Следва

Стартира юбилейният проект Superbrands Bulgaria 2015

Пикантна супа от тиква

Пикантна супа от тиква...

Food преди 9 години

През есента изобилието от плодове и зеленчуци намалява, а точно тогава имаме нужда от най-много витамини, за да преборим есенните настинки.

И все пак, през този сезон все още можем да открием в градината нещо полезно и много вкусно, от което да приговим прекрасен и здравословен обяд. При това апетитен, жарък на цвят и ужасно приятно питателен. Тиква!?!? Да, пълна с витамини, тя ни мами с топлия си цвят, напомнящ за горещо, слънчево и вкусно време.
 

Днес я приготвяме така: 

Необходими продукти: 

4 с.л. масло, безсолно
2 малки глави лук, нарязан
2 ч.л. смлян чесън
1/8 до 1/4 ч.л. смлян червен пипер
1/2 ч.л. къри на прах
щипка лют червен пипер (по желание)
6 чаши ситно нарязана тиква
5 чаши пилешки или зеленчуков бульон
2 чаши мляко
1/2 чаша кафява захар
1/2 чаша сметана

По този начин:

В тенджера стопяваме маслото на средно висока температура и добавяме лука и чесъна. Разбъркваме добре, докато всичко омекне, след което прибавяме подправките и бъркаме още около минута.

Добавяме тиквата и бульона и разбъркваме. След като заври, намаляме огъня и оставяме да къкри за около 15 минути. Когато е готово, разпределяме супата и пасираме в блендер или кухненски робот, докато получим гладка смес, а след това  връщаме отново в тенджерата.

Докато супата продължава да къкри на слаб огън, добавяме кафявата захар и бавно изсипваме млякото, разбърквайки добре. Доовкусяваме, ако е нужно и сервираме в отделни купички, като поръсваме всяка порция с препечени тиквени семки.

More from View Sofia

More Food