Следва

Светлина в бутилка

Дизайнери за следене: Au jour le jour; Мирко Фонтана и Диего Маркес

В буквален превод "От ден за ден", италианският моден бранд Au jour le jour се ражда през 2010 г. от приятелството между 33-годишния Мирко Фонтана и 38-годишния Диего Маркес...

All fashion преди 9 години

В буквален превод "От ден за ден" , италианският моден бранд Au jour le jour се ражда през 2010 г. от приятелството между 33-годишния Мирко Фонтана и 38-годишния Диего Маркес. Фонтана, роден в Асколи Пичено, Източна Италия, завършва магистратура по Бизнес Администрация и по-късно започва работа като маркетинг мениджър в швейцарска компания. Продължава образованието си с втора магистърска степен Връзки в обществеността, но бързо осъзнава, че истинската му страст е модата, и по-специално дизайнът. Маркес, подобно на своя близък приятел, идва от Италия и завършва специалност, коренно различна от сегашното му занимание - Гражданско Инжинерство и започва работа в архитектурно студио, но скоро осъзнава, че съдбата му е пряко свързана с модния свят.





Неизвестно как и защо, но коренно различния начин на живот, с всичките си особености, се оказват правилните съставки в красивия меланж на модния им лейбъл, който заслужено се нарежда сред най-иновативните. Моделите на дуото се характеризират с класически кройки, луксозни материи и закачливи принтове, инспирирани от анимационни и манга герои. Дизайнерите са силно повлияни от предишните си професии, по време на творческата си дейност, но се подчиняват съзнателно на една единствена идея - да създават забавни, нетрадиционни и шик колекции. Стараят се да усвоят най-доброто от магическото усещане на couture-а и непретенциозността на pret-a-porter. Те още срещат street-style културата с дигиталното измерение, които невъобразимо привлекателно грабват щипка от оригиналността на американската поп култура и италианската съблазън; графити изкуството и поколението на клубните деца; сладките спомени от 50-те и 60-те с космополитните градове; любовта към природата и винтидж настроението. Маниерът им на работа е изписан с характерния италиански почерк, но и с много строга индивидуалност и интернационална позиция. Относно съпътстващото ги и винаги витаещо във въздуха вдъхновение, младите дизайнери споделят, че макар и да се вдъхновяват предимно от американската култура, наситена със свободата и дързостта, липсващи на стария континент, това не ги ограничава и смело грабят спомени и емоции от всяко едно красиво кътче по света.



Освен най-известните им почитатели - модните редактори и стилисти Джована Баталия и Анна Дело Русо, които са и основните виновници за тяхното нашумяване в социалните мрежи, скоростно навлизащите в модните дълбини дизайнери, срещат и огромната подкрепа на друга италианска звезда. Общото между тях е вечната елегантност, качеството и неостаряващият блясък, а името му е, разбира се, Джорджо Армани. От 2013 г. насам, маестрото на италианската модна сцена, избира всеки сезон по един нов и развиващ се бранд, чието ревю да спонсорира по време на Миланската седмица на модата. Тази година той избра своите талантливи сънародници - Мирко Фонтана и Диего Маркес и представи есенно-зимната им колекци 2014/15 на 22 февруари, на същото място, където се провеждат и самите Armani ревюта - Teatro Armani.



Надяваме се предоставеният силен старт да отключи у дизайнерите и много адреналин, към иначе изобилстващото им въображение и да продължават да радват вече пренаситените модни погледи с все същата развеселеност, стихийност, непредвидимост и радост, така както само те умеят.

















 

More All fashion