Следва

Попарт за всички! При кой отива абсолютно якото яке

Тиквата - веднага и по много!

Смята се, че тиквата е "слънчев дар", който съдържа уникален витаминно-минерален комплекс, полезен за всеки...

Life преди 9 години

Смята се, че тиквата е "слънчев дар", който съдържа уникален витаминно-минерален комплекс, полезен за всеки.

Тиквата - зеленчук или плод?
В различните речници може да намерим различни определения за "тиква". Например, в селскостопанския справочник, тиквата се определя като едногодишно зеленчуково и фуражно растение; в кулинарния речник, тиквата се определя като бостанджийско растение, следователно, тя е плод. Някои речници дефинират растението и като зеленчук и като плод.

Тиквата - доктор в оранжев халат
Гледайки само цвета на този плодов зеленчук, вече можем да говорим за неговите огромни полезни свойства. От червено-оранжевия пигмент - бета-каротин - в тиквата има 5 пъти повече, отколкото в морковите, а това е имунитет, зрение, устойчивост на нервната система и желязо.

Тиквата е истинско съкровище откъм минерални съединения. Тя съдържа достатъчно количество калций, калий, фосфор, желязо, мед, флуор и цинк. В менюто си определено трябва да включат тиквени ястия, хора с хепатит и холецистит, както и хора с холелитиаза, хроничен колит и ентероколит в остър стадий, със заболявания на сърдечно-съдовата система, с остър и хроничен пиелонефрит и нефрит. Тиквата съдържа каротин, пектин, помагащи за извеждане на холестерола от тялото.



Много проучвания показват, че храни, богати на каротиноиди намаляват риска от някои видове рак, в това число на кожата, рак на гърдата, на дебелото черво, на шийката на матката, простатата, белия дроб и рака на пикочния мехур.

Тиквата съдържа голямо количество растителни влакна. А целулозата на тези влакна, помага за намаляване на нивата на общия и "лошия" холестерол в кръвта, помага за регулиране на нивата на кръвната захар, способства за здравословно храносмилане и предпазва от сърдечно-съдови заболявания.

Ето още за какво можем да използваме супер полезната тиква:
- Компреси с настъргана на ситно тиква върху засегнат от екзема или обрив участък на кожата. Компресът се държи два или три часа сутрин и след това вечер до сутринта. Този компрес също така е полезен при артритни болки в ставите.

- Тиквена диета (помага за извеждане на излишните течности от организма). В продължение на 3-4 месеца се консумира половин килограм сурова тиква на ден или килограм и половина варена или печена.

- Тиквените семки стимулират и повишават мъжката потентност; съдържат аминокиселината аргинин, която се добавя към храната на спортисти, за да се осъществи натрупване на мускулна маса.



- Антидепресант. Смята се, че всички плодове и зеленчуци, имащи оранжев, червен и жълт цвят, са антидепресанти, понеже съдържат витамин А (ретинол) и провитамин А (каротин). Добавяйки към тиквата моркови, кайсии и фасул, се получава ефективно средство, подобряващо настроението, побеждаващо апатията и умората. Тиквеният сок е описан като успокояващо и подобряващо съня средство. Особено полезен е тиквения мед: килограм почистена и настъргана тиква се смесва с 200 гр захар и се оставя да кисне известно време. Сокът се отделя и се изпарява до консистенцията на мед. Добавя се малко карамфил и канела.

- Слабително средство. При запек, хемороиди, възпаление на пикочните пътища, помага пресен сок от тиква. Сокът нормализира работата на червата, извежда излишната вода и сол от тялото, премахва отоците без странични ефекти.

- Имуномодулатор. Биологично активните вещества от тиквеното масло укрепват имунитета.

- Тиквата е отличен източник на витамин С. Изследвания показват, че хората, които консумират храни, богати на антиоксиданти, включително витамин C, страдат по-малко от високо кръвно налягане, намалява и вероятността да заболеят от рак. Витамин С в комбинация с бета-каротин, витамин Е (и двете се съдържат в тиквата) и цинк (присъства в тиквените семки) предпазва очите от свързаната с възрастта дегенерация на макулата.

More Life

Мултивитамините: да или не, кога и защо

All About Life преди 18 часа

Без съмнение най-добрият начин да си набавите необходимите хранителни вещества е балансираната диета. За съжаление не ни е лесно в съвременното общество. Имаме нужда от нещо повече от храна. Мултивитамините са една от ефективните алтернативи, признати от експертите. Но от момента, в който решите да ги консумирате, въпросите започват да възникват един по един.

Астро: 4-те зодии, предразположени към психични разстройства

All About Life преди 18 часа

Коя зодия според вас е най-склонна към депресия? Кой е по-вероятно да има хистрионно разстройство на личността? Става дума за четирима представители на зодиакалния кръг, чиято психика е много лабилна.