Следва

“Клуб Веселие” остана без един от главните си герои.

Безпрецедентният EXIT R:Evolution, атмосферата и фестивалният дух на хората

Mузикален пир за душата, на който отдадохме всичките си емоции...

Music преди 10 години

В понеделник, някъде към 11, в Нови Сад стотици хора се отправяха към леглата си. Изтощени от пет дневния музикален пир за душата, мнозина бяха тези, които и тази година отдадоха всичките си емоции на най-известния музикален фестивал в Сърбия - EXIT!

Ако трябва да конкретизираме, цифрата музикални фенове надминава 200 000, което си е прецедент в историята на фестивала, 40% повече е в сравнение с миналата година и със сигурност е най-успешното издание на EXIT провеждано до този момент. (бел.ред. Всъщност ако добавим и присъствалите на CeeLo Green, който подгря фестивала няколко дни по-рано цифрата нараства до над 250 000 души.)

Това са наистина много хора, от цял свят, главно от Източна Европа и Сърбия, различни, колоритни, събрани от обща идея, щастливи, усмихнати и с невероятна положителна енергия, която се усещаше не само в пределите на крепоста Петроварадин, където се провежда фестивала, но и из целия град. 


Публиката екзалтира по време на концерта на The Prodigy

Сигурни сме, че всеки прекрачил границите на Нови Сад е почувствал магията на истинската "Революция", като в това число включваме изпълнителите и медиите, които също не спряха да сипят суперлативи по повод фестивала.

Душан Ковачевич, главен изпълнителен директор на EXIT, заяви: "EXIT 2013 надмина всички наши очаквания! Получихме положителни отзиви от всички изпълнители, от медиите, от обществеността. Всички сме единодушни, че станахме свидетели на едно от най-добрите издания на фестивала досега, особено горди сме от факта, че лайтмотивът му бе щастието, усмивките по лицата на хората, положителната енергия и събудения оптимизъм." 



Main Stage тази година бе удостоен с присъствието на пет икони на алтернативната култура. Snoop Dogg, който винаги е водел своя собствена революция за самосъзнание на улицата, успя да взриви всички с меланхоличното си поведение, The Prodigy, които направиха истинско шоу, доказвайки за кой ли път, че са едно уникалното електро-пънк явление, без прецедент, Atoms For Peace, съставена от вокалиста на Radiohead Том Йорк и продуцентът Найджъл Годрич, басистът на Red Hot Chili Peppers Фли, барабанистът на Beck и R.E.M. Джо Уаронкър и бразилския инструменталист Мауро Рефоско, изнасяйки незабравим концерт, за които дълго ще се говори, Ник Кейв и The Bad Seeds, припомняйки много от любимите ни песни и легендарният Nile Rodgers, който сега отново е на върха на славата покрай участието си в новия албум и песента Get Lucky на "Daft Punk", и Chic, които дадоха урок от историята на денс музиката още при самото откриване на фестивала. Всички тези хора, подкрепени от многохилядна публика, на една сцена и толкова наблизо... музикален екстаз случващ се в задния ни двор. 






Snoop Dogg aka Snoop Lion


The Prodigy


Atoms For Peace


Nick Cave and The Bad Seeds


Nile Rodgers and Chic

Тази година беше изключително успешна и за Денс арената. Сцената привлече рекорден брой фенове на електронната музика и остави незабравим привкус за грандиозно шоу, който ще се помни дълго. Един път стъпил там, едва ли ще повярваш къде се намираш, уникалната атмосфера, правилните хора, стотиците стъпала, за да стигнеш пред сцената... всичко прави това място специално за феновете на електронната музика.

Там взривяващо начало даде Fatboy Slim, интересът към който се оказа толкова голям, че не бяха малко тези, които попаднаха в задръстване по пътя към сцената във фестивалното градче, опитвайки се да стигнат до него.





Fatboy Slim

На следващите дни крепостта беше разтърсена от безкомпромисно техно излизащо под "диригентството" на Jeff Mills, Pan Pot, Gregor Tresher, Mathew Jonson, сръбската гордост Marko Nastic и големия Dubfire, които държаха публиката на дансинга до сутрешните часове, потвърждавайки статута на Денс Арената като една от най-добрите открити дискотеки в света.


Dubfire

Съвсем различно, но отново на същото място, беше и представянето на David Guetta. Известният продуцент, който миксира електронната музика с много специални ефекти, представи както част от доста по-комерсиалното си творчесто оглавяващо чартовете, така и най-новите тенденции яхнали електронната вълна. Интересът към него доведе на арената около 25 000 души, които останаха да чуят още Mark Knight и Steve Angello.


David Guetta

Разбира се, освен големите имена на основната сцена и на Денс арената лайнъпът тази година привлече почитателите на музика и с имена като Chase & Status, както и Rage, Ерик Прайдц, Алис Ръсел, Diplo, DJ Fresh Live, Kerri Chandler, като и едно от актуалните в момента имена на световната денс сцена Rudimental, които не успяха да присъстват след 12-часово закъснение на полета им от Лондон.

Fusion Stage по традиция стана домакин на най-големите регионални банди. Там можеха да бъдат чути Ана Попович, Delilah, Dubioza Kolektiv и много други местни легенди.


Много е важно да се отбележи, че всички други фестивални сцени също имаха своята аудитория до ранните сутрешни часове - от Riffs & Beats сцената до страшно успешната тази година Urban Bug Stage, от Latino и Reggae до Silent Disca сцените, както още Radio As FM, HappyNoviSad, Diskozone, OTPevaj караоке и Gaia Experiment Trance bine.



Музикалното разнообразие всъщност е една от най-ценните характеристики на EXIT и публиката наистина оценява това, че може да избира сред толкова много смислени изпълнители. Но тук не всичко се ичерпва просто с музика... Тук става въпрос за цялостната концепция, програма, отваряне на редица въпроси с голямо социално значение, които търсят своя отговор и решение до следващия път... до следващия EXIT!


Публиката екзалтира по време на концерта на The Prodigy

Защото ЕXIT не е просто фестивал, EXIT са хората, заредени с музика, вдъхновение и нова идея за промяна. ЕXIT са хората, които след петия ден усещат революцията вътре в тях да се бори с всички стереотипи, да се бори за махане на всички не работещи модели, които са набивани с години, за свобода, не от някой друг, а от самите себе си...




 

More Music