Следва

Стил урок на седмицата - Каре

Какво ново - Punk: Chaos to Couture в Института по костюма

Очаквана с огромен интерес, предизвикваща... 

All fashion преди 10 години

Очаквана с огромен интерес, предизвикваща планирани пътувания до Ню Йорк в периода на провеждането й, е уникалната модна изложба в Института по костюма в Нюйоркския Метрополитан - Punk: Chaos to Couture.

Посветена на културата на пънка, изложбата ще разнищва от гледна точка на облеклото какво представлява културата на пънка и как така от улиците тя се оказа несменяем тартор на подиума за десетилетия.

Към изложбата има подготвена и книга със същото име, издание на Музея, в която гледната си точка за пънка споделят експерти като куратора към Института по костюма Ендрю Болтън, основателят на The Heartbrakers Ричард Хел, фронтменът на групата Sex Pistols Джон Лайдън и писателят Йон Саваж, известен с книгата си за Sex Pistols.

Мненията за същността на пънк-културата са различни при всички. За Хел това е "успех, постигнат без каквито и да е способности, с изключение на честността", за Лайдън - "улично движение", а за Саваж - "чувство на разочарование и ярост", преминаващо в идеята за разрушението.



"Вярата в силата на разрушението и силата на инициативата - например, популярната по това време култура Do It Yourself - е освободила поколението за това да създаде своя собствена култура," - пише Йон Саваж. Което, по специфичен начин вдъхновява авторитетни дизайнери - от Джон Галиано до Рей Кавакубо - да създават нови колекции.



Изложбата в Метрополитан ще приведе много такива примери: пуловерът Prada от колекция есен-зима 2007/2008 напомня точно пуловерът, с който е ходило облечено гаджето на басиста на Sex Pistols Нанси Спънджен през 1977 година, а английските безопасни игли, като при лондонските пънкове, неведнъж се срещат в колекциите на Moschino или Balmain по времето на Кристоф Декарнен.

Трябва да се отбележи също, че в наше време експериментите на Еди Слиман като наследник на Ив Сен Лоран са особено актуални. Изобщо, десетки извънредно интересни примери в тази културна инициатива.



Изключително интересна изложба, която е просто задължителна, ако вятърът ви е попътен и с посока Ню Йорк в дните от 9 май до 14 август.

Punk: Chaos to Couture e в Института по костюма в тези 3 месеца.
 

More All fashion

От ципа на Ема Стоун на Оскарите до ципа като символ на независимост

All fashion преди 15 часа

След широко обсъждания фатален цип на роклята, която Ема Стоун беше избрала за Оскарите, се връщаме назад във времето, за да разберем какво общо имат Първата световна война, детска реклама, Елза Скиапарели и Емил Хермес със „закопчаването на кукички за обувки“.

Техни височества Обувките, ревюта Есен/Зима 2024

All fashion преди 1 ден

Вълнението от модния месец отминава бавно и блажено: след като седмици наред пистите бяха сцена за развихреното въображение на най-великите дизайнери на нашето време, следите в съзнанието ни са все още ярки.