Следва

Четиво в четвъртък: Откъс от "Със зъби и нокти" на Едуардо Мендоса

„Клезмер“ музика ще звучи на първия еврейски фестивал в България - „Шалом София“ Фест

Тази година българската публика ще има възможност да се запознае отблизо с най-добрите... 

Music преди 10 години

Тази година българската публика ще има възможност да се запознае отблизо с най-добрите еврейски изпълнители, които ще се качат на сцената на „Шалом София“ Фест. Първият по рода си еврейски фестивал в България ще зарадва меломаните с голяма сцена, на която ще излязат български и световни изпълнители.

Бляскавият завършек на сцената, която ще бъде открита още в ранния следобед, ще бъде излизането на момчетата от „Амстердам Клезмер Бенд“ и Амир Гвирцман в компанията на огромен набор лични инструменти.
Музиката на „Амстердам Клезмер Бенд“ е уникална по своята същност - тайната на успеха им се крие във виртуозните изпълнения на живо, с които успяват да впечатлят широк кръг от поп и джаз почитатели. За никого не е учудващо, че медиите ги описват като „помитащи и разчувстващи публиката“ и „едновременно уникални и познати, проницателни и разнообразни“.

Думата „клезмер“, която идва от идиш, е названието на еврейска музика със силно застъпени балкански и цигански ритми, която е свирена на сватби и тържества в Източна Европа. Доближавайки се до„клезмер“ музиката, групата успява да пречупи традиционните аспекти , като създава едно приятно звучене, което носи както обичайте на еврейското общество, така и духа на новото време.

История на „Амстердам Клезмер Бенд“ започва през 1996г. Бандата е основана от саксофониста Job Chajes и се развива изключително бързо. Момчетата в състав: Jasper de Beer(бас, китара банджо, беквокал), Job Chajes( алто саксофон, вокал), Alec Kopyt (вокал, перкусий), Gijs Levelt(тромпет), Joop van der Linden( тромбон, перкусии), Janfie van Strien (кларинет, беквокал),Theo van Tol(акордеон), които обединени от своя дом Амстердам и от еврейските си корени, решават да се завърнат към музиката на своите предци. За нула време групата става известна в Амстердам заради многото си одухотворени изпълнения на улицата, в парковете и пъбовете,и скоро успява да превземе останалата част от Нидерландия.

Третото CD на „Амстердам Клезмер Бенд“ – Limonchiki, издадено от New York label Knitting Factory, проправя пътя им на германската клубна сцена през есента на 2001г., достигайки своя връх с представянето му в „Парадисо“, Амстердам. През 2011 издават албумът „Катла“, който печели одобрението на критиците в Германия, както и множество музикални награди. Миналата година излезе последният албум на „Амстердам Клезмер Бенд“ под заглавието „Мокум“.

Амир Гвирцман от своя страна, също така е представител на еврейската общност, чийто талант става популярен и отвъд океана. Той може да бъде определен като джаз музикант, но неговата креативност надскача общите представи за музиката. Гвирцман свири на 20 различни духови инструмента, всеки от които е донесен от различна част на света и по този начин добавя нещо ново, което прави и самата музика интернационална. На своите участия той е винаги заобиколен от инструментите си, с които обединява и звученето на света. През 2009г. Амир създава проекта Inhale – Exhale, който включва трима души на сцената, придружени от множество инструменти.

Звученето е прието изключително добре от публиката и нестандартният изпълнител свири по различни фестивали и престижни места като Белия Дом и House of Blues. Музикантът прави огромно впечатление на бившия президент на САЩ, Бил Клинтън и е поканен като негов гост по повод 50 годишнината на Израел. На финала на фестивала в София Гвирцман ще излезе, за да повиши настроението и да покаже колко могат да се забавляват зрителите с еврейската музика.

На 15 септември 2013 „Амстердам Клезмер Бенд“ и Амир Гвирцман ще завихрят едно невероятно шоу, в което главен участник ще бъде именно българската публика. „Музика за добро настроение, на която да потанцуваме и да се посмеем с хората, които обичаме“– всичко това ни обещават организаторите на „Шалом София“ Фест.

„Шалом София” Фест, 15 септември 2013, НДК след 11:00 часа.

 

More from View Sofia

More Music