Следва

От първо лице: Какво си хапват звездите, когато са на диета? - Вяра Атова

Сложни. Летни. Коктейли!!!

Лято е и съвсем традиционно на хоризонта се задава нова вълна от...

All About Life преди 9 години

Лято е и съвсем традиционно на хоризонта се задава нова вълна от сложни коктейли, която да утоли жаждата и на най-претенциозните. Мечтаем за дълги и разточителни, и сложни, коктейли от януари, а дъждовете в дългата пролет, сами по себе си комплицирани, настървиха жаждата до нечувани размери.

Затова, като много заслужили, отдаваме почит и глътка на някои от най-невероятните миксове, на които рецептурно попаднахме през последните седмици.

Не се отказваме от доброто старо Мартини, нито от едно студено просто Мохито на плажа, но настроението за експерименти, нови вкусове и емоции и по-плътно отвсякога. По този повод селектирахме 5 рецепти за коктейли, които с любопитство дегустираме през сезона. През целия...

“Television Tonic” e коктейл, създаден от Ебен Клем за Pearl & Ash в Ню Йорк. Една от основните съставки, които го правят толкова уникален е сокът от личи.

За приготвянето му са необходими:

30 мл. Byrrh
85 мл. Bugey de Cerdon
15 мл. сок от личи
4 нарязани ягоди

Първите три съставки се изсипват в чаша за бордо, пълна с лед, и се разбъркват заедно с нарязаните ягоди.



“Sister Jack Spritz” е създаден от Шон Хорд в Портланд и тайната му се крие в Gomme syrup или така наречения “дъвков сироп”, смес от захар, вода и арабска дъвка, която действа като емулгатор.

Съставките са:

15 мл. Punt y Mes
15 мл. фреш от грейпфрут
15 мл. дъвков сироп с аромат на малина
5 мл. меден микс (2:1 вода и мед)
 щипка сол
15 мл. просеко
15 мл. газирана вода
 лимонов туист (лентичка от лимонова кора)

Първите 5 компонента се изсипват един по един в чаша за вино, пълна с натрошен лед. Добавят се просекото и газираната вода, като леко се разбъркват, и вече готовият коктейл се украсява с лимоновия туист.

“Tinto de Casita” се приготвя в малък бар, наречен Casita, в източната част на Лондон. Основната съставка, макар и не така екзотична като сок от личи, е фанта, с вкус на лимон, а за приготвянето на коктейла са необходими още:

Червено вино
Прасковен ликьор
Chambord

Чаша “хайбол” се пълни до половината с червено вино и лед. Добавят се няколко капки прасковен ликьор и няколко капки Chambord. За финал се добавя фантата лимон и питието е готово за консумация.



“Hubba Hubba” е напитка, създадена от Роб Крюгер в Бруклин, Ню Йорк.

15 мл. Cocchi Americano
15 мл. Pernod Absinthe
20 мл. фреш от лимон
15 мл. обикновен сироп
 газирана вода
половината от резенче портокал
15 мл. Lambrusco

В чаша “Колинс”, пълна с лед, изсипваме Cocchi Americanо, Pernod Absinthe, фреша от лимон и сиропа. Разклаща се леко и се добавят газираната вода и портокала. След като се разбърка, за да се смесят съставките, се завършва с Lambrusco.



“Epiphany” е освежаваща напитка, създадена от Шахер Мисиф в Сан Франциско. С нея се пренасяме в една по-азиатска атмосфера, благодарение на краставицата и сакето, които са съществена част от приготвянето ѝ.

2 резенчета обелена краставица
15 мл. Dolin Blanc
30 мл. саке
30 мл. фреш лимон
15 мл. обикновен сироп
30 мл. газирана вода с вкус на грейпфрут
1 голяма кора от грейпфрут

Охладена “хайбол” чаша се пълни с лед. Две обелени парчета краставица се поставят на дъното на шейкъра. Добавят се Dolin Blanc, саке, лимонов сок, сироп, лед и се разклаща добре. Сместа се изсипва в “хайбол” чашата, след което се добавя газираната вода, разбърква се и се украсява с кората от грейпфрут.

Благодарение на голямото разнообразие от свежи подправки, интересни чайове, цветни сиропи с различни аромати, вина и екзотични напитки, които се предлагат на пазара, имаме тотална свобода да творим и да откриваме нови комбинации.



С доза добро желание и няколко капки ентусиазъм, бихме могли да си създадем съвсем нова рецепта за лятна напитка, съобразена изцяло с вкусовите ни предпочитания. Тя ще е заредена с лична история и ще носи име, което ще ни я припомня, без да я разкрива на останалите.



И когато в малък бар, накрай света, някой готин барман ни предложи точно нашия коктейл от емоции, с тайнствена усмивка ще си спомним за това лято.

More from View Sofia

More All About Life