов си е позволил свободен, но симпатичен прочит, с елементи от площадния театър. Новият брехтов спектакъл е изпълнен с карнавален и дори клоунски дух, който не дразни, а освежава. Написана преди повече от 50 години, „Кавказкият тебеширен кръг” с днешна дата звучи повече от актуално. Битовият казус за използването на една долина се разрешава с поуката на древна китайска приказка, в която една слугиня спасява живота на изоставено господарско дете.
Aвтор на музиката е Кирил Дончев, декорът и костюмите са поверени на Марина Янева, а хореографията на Едмонд Скот.

Националната академия за театрално и филмово изкуство е най-старото и единствено държавно висше училище по рода си. Днес Академията е една модерна учебна институция, неотменна част от българското образование, чиито преподаватели и студенти получават награди на най-авторитетни международни форуми. На награди и признание се радват и изявени театрални и филмови творци, които са учили в нея. Националната академия за театрално и филмово изкуство.

Развива като водеща съвременна научно-образователна и социално-културна институция, предлагаща широк регистър от специалности и програми. Тя разгръща творческите заложби, аналитичните и комуникативни умения на студентите, стимулирайки критическото мислене и разширявайки техните културни хоризонти. За авторитета ѝ говорят и нейните успехи в национален и международен план.

Дейността на Академията се основава на принципите на толерантност, диалогичност, сътрудничество, активност и инициативност. На тях се опира и Съветът на настоятелите на НАТФИЗ. Той се състои от 7 членове - личности с активна обществена позиция, представители на работодатели, на съсловни, браншови и професионални организации, представители на студентския съвет и на министъра на образованието и науката. Някои от тях са: Дейвид Варод (Ню Бояна филм) , Тед Василев (Американска фондация), Румен Янчев (БУЛСТРАД), Михаил Михайлов (TRACE), Петър Стефанов (ЦКС), проф. Борислав Борисов и проф.д-р Станислав Семерджиев.
 

More from View Sofia

More Events

Изложбите в София: светско монументално изкуство или 125 години от рождението на Дечко Узунов

Events преди 1 месец

Дечко Узунов и днес продължава да привлича вниманието на изследователите с многобройните си творчески проявления. Освен в областта на изящното изкуство той се изявява и в монументалното. Разработва редица проекти в различни направления, вкл. стенописи, мозайки и витражи.