Следва

Големият финал на "фамилията" - тази вечер по БТВ

Какво да четем: Бестселърите на книжния пазар у нас през Май

Днес ти представяме още няколко заглавия, които изкушават да ги мушнете в кошницата за пикник...

Books преди 9 години

С малкото време, което имаме е трудно да прочетем всички книги, които ежемесечно излизат на пазара. Затова напоследък често се допитваме до по-големите издателства у нас затова кои са най-търсените, любопитни и атрактивни заглавия в техния архив, към които можем да се насочим, когато прелистим последната страница на поредния завладяващ роман. В нашия случай това беше ухаещата на слънце книга на Франсис Мейс "Под небето на Тоскана", който успя да ни направи част от идилията на простичкия начин на живот в едно малко италианско градче.

Днес ти представяме още няколко заглавия, които изкушават да ги мушнете в кошницата за пикник. Ето кои са селектираните 10 книги, най-купувани през изминалите 31 дни. 

ЗАГЛАВИЕ: Стогодишният старец, който скочи през прозореца и изчезна
АВТОР: Юнас Юнасон



 След дълъг и изпълнен със събития живот Алан Карлсон се озовава в старчески дом, който смята за своя последна спирка на земята. Единственият проблем е, че доброто здраве не го напуска, а смъртта не бърза. На стотния си рожден ден рожденикът решава да избяга през прозореца на стаята си, за да се спаси от тържественото честване. По домашни пантофи и без план за действие Алан предприема неочаквано и за самия себе си бягство, изпълнено с безброй невероятни приключения. Спонтанно извършена кражба на куфар, собственост на престъпна организация, го среща с колоритни приятели, които с готовност се присъединяват към него.

Алан Карлсон ще се върне в миналото и ще се срещне лично с най-знаменитите политически фигури по земното кълбо – от Франко до Сталин и от Труман до Дьо Гол – и навсякъде ще свърши по нещо „полезно“, оказвайки влияние върху най-важните световни събития.

Достоен за филм на Уди Алън, за перото на Кърт Вонегът или Арто Паасилина, романът ще ви накара да се превивате от смях. От друга страна обаче всичко в книгата изглежда толкова сериозно, че на моменти се питаме...
...а дали пък нещата и в действителност не са се случили именно така???

ЗАГЛАВИЕ: Полулош
АВТОР: Сали Грийн



Какво е да си полулош? Немного лош? Наполовина лош? А другата половина тогава каква е? И откъде идва лошотията? По гените ли се предава от баща на син? Натан, син на най-издирвания черен магьосник в Европа, прочул се с кървавите си безчинства и невероятните умения (сред които да се превръща в хищен звяр и да лети), не изглежда много склонен да поеме по стъпките на печално известните си предци. Още повече че майка му е от Белите, другият клон на извечно враждуващите магьоснически страни. Изоставен от едните и отхвърлян от другите заради смесения си произход, Натан трябва сам да се оправя в живота, който му сервира изпитание след изпитание, а в промеждутъците (обикновено когато го пленят и го хвърлят окован в клетка) си блъска главата (стига да не въздиша по възлюбената си и недостижима Аналис) върху сложни уравнения от следния тип: ако 1⁄2 лош е равно на 1⁄2 добър и съкратим дробите, както се учи в училище, какво излиза, че лош е равно на добър?!

В дебютния си, страшно увлекателен, роман Сали Грийн забърква смайваща смесица от приключения, магии и вълшебства (най-силното от които май ще се окаже любовта, но това ще стане в следващите две части от трилогията) по пътя на съзряването на едно необикновено момче в съвременния свят.

ЗАГЛАВИЕ: Погледни отново
АВТОР: Демиан Букай



Още със заглавието си книгата на Демиан Букай провокира изследователския дух, който тлее у нас. Всички се сблъскваме с многобройни трудности в живота си, имаме своите дилеми, колебания и съмнения. Авторът на тази книга ни приканва да променим перспективата, с която гледаме на живота си. Може би, ако успеем да погледнем с други очи на проблема, който ни измъчва, ще установим, че той всъщност не е толкова страшен, колкото ни се струва. Че буди у нас смях, вместо тъга; приемане – вместо негодувание; разбиране – вместо отрицание... И ако успеем да пренесем този нов поглед върху конфликтите, с които се сблъскваме ежедневно, ще успеем да си изградим нова, по-ефективна стратегия за справяне с трудностите.

