Следва

Evian by Jean Paul Gaultier

Зимна приказка от Дойран 1

Предколедно всички вече нетърпеливо очакваме онези чудни дни на безвремие, които обикновено празниците създават. Подобно

Food преди 15 години

Предколедно всички вече нетърпеливо очакваме онези чудни дни на безвремие, които обикновено празниците създават. Подобно на приказен сюжет светът около нас изглежда по-вдъхновяващ от всякога, а красивите моменти сред близките ни карат да усещаме пълното щастие. Затова и снегът, и студът навън не ни плашат, напротив –чувстваме осезаемо уюта на топлите вечери у дома.

Когато влезеш в ресторант "Дойран 1", разбираш, че представата ти за уют може да излезе и извън пределите на апартамента ти. Прелестната бяла къщичка на ул. Дойран 1 те приканва още преди да си отворил вратата. Комплиментите започват с красиво посрещане – с цвете, свещичка и предложение за бутилка традиционно френско Божoле върху всяка маса. Обикновено младото вино се добива през третия четвъртък на месец ноември и съвпада точно с нашето посещение. От камината в средата се чува пукотът на сухите дървета вътре.

Разбира се, както винаги, в "Дойран 1" се съобразяват с традициите и предвид коледните пости първата страница на менюто започва с абсолютно вегетарианските ястия. Качамак с рагу от гъби, зелеви сърми, родопски запечен боб, пиперки на тиган с доматен сос и тиквеник са ни добре познатите вкусни постни изкушения, на които не веднъж сме се отдавали.

Голямата изненада обаче дойде от специалното зимно меню, което съвсем отклони вниманието ни от Поста. Всъщност всичко бе предизвикано от бутилка Grand Claret реколта 2004 на Chateau De Val, препоръчано ни специално от екипа на Дойран 1. С първото професионално поднесено ястие вече знаехме, че ни очаква поредното пълно задоволяване на сетивата.





На зимната тема прекрасно стоят избраните от нас панирани спаначени листа с млечен сос. Еднаквите по големина и форма пресни листенца са чудесно предястие за обедната ти предпразнична идилия или офис обяд с колегите. Не можеш да си представиш колко вкусен може да бъде пресният зеленчук.





Точно заради това продължихме със спаначената крем супа, която повече ни заприлича на абстрактна творба. Зеленият цвят и украсата от моркови и червени пиперки доведе до прекрасни асоциации с нещо приказно.





Седнали сме на втория етаж в една от залите, на маса точно до прозореца и фино нарязаното телешко бон филе с френски сос ни се поднася от истински професионалисти. Поредното произведение на изкуството всъщност е много претенциозно за обработка. В специалния конвектомат идеалното, според гурме изискванията, парче месо се изпича в три степени на температура, от което се получава постепенно преливане от по-изпечено към алангле в средата. Сосът от синьо сирене е много подходящ за всякакви видове месо, а кубчетата собственоръчно направена от готвачите в „Дойран 1” паста с картофи е произведение, което клиентите отдавна познават. Това ястие е много подходящо за червени вина, затова и препоръчваме няколко - Южноафриканските Kleine Zalze - Cabernet Sauvignon, реколта 2006, или плодовите нюанси на Shiraz , българските успешни лейбъли Pomorie Merlot - сухо червено, и иновацията Minkov Brothers Cuvee Cabernet Sauvignon и Syrah, както и новозеландското Villa Mаria Pinot Noir.

След цялото това гурме пътешествие по целия свят с удоволствие завършихме с шоколадов мус и чаша южноафриканско лято от Kleine Zalze Wines Vineyard Selection Chenin Blanc - реколта 2008, с много плодови нюанси. Иначе можеш да избираш от бялата селекция на Casa Silva Chardonnay Semillon от Чили; Buchegger Riesling - реколта 2007, Tiefenthal - с лек петролен вкус, който освежава сетивата, Der Ott Grüner Veltliner Fass 4, и Chardoneau Semillon, от Аржентина.

След като си тръгваме от там, заредени с енергия за дни напред, ни идва наум една красива идея за празници в "Дойран 1". Очакваме с нетърпение Никулден, заради който сме си запазили маса точно до камината.

Ресторант "Дойран 1" е на ул. Дойран 1, тел: 02/958 8124 и               0889 628 774             

More from View Sofia

More Food