Следва

Dextrophobia - първата по рода си стая – логически пъзел у нас вече посреща посетители

“Гръбначният стълб е компютърът на човешкото тяло”: Д-р Питър Грегор – специалист хиропрактор

Хиропрактика (chiropractic - англоговорящите произнасят думата „кайропрактик”, бел.авт.) идва от гръцките думи...

Health преди 9 години

За първи път в България ще имаме възможността да използваме хиропракторската терапия за лечение на много и различни болести и дисфункции на гръбначния стълб и нервната система. Д-р Питър Грегор е американски специалист хиропрактор с 20-годишен опит, който отваря Център за Хиропрактика в София.

Кабинетът на д-р Грегор е уютно, семпло, топло откъм интериорен цветови подбор и предразполагащо към спокойствие. Лесно е за откриване и – важно! – на свободно за паркиране място, в близост до Семинарията. На дамите препоръчваме да не носят грим и обеци по време на терапиите и да не се притесняват за външния си вид. Друго важно, което посетителите трябва да знаят, е да носят със себе си всички документи от предишни изследвания, в т.ч. рентгенови снимки, медицински картон и т.н., от които бумаги хиропракторът да добие пълна представа за вида на заболяването и оплакванията ви.

Екипът ни спокойно се остави в ръцете и професионализма на хиропрактора за кратка процедура. Уверяваме ви - не е страшно, никак не боли, не се събличате и си тръгвате от кабинета, питащи за следваща терапия! А какво точно е хиропрактиката, от къде се появява, за какво би помогнала и „има ли тя почва у нас”, ще разберете от разговора ни с професионалиста.

Хиропрактика (chiropractic - англоговорящите произнасят думата „кайропрактик”, бел.ред.) идва от гръцките думи „кайро” – ръка, и „практика”, и е американска професия, която се занимава с лечението на болестите на гръбначния стълб и нервната система. Основана е през 1895 година от Даниел Дейвид Палмер в Дейвънпорт, Айова, като именно Палмер пръв открива, че има пряка връзка между много болести и различни дисфункции на гръбначния стълб.

В САЩ хиропрактиката е част от системата на здравеопазването и е строго регулирана от американското Здравно министерство.  Всички процедури в родината на тази професия са включени в лечебния процес и се покриват от здравните осигуровки, а в момента в САЩ има над 52 000 специалисти хиропрактори, което показва огромната й популярност и нуждата на хората от този вид лечение.

Образованието по хиропрактика е много подобно на медицинското. В Щатите има общо 18 специализирани университета, а д-р Питър Грегор е завършил един от тях - престижния Logan College of Chiropractic в Сейнт Луис, Мисури, през декември 1994 година. След успешното дипломиране, 







V. S. Д-р Грегор, защо рeшихте да се завърнете в България?
П. Г.
Аз съм роден в България. Бях на 12 години, когато семейството ми напусна България и замина за САЩ. Има две главни причини за завръщането ми: първата е голямата обич към Родината; а втората е желанието ми да използвам професионалните си знания и умения, за да помогна на колкото може повече хора в България.



V. S. Кое е най-важното, което всеки трябва да знае за гръбначния стълб?
П. Г.
О, той е сложна верига от прешлени и е основата на човешкото тяло. Когато има дисфункция или блокада, това моментално оказва влияние на нервната система и на човека като цяло. Което означава, че ако чрез необходимите навременни и прецизни манипулации гръбначният стълб се намести, то функциите на нервната система и физическото състояние на човешкото тяло ще се нормализират.

V. S. 
Какво предварително и задължително трябва да знаят пациентите, когато идват за първи път при вас?
П. Г. Освен да са взели със себе си цялата предишна документация, свързана с лечението им до този етап, нека идващите при мен имат предвид, че терапиите са много леки, нежни дори и няма абсолютно никаква болка! И без да звучи нескромно, че още след първото си идване ще се почувстват по-добре!

И друго - важно е да проумеят, че не съм магьосник или чудотворец и само с едно посещение болежките им няма как да отшумят! Обикновено трябва да се направи серия от терапии, за да е ефикасно лечението, а колко на брой - при всеки е индивидуално.



V. S. А какво ще препоръчате на пациентите си да или да не правят по време и след терапиите?
П. Г. При всички случаи не е добре да вдигат тежки предмети и да се натоварват с тежък физически труд. Би било добре да намалят леко оборотите на ежедневието си, да го карат малко по-лежерно и по възможност да избегнат стреса. Но иначе няма конкретни ограничения относно пушене, храни или напитки. Ще е в техен плюс, ако правят някакви упражнения, каквито и да било. Да намират сутрин едни 15 минутки лично за себе си и да правят някаква гимнастика, за да се раздвижат и дадат тонус на мускулите, ставите и мозъка си. А в случай, че нямат време за това сутрин, нека отделят поне 30 минути вечер след работа, и се разходят някъде в някой парк сред природата, да помълчат, да останат сами със себе си и „да заредят” батериите на тялото си.

V. S. При кои болести хиропрактиката е ефикасно лечение?
П. Г. При почти всички болести и дисфункции, свързани с гръбначния стълб, като главоболия, мигрени, световъртежи, нарушения в кръвообръщението, болки във врата или между плешките, различни видове сколиози и неправилни стойки. Хиропрактиката е много ефикасна при лечение на дископатии, болки в кръста или лумбаго, ишиас и също така облекчава болките при предменстуралният синдром.

