Следва

MUSIC TODAY: Любимото парче на ETHNO момиче: Мария

Баба знае най-добре: вълшебството на шипковия чай

Когато като деца бабите ни ни преследваха с подсладени дози шипков чай, почти не искахме и да чуем за чудодейната сила на дребния, но жилав червен плод.

Health преди 10 години

Когато като деца бабите ни ни преследваха с подсладени дози шипков чай, почти не искахме и да чуем за чудодейната сила на дребния, но жилав червен плод.

Днес, вече пораснали деца, гоним нашите малки слънца със същите подсладени дози шипков чай, защото добре знаем, че баба е била права. Просто баба знае най-добре. Тя ни научи на чудото на черния бъз, тя ни научи и защо да не жалим шипковия чай. Ообено много през зимата. Ето и нейните големи и важни, толкова ценни тайни, които се радваме, че записахме и вече помним наизуст. 

Тайната на чаят от шипки и правилата за неговата направа:

Две препълнени супени лъжици (около 40г ) добре измити сушени шипки се поставят в марлена торбичка и се заливат с една-две чаени чаши кипяща вода. Прибавя им се З0г пчелен мед или 20г захар и се варят в емайлиран съд около 15 минути. Свареният шипков чай се оставя да престои  5-6часа, за да се извлече напълно съдържащият се в шипките витамин С. По желание може да се ароматизира с парченце лимон .

Приготвеният по описания начин шипков чай е с максимално съдържание на витамин С. Заливането на шипките с вряла вода прекъсва разрушителното действие на ензимите, окисляващи витамина, а прибавените във водата захари му влияят стабилизиращо.

За да се осигури наистина голямо съдържание на витамин С в шипковия чай, той трябва да се вари и да се съхранява в здрави емайлирани съдове или в съдове от огнеупорно стъкло. При това те трябва да са добре захлупени. За да се избегне контактът с кислорода от въздуха, който е главният разрушител на витамин С, при варенето шипките трябва да са напълно покрити с вода.

Шипковият чай може да се консумира веднага или да се съхранява на студено, по възможност в хладилник. Едни и същи шипки могат да се използуват за варене на чай 2-3 пъти.

Чай се приготвя и от шипкови люспи, като в една чаша вряща вода се поставят 2-2,5 чаени лъжички шипкови люспи само за еднократно варене.

Шипковият чай има приятен, леко накиселяващ вкус и е полезен за всички - от най-ранна кърмаческа до напреднала  възраст. Съдържащият се в него чудодеен витамин С намалява натрупването на холестерин в организма (регулира стареенето на тъканите) и допринася за по-правилното извършване на обмяната на белтъчините, въглехидратите и на някои минерални соли.



Виж още:

Баба знае най-добре: защо да пием бъз

More Health

Детокс напитката, която топи мазнините за 14 дни

Health преди 1 месец

Търсите решение за изгаряне на мазнини и възстановяване на силуета за само 14 дни? Не търсете повече! Ето една магическа детокс напитка, която, ако включите в ежедневната си рутина, ще стимулирате метаболизма и ще постигнете целта си, ако тя е здравословно отслабване.