Следва

Космическите Submotion Orchestra с концерт в София и на морето

През седмицата ще видим ОЩЕ...

Хедлайнерът в четвъртото издание на A to JazZ Festival, гениалният американски басист Ричард Бона, ще представи пред ученици и студенти в Националното музикално училище в София своеобразна музикална лекция...

Culture преди 9 години

Американският басист Ричард Бона с музикална клиника по време на A to JazZ Festival World

 

Кога: 29 юни, 11:00 часа
Къде: Концертна зала на музикалното училище 

Хедлайнерът в четвъртото издание на A to JazZ Festival, гениалният американски басист Ричард Бона, ще представи пред ученици и студенти в Националното музикално училище в София своеобразна музикална лекция, наречена от самия него „Музикалната клиника на Бона“. Звездата ще разкаже за своята кариера и музикални стилове, които майсторски преплита с джаз и традиционни африкански мотиви.

Пред аудиторията, роденият в Камерун басист, ще покаже и вокални техники – той пее предимно на родния си език, но и на английски. Музикантът ще разкрие също и любопитни факти от многото си колаборации през годините - с Боби Макферин, Джо Завинул, Джордж Бенсън и Чака Кан. Лекцията на Бона ще се проведе на 29 юни от 11:00 до 12:30 ч. в концертната зала на музикалното училище. След нея виртуозът ще направи саундчек преди грандиозното си шоу в Южния парк, зад басейна Спартак. Заедно с афро-кубинската си банда Mandekan Cubano той ще бъде хедлайнер в третата вечер (29 юни) от тазгодишния A to JazZ Festival. Единственият джаз фест на открито в София се провежда вече традиционно в Южен парк 2 в последния уикенд на юни. Тази година събитието събира на една сцена световни джаз имена, творящи в етно жанра.

За втора поредна година A to JazZ Festival предоставя възможност за развитие на разностранни таланти на децата. Малчуганите ще имат възможност да се включат в няколко различни образователни модула, напълно безплатно, в приятната градина на One More Cinema. В зависимост от интересите си децата ще могат да избират измежду три тематични направления: „Изработване на маракаси и сценография”, „Разучаване на текст и работа по изпълнението му” и „Изучаване на jazz, етно танц”.

В четвъртото си издание A to JazZ Festival е с още по-богата музикална програма – с цели три концерта на вечер. Събитието ще бъде открито на 27 юни в 18 ч. На сцената ще се качи испано-кубинският фламенко септет на Хавиер Масо Карамело, заедно с музикантите на Пако де Лусия, сред които звездата на фламенкото Израел Суарез “Ел Пираня”. А на 28 юни пък ще можем да се насладим на младите ни надежди Михаил Филипов квинтет и проекта на големия ни саксофонист Димитър Льолев „Родопология".

Перлата в короната на втората фестивална вечер ще бъде емблематичният за португалската Кабо Верде сцена Тито Париш с неговата акустична формация. В заключителната трета вечер сцената ще загреят страстната фламенко група Banda Del Padre и българското Етно джаз трио, обединяващо акордеониста Петър Ралчев, краля на перкусиите Стоян Янкулов – Стунджи и един от най-добрите ни изпълнители на китара и тамбура Ангел Димитров.

Още информация може да намерите на официалния сайт на феста тук>>

Изложба на дипломираните бакалаври на НХА - 2013/2014

Кога: 29 юни - 9 юли, откриване 23 юни, 18:00 часа
Къде: СБХ, ул. „Шипка“ № 6

На 23 юни от 18:00 часа на първи и втори етаж на СБХ ще бъде открита традиционната годишна изложба на дипломираните бакалаври от всички специалности на Националната художествена академия – випуск 2013/2014 година. Дипломантите ще представят пред публика творбите и проектите си, които показват придобити умения, резултати от обучението им, нетрадиционни и иновационни подходи и методи.