Всяка от разгледаните проблемни ситуации е илюстрирана с примери от филми – като „Матрицата“, „Междузвездни войни“ и др.; от книги: на Дж. Р. Р. Толкин, Урсула Ле Гуин, Михаел Енде, Хорхе Луис Борхес; от дзенбудизма, митологията, както и с истории, библейски разкази, цитати от древни философи... Всички те имат за цел да помогнат на читателя да открие нещо, което досега е убягвало от погледа му. Защото само ако успеем да погледнем на себе си и на света по нов начин, само тогава промяната ще стане възможна.

ЗАГЛАВИЕ: Сияйна зора
АВТОР: Джек Лондон



Джек Лондон (1876–1916) е американски писател и пътешественик. Основна тема в неговите творби е битката за оцеляване – физическо и морално. Самият Джек Лондон се сблъсква с много трудности в началото на живота си. Поради финансови затруднения напуска училище и през остатъка от живота си се опитва да се самообразова. Работи като моряк, ловец на тюлени, бракониер на стриди, наемен работник и др. През 1897 г. Лондон заминава за Клондайк и става златотърсач, като се сдобива ако не със злато, то поне със златен материал за някои от най-популярните си творби: „Белия зъб“, „Морският вълк“, „Белю Пушилката“, „Сияйна зора“ и др. Страстен пътешественик, Лондон се сдобива с яхта и обикаля с нея света, като описва своите преживявания в увлекателни разкази за южните морета. Книгите на Джек Лондон са самобитно съчетание между натурализъм и романтизъм, което води до появата на някои от най-запомнящите се и колоритни образи в световната литература.

„Сияйна зора“ е книга за любовта и истинските неща в живота. Главният герой е суров мъж, който натрупва милиони, започвайки като беден златотърсач. Но в един момент, когато среща любовта, се оказва, че златото не може да купи истинските чувства. Ще успее ли той да завладее сърцето на любимата жена, или златото ще се окаже най-голямото му проклятие?

ЗАГЛАВИЕ: Силните храни за мозъка
АВТОР: Нийл Барнард



Може ли закуската или обядът да увредят паметта ни? Не пропускаме ли храни, които биха могли да ни предпазят от болестта на Алцхаймер?

Едва ли е изненада за някого, че храненето и здравето са пряко свързани. Но малцина знаят, че определени храни могат да защитят мозъка ни и да подобрят неговото функциониране. Ето и изненадата: силните храни сериозно намаляват риска от развитие на Алцхаймерова болест. Книгата обобщава най-новите научни изследвания и дава революционна програма, която може да укрепи паметта и да защити здравето на мозъка ни.

В "Силните храни за мозъка" д-р Барнард разкрива с какво можем да се храним без ограничения и какво да избягваме. Той разкрива, че определени упражнения и добавки могат не само да подобрят здравето на мозъка, но и да намалят риска от развитие на болест на Алцхаймер, инсулт и други по-леки здравни проблеми – като липса на енергия, безсъние и лош сън, раздразнителност и липса на концентрация.

ЗАГЛАВИЕ: Моби Дик
АВТОР: Хърман Мелвил



„Моби Дик” на Хърман Мелвил е спиращо дъха приключение, което се развива в два плана. Първият е свързан с преследването на огромния бял кит Моби Дик по безбрежната морска шир. Морското страшилище, всяващо страх и ужас у моряците от целия свят, изцяло е обсебило мислите на капитан Ахав, който – след като губи крака си при опит да улови кита – превръща преследването на Моби Дик в цел на своя живот.

Не по-малко интересен е обаче и вторият план, същинска философска алегория за мястото на човека в света и приключението, наречено човешко съществуване.

Книгата излиза за първи път през 1851 г., но едва двадесет години по-късно за романа започва да се говори като за явление в съвременната литература. Чудесният превод на Невяна Розева и илюстрациите на художника Петър Станимиров правят това издание на „Моби Дик” литературно бижу, което достойно намира своето място сред останалите седем заглавия от колекцията „Върхове” на ИК „Изток-Запад”.

ЗАГЛАВИЕ: Ариб. Повелителката на халифи
АВТОР: Агнес Имхоф



"... пренесох се в тайнствен свят, влизах в екзотични дворци, надничах в хареми на халифи, вървях по Пътя на коприната, съпровождах кервани, срещах поклонници, търговци на коприна и номади. Уханието на розова вода и на подправки дразнеше ноздрите ми, песните на Ариб звучаха в ушите ми."

