Следва

Тиквата - веднага и по много!

Един weekend време - разходка до Осоговски манастир

Ако плануваш бягство от София за предстоящия уикенд, но всичко наоколо ти е до болка познато, защо не отскочиш до съседна Македония за една пречистваща разходка до един от най-старите манастири в държавата - Осоговския!

All About Life преди 9 години

Ако плануваш бягство от София за предстоящия уикенд, но всичко наоколо ти е до болка познато, защо не отскочиш до съседна Македония за една пречистваща разходка до един от най-старите манастири в държавата - Осоговския!

Обителта се намира само на 150 км. от София, много близо до границата Гюешево, в подножието на западния склон на Осоговска планина, в близост до град Крива Паланка. 



Това е един от най-почитаните и посещавани действащи храмове в Македония, свързан с македонската святост и история, чиято красота си заслужава да се види. Напълно е възможно да се разходиш до там само за ден, но ако решиш, че не ти се връща бързо в реалността, можеш да се възползваш от обновената хотелска част на манастира и от услугите на ресторанта, гледката, от който е просто великолепна.



Легендата разказва, че в началото на 11 век четирима монаси от християнското братство Иван Рилски и Йоаким Осоговски, Прохор Пчински и Гавраил Лесновски получили провидение: На разсъмване да тръгнат в четирите посоки на света и там, където са стигнали на залез, да бъдат съградени манастири. Така и станало. Днес има четири манастира: Рилския, Осоговския, Прохорпчинския и Лесновския. Два от манастирите са в днешните граници на Македония, един в България - най-почитаният и значим Рилски манастир и един – Прохорпчинския , се намира в Сърбия. Любопитна е връзката между четиримата свети старци. В техните жития тази легенда не се споменава, но народното предание е такова. И четиримата са отшелници и години наред живеят в пещери на строг пост и молитва. И четиримата имат пророчества. А за светите им мощи поклонниците и до днес вярват, че са чудодейни.



В житието на Йоаким Осоговски се споменава, че монахът е водил отшелнически живот в пещера, в близост до днешната света обител и местните скоро започнали да говорят за чудесата, които твори монахът. Култът към светеца е един от най-древните и силните в Македония. Една от описаните легенди разказва, че двама заблудени ловци случайно попаднали пред пещерата, в която живеел старецът. Хората били отчаяни, че са се загубили в планината, а и не успели нищо да уловят, за да се нахранят и занесат на семействата си. Старецът ги подслонил в пещерата и ги успокоил, че на сутринта всичко ще се нареди. На другия ден им посочил пътя към дома и им казал да се върнат отново при него след време. Те го послушали, а по пътя срещнали и много дивеч. Прибрали се доволни и разказали на близките си за станалото. След време отново намерили пътя до отшелническата пещера, но там открили, че старецът е починал, а около нетленното му тяло се носело благовоние. Тази пещера е вградена в дверите на днешния манастир, а гробът на светеца и до днес се посещава от вярващи, които търсят изцеление.



Как да стигнеш? Манастирът се намира на 150 км. от София, по пътя Кюстендил – Гюешево - Крива Паланка - Македония. За да преминете границата, ви е достатъчно да носите българската си лична карта или международен паспорт. Още на влизане в Крива Паланка ще видите указателни табели към манастира, който се намира на 5 км. от града. За щастие, до него има хубав път.



Къде да отседнеш? Ако искаш да останеш за по-дълго, можеш да наемеш стая в хотелския комплекс към манастира, както вече споменахме, или да се върнеш в града и да отседнеш в хотел "Турист”, който е в самия център.






Голямата манастирска църква е монументална каменна сграда с артика и куполи. Храмът е изграден за четири години от изтъкнатия майстор Андрей Дамянов - Зографски от рода Рензовци - Дебърско, и е завършен от него в 1851 г. Стенописите са дело на зографа Димитър Папрадишки, който работи тук многократно от 1884 до 1945 г., заедно с иконописците Григор Петров, Аврам Дичов и Мирон Илиев от Дебърската школа.



Киворият (манастирските двери) до западния зид съхранява чудодейните мощи на Свети Йоаким Осоговски.



За малката манастирска църква „Рождество на Пресвета Богородица“ се предполага, че е изградена в края на 11 век и обновена по времето на сръбския крал Стефан II Милутин. В черквата има извор - аязмо със светена вода, от която всеки може да си налее.



Манастирът е винаги пълен с поклонници и е едно от малкото религиозни места, на които сме виждали толкова много младежи. На 28 и 29 август всяка година тук се провеждат големи събори. Датите съвпадат с празниците- Голяма Богородица и Свети Йоаким Осоговски, които са патрони на града под манастира - Крива Паланка.


 

More All About Life