Следва

Запечено ризото с аспержи

Помощ: Кой се страхува от любовта? И защо

Страх от любовта се появява при хора, които страшно много държат на любовта. Те свързват с нея целия си живот, за тях тя е условие за благополучие...

Health преди 9 години

Страх от любовта се появява при хора, които страшно много държат на любовта. Те свързват с нея целия си живот, за тях тя е условие за благополучие. Тези хора се стремят неистово към любов, но го потискат подсъзнателно, поради което възниква страх от любовта.

Това се случва много рано в детството, когато започва процеса на полово съзряване. През този период подрастващият чете съответните книги, гледа съответните филми и се вълнува от любовта. В него се появява надежда, че когато порасне, непременно ще срещне голяма, красива и щастлива любов. Така се въвежда идеала за любовта.

Когато се включи идеалът за любовта, всички надежди на юношата започват да се свързват с него. Набелязва такъв връх, който никога няма да бъде достигнат. Залогът е толкова висок, че любовта става непостижима действителност, блян. Това се случва на подсъзнателно ниво и юношата не го осъзнава. Неговият идеал надхвърля всички човешки норми и се превръща в събирателен образ на определени книги, поезия, филми. Юношата избира, какъв ще бъде този мъж или тази жена, с каква външност, ръст, как ще се облича, усмихва, говори и така нататък.

Това качество е присъщо на тревожно-мнителните деца. До седмата година техния "Аз" вече е формиран. Сексът започва да ги притеснява към 12-14 години и тогава те създават събирателен образ на своя бъдещ възлюбен или възлюбена. Подготвяйки се за неземна радост с друг човек, те се отдалечават от себе си, а всички надежди за другия човек започват да растат и да се засилват.

Образът на бъдещия обект на любовта остава на подсъзнателно ниво във вид на идеал и колкото по недостижим идеал създава юношата, толкова по-обречен става на липса на любов. Идеалът става негова защита от живота. Подрастващият губи своето простодушие, невинност, чистота и по такъв начин се заключва, за да не рискува никога, въвеждайки в живота си човек, различен от неговия идеал.

Момичето казва, че обича момчета с такива и такива качества, предупреждавайки всички, че харесва само определен тип момчета. Момчето също така предупреждава, че той се интересува от определен тип момичета. В действителност, при тези юноши възниква страх - страх от любовта и той се проявява като демонстрация на външно безразличие. С годините напрежението, свързано с очакването на любовта расте. В същото време юношата сканира и контролира отношението на другите към него, особено ако те са красиви момчета или момичета, става зависим от тяхната оценка и развива тревожно недоверие. Външно демонстрира пренебрежение и безразличие, не допуска никой близо до себе си, а самия той копнее за любов.

Поради затварянето си, младият човек среща навсякъде безразличие към себе си и започва да изпитва душевна болка. От непоносимата емоционална болка, той става още по-безразличен, не се проявява, не се развива пълноценно, не израства психологически и се затваря още повече. Сега той не вярва, че някога ще срещне любовта.
Един ден при него идва любовта. На определена възраст, друго момче или друго момиче му казва, че го обича. Но той не може да отговори - толкова е чакал, така е искал, така е мечтал, заглеждайки се във всички очи, но сега... не знае какво да прави, той не е адекватен, не знае как да постъпи, страхува се от болката, която е опознал вътре в себе си. Сега, той или категорично се отказва от връзка, страхувайки се, че ще го изоставят или демонстрира пренебрежение. И ако към такова момиче подходи момче, тя всячески ще показва, че не се интересува от него. В същото време, вътрешно държи на него и страда, незнаейки как да постъпи, нямайки възможността да се открие пред друг човек, пред друго огледало. С момчетата се случва същото. Тези юноши преживяват вътрешна трагедия.
Човек не може да живее без любов, той се нуждае от опит в любовта. А изпитвайки страх пред нея, заради нарисувания в детството идеал не може с никой да се сближи - навсякъде вижда капани, навсякъде се крие разочарование. Той не смее да се разкрие, защото познава мъката и безразличието към себе си. И когато срещне любовта, в него не можеше да ”пламне” любов, защото никой не отговаря на идеала, съществуващ в неговото подсъзнание.

Децата трябва да бъдат научени, че в живота няма място за събирателни образи. Умът е виртуален свят, с който шега не бива - ако в него някой нещо внася, то остава за цял живот. Без да разбират това, с най-добри намерения възрастните пълнят ума на детето още с раждането му с всевъзможни представи, идеали и еталони, които нямат връзка с реалността. В резултат на това тези деца, а след това вече възрастни хора, не могат да живеят пълноценно. През целия си живот те искат любов, нуждаят се от любов и в същото време я избягват. Срещайки любовта, те не могат да ѝ отговорят и не вярват, че са обичани.
 

Още от днес (23 април 2014):

Гергана Гунчева показа бебето си дни след раждането...

Б като Библия, Б като Блог

Психарски екшън в центъра на София представя „Хрониките на Звеното“

Дрю Баримор стана майка на момиченце за втори път

Сузи Лау, или още Сузи Бабл, призна пред читателите на блога си, че пише книга. Разбира се, за мода.

И още...

More from View Sofia

More Health

Детокс напитката, която топи мазнините за 14 дни

Health преди 2 седмици

Търсите решение за изгаряне на мазнини и възстановяване на силуета за само 14 дни? Не търсете повече! Ето една магическа детокс напитка, която, ако включите в ежедневната си рутина, ще стимулирате метаболизма и ще постигнете целта си, ако тя е здравословно отслабване.