С този отзив неизвестен читател (или читателка) е описал в интернет своето преживяване на романа за живота на най-прочутата куртизанка на Изтока. Потомка на Бармакидите - богат род, през чиито владения минавал Пътят на коприната, Ариб остава сираче на девет години, когато халифът Харун-ар-Рашид избива семейството й и слага ръка на имуществото им. Малкото момиче странства с останалата жива робиня-певица на дома и се крие години наред в кервани и колиби из солените степи на Арабия и Персия, докато попада в плен на самия халиф и става част от харема му. Надарена с красота, божествен глас и музикален и поетичен талант, тя бързо заема неоспорваното челно сред куртизанките на Двора, покорява халифи със своя уд и своите песни, чиято музика и текст сама съчинява, и не забравя клетвата да отмъсти за баща си...

Авторката Агнес Имхоф, специалист по културата и историята на Арабия и Персия, описва по неповторимо жив, цветен и въздействащ начин живота на една от най-харизматичните жени на Изтока. При търсенията си на исторически източници тя открива, че Ариб е омайвала своите халифи и с гозбите си. Част от рецептите са приложени в книгата, за да допълнят усещането от романа за празненство на сетивата.

ЗАГЛАВИЕ: Пътуване до края на света
АВТОР: Хенинг Манкел



Четвъртата книга за Юел

Юел не е вече малко момче, станал е на петнайсет, узрял е и възмъжал. Но не е изоставил голямата мечта да пори с кораб морета и океани. Нещо повече - по-решен е отвсякога да я преследва, докато я постигне.
Не се е отказал и от друга мечта - да открие мама Йени и да я попита защо ги е изоставила с татко Самюел. И упоритото издирване дава резултат - Юел получава адреса й.

След дълги увещания татко Самюел бива склонен да тръгнат за бленувания Стокхолм. А Стокхолм е и началото на пътуването до края на света...

С последната книга на своята тетралогия за Юел големият шведски писател Хенинг Манкел завършва и книгата на своето детство, преминало в преследването една голяма мечта. А мечтите се сбъдват за тези, които не им изневеряват и не ги чакат със скръстени ръце...

ЗАГЛАВИЕ: Птича песен
АВТОР: Себастиан Фолкс



Роман с поразителен емоционален заряд, „Птича песен” е разказ за любовта, смъртта, секса и оцеляването. Младият англичанин Стивън Рейсфорд пристига в Амиен в северна Франция през 1910 г. и отсяда в заможното семейство Азер, където се влюбва в нещастно омъжената Изабел. Но връзката на двамата е обречена, светът е на прага на война и Стивън заминава като доброволец на Западния фронт. С любовта си към Изабел, запечатана дълбоко в сърцето му, той попада в тъмния сюрреалистичен свят на окопите и Ничията земя и преминава през ужасите на един невиждан световен сблъсък, от който нито той, нито читателят на тази книга ще излязат непроменени. Себастиан Фолкс създава художествен свят, който е трагичен като „Сбогом на оръжията” и чувствен като „Английският пациент”. Сътворен от руините на войната и неразрушимостта на любовта, „Птича песен” е един от любимите съвременни английски романи, който е спечелил възхищението на милиони читатели по света.

„Птича песен” е на 13-о място в „Big Read” на BBC за най-обичаните 100 романа в английската литература, а през 2005 г. е включен в класацията на „Обзървър” за най-значимите британски романи през последните 25 години.

ЗАГЛАВИЕ: Разбито сърце и спагети
АВТОР: Джулия Мeлучи



Разбито сърце и спагети“ е изключително смешна история за любовните неуспехи на Джулия Мeлучи, както и за апетитните рецепти, които използва, за да съблазнява мъжете и да се утешава след като връзката приключи.
Джулия готви на всевъзможни типове мъже - от любящ алкохолик до типичен нюйоркчанин, който се страхува от сериозно обвързване, застаряващ антиконформист и цели двама писатели. Всяка от любовните връзки й носи радости, сълзи и купичка спагети за капак!

Историите й за живота в Ню Йорк са преплетени със стари семейни италиански рецепти, храна за разбити сърца - идеалното ястие, с което да спечелиш сърцето на изплъзващия се любим и ужасната „пиянска супа“, която в 4 часа сутринта й приготвя мъж, който очевидно не е „Голямата любов“.

Неустоима и изостряща апетита „Разбити сърца и спагети“ е история за любов, страст и най-вече... спагети.

 

More from View Sofia

More Books