За поредна година в деня на откриването ще бъдат връчени и наградите от конкурса, обявен от Националната художествена академия и Societe Generale Експресбанк. Конкурсът е част от партньорската програма между двете институции. Наградите се присъждат за постижения в областта на изкуството и дизайна. Целта на конкурса е да стимулира студентите от всички специалности на НХА, завършващи степен „Бакалавър“, както и да поощри най-високите им постижения, без ограничение по отношение на вида изкуство и използваната техника. Наградените участници получават награди от Societe Generale Експресбанк и първа откупна награда в полза на колекцията на банката.

Национална художествена академия, е най-авторитетната българска институция за подготовка на професионални художници в областта на изящните и приложни изкуства, дизайна, консервацията и реставрацията и историята и теорията на изкуството Състои се от два факултета: Факултет за изящни изкуства и Факултет за приложни изкуства. В Националната художествена академия бакалавърските специалности са: Живопис, Стенопис, Скулптура, Графика, Книга и печатна графика, Плакат и визуална комуникация, Резба, Керамика, Сценография, Текстил-изкуство и дизайн, Метал, Индустриален дизайн, Рекламен дизайн, Дезайн на порцелан и стъкло, Дизайн за детската среда, Мода.

КАК ДА СИ ДРЕСИРАШ ДРАКОН 2 REALD 3D

Кога: 23 юни 
Къде: В кината 

Актьорите:
 

Режисьоърт: Крис Сандърс, Дийн Деблоа

Сюжетът: Вълнуващата втора част от трилогията „КАК ДА СИ ДРЕСИРАШ ДРАКОН” ни връща в чудния свят на Хълцук и Беззъб 5 години след като двамата успешно сприятелиха драконите и викингите на острова Бърк. Докато Астрид, Сополак и останалите приятели се състезават в надпреварвания с дракони (новият най-любим спорт на острова), двамата неразделни другари се реят из небесата, откриват непознати земи и изучават нови светове. Когато на едно от приключенията си те откриват тайна ледена пещера, приют на стотици нови диви дракони и на тайнствения Ездач, дуото застава в центъра на епичната борба за мир. Сега Хълцук и Беззъб трябва да застанат рамо до рамо и да се борят за това, в което вярват, но в същото време и да признаят, че само заедно могат да променят бъдещето на хората и драконите.

Рай: Надежда

Кога: 24 юни
Къде: В кината

Актьорите: Мелани Ленц, Верена Лебауер, Джоузеф Лауренс, Майкъл Томас

Режисьорът: Улрих Зайдл

Сюжетът: Последният филм от трилогията "Рай" ни среща с 13-годишната Мелани. Докато майка й Тереза заминава на почивка в Кения, Мелани прекарва ваканцията в провинцията в Австрия в лагер със строги правила за тийнейджъри с наднормено тегло. Под надзора на треньор с татуировки и зловещ лекар младежите се опитват да се разделят с излишните си килограми, като спортуват през деня, а вечерно време отпускат, като се напиват.

Между физическата подготовка и консултациите с диетолог, битките с възглавници и първата изпушена цигара Мелани се влюбва в лекаря, който е с 40 години по-възрастен от нея.

Внедрени в час 2

Кога: 24 юни
Къде: В кината

Актьорите: Чанинг Тейтъм, Джона Хил, Айс Кюб, Дейв Франко, Ник Оферман, Питър Стормаер, Роб Ригъл, Ричард Греко, Джо Крест

Режисьорът: Фил Лорд, Крис Милър

Сюжетът: Изкласили в гимназията (цели два пъти), Шмид (Джона Хил) и Дженко (Чанинг Тейтъм) се изправят пред големи промени, когато им се налага да влязат под прикритие в местен колеж.

Когато Дженко среща сродна душа в отбора на колежа, а Шмид се влива в местната бохема, двамата започват да се съмняват в партньорските си отношения.

Сега те не само трябва да разрешат случая, но и да разберат дали могат да се държат като възрастни. Ако тези двама позастарели юноши успеят да се превърнат от новаци в истински мъже, то колежът ще се окаже най-доброто нещо, което някога им се е случвало.

Още за събитията от седмицата може да четете тук

More from View Sofia

More Culture