V. S. По какъв начин се лекуват тези заболявания?
П. Г.
Ако един или повече прешлени не са на своето място, се нарушава биомеханиката на цялото тяло и е компрометирана функцията на нервната система. Чрез наместването на гръбначния стълб се нормализира функцията на нервната система и се поправя биомеханиката.



V. S. Ако работата ни е тясно свързана със седящо положение в по-голямата част от деня, какво тогава да правим?
П. Г. Като начало е добре стойката на тялото да е изправена. По възможност е добре гърбът ви да е подпрян изцяло към облегалката на стола, на който седите, и позата на тялото ви да образува стъпаловидна форма. А именно - гърбът ви от главата до седалищната част, и краката - от коленете до ходилата, да са успоредни във вертикално положение и да сключват 90-градусов ъгъл със седалищната част - от опашката до коленете, която логично да е в хоризонтално положение.

V. S. До колко зависи от нас да „не се дадем” на „гръбначното чудовище”?
П. Г. В голяма степен сами можем да си бъдем много полезни. Днес хората в целия свят са подложени на огромен стрес – трябва някак да преживеят и този ден. Изискванията и очакванията от работодателите към нас са много по-големи, в сравнение с тези преди 50-тина години. Така че стресът е наистина огромен и бавно, но сигурно ежедневно ни убива физически и психически.

В същото време човечеството води много заседнал начин на живот – намира, поръчва и купува всичко през интернет, от дома си се качва в кола, от нея – директно в офиса, където се стои в седнало положение през по-голямата част от деня, и после всичко в обратният ред. И ето как активността, движението и самото ходене като физически акт започват не само да намаляват, но и да изчезват.

Този факт в комбинация с тежка физическа работа води до проблемите, за които говорим. За това друго, което е добре да се прави, е по възможност на всеки 30-40 мин. да се става от работния стол и да се раздвижва тялото дори с една проста обиколка на офиса, ако атмосферата в него не позволява да се направи някаква гимнастика. Не ви препоръчвам да бързате да „ядете на крак” разни нездравословни сухоежбини, по-добре намерете време за топла супа, прясна салата и свежи плодове.

V. S. Води ли това до затлъстяване?
П. Г. О, да! Наднорменото тегло е страхотен проблем, направо епидемия, особено в Америка! Не можете да си представите колко много пълни, на по над 140-150 кг. хора има, а по-притеснителното е, че съотношението кг./години разширява границата си и слиза все по-надолу към ранната детска възраст. Има 12-13-годишни деца, които тежат близо 100 килограма, което е ужасно и страшно!

От позицията на човек, който от години не живее в България, въпреки че съм се връщал много често, мога да кажа, че сегашните млади са по-пълни от тези преди 30-тина години. Така че – не бива да спираме да се движим и трябва да втълпим това в главите на децата си, да им бъдем добър и креативен пример и коректив. Иначе епидемията съвсем лекичко и невинно ще ни завладее, без изобщо да се усетим. А тогава ще е късно за отслабване, тъй като вече ще е синдром, а не просто няколко килца отгоре!

С две думи, от нас, родителите, и поведението и съветите ни зависи бъдещето на децата ни и светът, в който ще живеем. И няма нищо лошо в превантивното взимане на мерки, изразени в посещения при хиропрактор. Колкото по-рано и бързо родителите открият проблема с детето си, толкова по-лесно и ефективно ще могат да му помогнат.



V. S. Защо да предпочетем хиропрактиката пред друг тип алтернативно лечение?
П. Г. Няма да говоря против никоя друга алтернативна медицина – остеопатия, хомеопатия, масаж и др., тъй като всяка от тях има своите плюсове. Но хиропрактиката, както вече споменах, се занимава основно с проблемите на гръбначния стълб и нервната система и чрез мануална терапия нормализира функцията на гъбначния стълб и нервната система. Резултатите са трайни. Масажът облекчава само мускулните ви спазми, но не и гръбначните болки. А имате ли проблеми с гръбначния стълб, ще имате проблеми и с мускулите впоследствие, това ви го гарантирам!

Важно е да се каже, че философията на хиропрактиката изцяло изхожда от гръбначния стълб, който е като главния компютър в човешкото тяло! И когато има сублуксация, т.е. – някой от прешлените не е на точното си място, то нашата работа, на хиропракторите, е да го върнем на правилното му местоположение така, че гръбначният стълб да стане перфектен.

V. S.  Защо мислите че хиропрактиката е толкова популярна в света?
П. Г. Естествено, поради своята ефикасност и отличните резултати при лечението на толкова различни болести. Хиропрактиката не използва абсолютно никакви медикаменти, което се търси от все повече хора по света. Тази терапия лекува не симптома, а самото заболяване. Най-разпространена е в англоезичните страни: САЩ; Великобритания; Канада; Австралия; Нова Зеландия и ЮАР. Също така е много разпространена и в цяла Западна Европа.





Посещенията при д-р Грегор ще се случват след записване на индивидуален час и само от отговорността и точността ви ще зависи по-бързото ви изцеление! 

АМЕРИКАНСКИ ЦЕНТЪР ЗА ХИРОПРАКТИКА
д-р Питър Грегор, специалист хиропрактор
тел. (+359) 894 455 247
ул. „Йоан Екзарх” 52, офис 3 (пряка на бул. „Джеймс Баучер”)


More Health

Детокс напитката, която топи мазнините за 14 дни

Health преди 2 седмици

Търсите решение за изгаряне на мазнини и възстановяване на силуета за само 14 дни? Не търсете повече! Ето една магическа детокс напитка, която, ако включите в ежедневната си рутина, ще стимулирате метаболизма и ще постигнете целта си, ако тя е здравословно отслабване.