Следва

Потвърдено: Без Spirit of Burgas това лято!

Носител на "Златна палма" сред журито на "В двореца"

Тази година журито на „В Двореца“ ще оценява конкурсните програми на фестивала – международна и национална – в следните категории...

Movies & TV преди 10 години

Тази година журито на „В Двореца“ ще оценява конкурсните програми на фестивала – международна и национална – в следните категории: най-добър игрален филм; най-добър документален филм; най-добър експериментален филм и най-добрър анимационен филм. В рамките на конкурсните и панорамните програми, както и във видеобиблиотеката на Фестивала, филмите, които тази година ще бъдат представени са повече от две хиляди.

Жури:
Уве Шмелтер е старши съветник на немския кинофестивал „Kurzfilmtage Oberhausen“ - един от най-старите и значими фестивали за късометражно кино с уклон към експерименталния жанр. Често определян като „културния агент“ на Европа в Югоизточна Азия, Уве е с дългогодишен опит в сферата на културния трансфер и сътрудничество между двата континента – ръководил е културните институти от мрежата „Гьоте“ в Манила, Сеул и Токио. Уве е носител на престижната награда „д-р Хосе Ризал“ на република Филипините, на „Почетен кръст на Ордена за заслуги на Федерална република Германия“.

Мариан Кришан е румънски киносценарист, режисьор и продуцент. През 2008 г. е отличен с престижната награда „Златна палма“ от кинофестивала в Кан за късометражния си филм „Мегатрон“. Филмът е носител на още множество награди от престижни европейски кинофестивали, като печели признание и положителни отзиви и от страна на филмовата критика и публиката. Със следващия си филм „Утре“ Мариан е отличен със Специалната награда на журито от филмовия фестивал в Локарно, а също с Наградата за най-добър режисьор на фестивала „Go East“ във Виесбаден.



Алишер Хамидходжаев често е определян като един от най-добрите оператори в съвременното руско кино. Той заснема един от най-скандалните за последните години руски игрални филми на режисьора с операторски стаж в индустрията на филми за възрастни - Виктория Гай Германика: „Всички ще умрат, аз ще остана“. За операторската си работа във филма „Хартиеният войник“ на Алексей Герман-Младши, Алишер е отличен с наградата „Златна Осела“.

За българското присъствие
Георги Дечев е носител на наградата за най-добра анимация от миналогодишното издание на фестивала „В Двореца“ за филма „Посетителят“. От години той живее и работи в Амстердам, бидейки забъркан в най-различни филмови проекти: от рекламни спотове, през видео арт, до пълнометражни проекти в сферата на игралното и анимационно кино.

Георги Тенев е автор на проза, поезия, драматургия, който е и един от основателите на творческото обединение „Триумвиратус Арт Груп“ съвместно с режисьора Явор Гърдев и сценографа Никола Тороманов. Негови постановки са многократно играни на сцена както в Западна, така и в Източна Европа, като теми на творчеството му са културният и идеологически вакуум в посттоталитарните общества, а също и въпроси, засягащи защитата на околната среда.



Чавдар Пенчев е български актьор, роден и израсъл в Стара Загора, който от години резиденства и се изявява на театрална сцена в Париж. Чавдар се определя като едно голямо, но непорастващо момче, което съчетава в себе си привързаността към родината с предаността към голямата театрална сцена и призванието да бъдеш артист.

Критик, куратор и селекционер, режисьор, оператор, аниматор и видео артист, актьор и писател, допълваики се по най-естествен и синергичен начин със селекцията, гостите и Вас публиката, ще определят облика на 12-тия фестивал за късометражно кино „В Двореца“ 28.06 - 04.07.2014 г., гр. Балчик.
 

Още от днес (16 април 2014):

Bridal Fashion Week 2015: Най-красивите сватбени рокли на пролетта

Нели Хаджийска се ядоса на Ани Салич

Като Одри Хепбърн, но по-закръглена. Ким Кардашиян, но само в реклама!

Б като Библия, Б като Блог

Дилемите: Завидният опит в леглото - предимства и недостатъци

Caliente! Голата Хайди в прегръдките на Вито Шнабел

Майли Сайръс в критично състояние. Приеха я в болница

Кейт Хъдсън във вечерните рокли на Lindex

И още...

More from View Sofia

More Movies & TV