Следва

Обявявам ви за мъж и... мъж: скандалната реклама на Tiffany

В офиса на... ELEVEN

За тези с развит предприемачески дух, това име би трябвало да говори много, но за всички останали обесняваме, че ELEVEN e е фонд за рискови инвестиции, който осигурява финансиране на стартиращи бизнеси...

All About Life преди 9 години

*на снимката е Дилян Димитров, един от основателите на Eleven Accelerator Venture Fund

Продължаваме да търсим забавни работни пространства, които да включим в нашата любима вече поредица "В офиса на...". В нея, поканени любезно, се настаняваме по, около, върху и зад бюрата на нашите любезни домакини, за да надникнем в ежедневното им правене на хубави неща. Избираме си фирми и организации, чиято същност харесваме и опитваме да разкрием пред вас чрез местата и хората, които ги движат. Настаняваме и вас удобно в тези артистични работни пространства, защото възможността да опознаеш работната среда на някой друг, като същевременно споделяш удоволствието, уюта и сигурността, които го заобикалят, със сигурност си струва.

Пореднoто избрано офис пространство се е сгушило в топлата прегръдка на Vivacom Art Hall, носи името „The Roof” и е част от дома на Eleven. За тези с развит предприемачески дух, това име би трябвало да говори много, а за всички останали: ELEVEN e фонд за рискови инвестиции, който осигурява финансиране на стартиращи бизнеси. Вниманието на екипа е фокусирано главно към хора с добри, по-добри и страхотни иновативни бизнес идеи, които нямат финансовата възможност да ги развият, но пък имат целия останал арсенал от качества, за да успеят и да им се получи.

Срещаме се с креативния гений, виновен подобно нещо да се случва в България - Дилян Димитров, който е един от основателите на Eleven Accelerator Venture Fund, и Веселина Ташева, която до момента на взимането на интервюто заемаше длъжността Community Manager - социален посредник между всички, които са част от акселератора, и който те кара да се усмихваш всеки път, когато говориш с нея.


*Веселина Ташева

V.S. Здравейте, мили хора! Разкажете ни малко за това,  къде точно попаднахме...
Д:
Това, което правим е малко екзотично и не много хора са запознати с дяловото финансиране на компании, още по-малко с рисков капитал и инвестиции.

Стартирахме ELEVEN през пролетта на 2012-та година, когато бе отворен и първият прозорец за финансиране, а сме тук, в този офис от септември същата година, т.е. малко повече от 2 години, когато посрещнахме и първата група от 11 екипа, които получиха шанса да станат част от програмата. Това, което правим е, че финансираме стартиращи компании, т.е. ако трябва да го обясня по най-елементарния начин - екип с добра идея и с добри умения да я реализира може да получи от нас първоначалното финансиране за работа по нея, като освен пари, това, което даваме в допълнение са един куп ресурси, до които тези хора получават достъп като част от програмата. Под ресурси имам предвид контактите, които сме изградили досега, връзки с ментори, които да им помогнат да си кристализират идеята и да работят с най-малко загуба на усилие и време; достъп до хора, които имат близко на тях мислене... Тази колаборация, която се получава реално, е нещото, което добавя стойност на всичко, което те няма как да получат, ако не са част от тази програма. Една компания, финансирана от нас, може много по-бързо да разработи първоначалната фаза на продукта и идеята си, с много повече подкрепа от гледна точка на идеи и начини как да го направят, така че да могат бързо да стартират и да пуснат продукт на пазара. Затова ELEVEN се води акселераторска програма, програма за ускорение, и, ако си част от нея, за 3 месеца можеш да свършиш нещата, които, ако си сам, ще ти отнемат поне година, за да достигнеш. 

Иначе, чисто механично, начинът, по който работим e да инвестираме първоначално 25 000 евро срещу малък дял в компанията. Съответно всички идват тук в първите 3 месеца от живота на компанията си, тук организираме всички менторски и работни срещи и семинари, които са част от програмата на ELEVEN и накрая на тези месеци имаме Demo Day, в който събираме в една голяма зала всички потенциални инвеститори, всички ментори, приятели, и всеки проект бива презентиран с идеята, че в тази зала, в този момент може да има някой, който да иска да подаде ръка на компанията да продължи.



V.S. Всичко звучи страхотно, но колко души стоят зад цялото това нещо. Колко човека сте в екипа на ELEVEN?
Д:
Когато стартирахме, бяхме четирима - трима приятели от България, които преди това се бяхме занимавали с инвестиции и предприемачество, и четвъртият - позициониран в Лондон, който управляваше един акселератор там и вече беше помогнал на още няколко подобни в Европа да стартират. Той ни беше изключително полезен, за да разберем как работи всичко. 

След това екипът ни се разрасна, ако не се лъжа, в момента сме 9, които работим на пълно работно време.

V.S. А колко е то? Пълното работно време?
Д:
Ние сме доста либерална организация от гледна точка на работно време. Нямаме фиксирано такова, опитваме се да сме през деня тук, всички, но много често пътуваме и се налага да ни няма. Има хора, които работят до 10 вечерта, има хора, които идват в 8 сутринта. Различно е!

Също така се опитваме да изградим култура на офис сърфинг /#officesurfing/. И така, както идват хора тук, за да работят за един ден в нашето пространство и да сменят обичайната атмосфера и обстановка, така и ние работим от другаде понякога. Така изграждаме много по-близка мрежа от контакти в тази екосистема, в тази общност на стартиращи компании, която се създава в момента в България.

V.S. Кой ви помогна, за да създадете мястото? Смеем да твърдим, че е едно от най-креативните, позитивни и вдъхновяващи, на които сме попадали...
Д:
Мястото се променя всеки път, когато идват нови компании. До този момент 7 пъти. То еволюира заедно с това какво ние установяваме като нужди и потребности, които имаме. Например този кът (на снимката долу) го нямаше в началото, имаше я само беседката, но се оказа, че хората в пъти предпочитат да си говорят в неформална среда, отколкото докато са по бюрата си. 





Последното нещо, което направихме е една тиха стая, където можеш да се изолираш, ако имаш нужда да си сам, да проведеш важен разговор или среща.


 
Още в самото начало за разпределението на мястото използвахме услугите на  дизайнерско студио funkt, но оттам нататък всичко претърпя много промени и ще продължава да се променя, ако продължим. Идеята ни винаги е била мястото да е много отворено, да няма прегради между самите екипи, за да могат да си помагат един на друг. Ние също работим в същото пространство (бел.ред. екипът на ELEVEN), така че всеки, който иска може да дойде при нас и да си поговорим. Също така за нас е важно мястото да е креативно, за да насърчава креативността на обитаващите го. 



V.S. Освен че ги поставяте в общо пространство, имате ли други начини да накарате всички хора тук да си общуват?
Веси:
Едно от нещата е, че се опитваме да застъпваме екипите. Т.е. новите екипи, които идват тук, биват менторствани от старите. Всеки четвъртък някой от хората, преминали вече през акселератора разказва на новите своята история. Затова докъде е стигнал бизнесът му, къде се е позиционирал на пазара. Така хората виждат реално какво се случва с живота след ELEVEN, с абсолютно същите ресурси, които и те имат. Това е много ценно!

Хората тук, въпреки че са в едно пространство, също имат нужда да бъдат насърчавани да си говорят един с друг, така че им организираме срещи на различни нива. Провокираме ги! Например в началото на тази група организирахме едно 'off season' пътуване до Банско, където всички да стопят ледовете преди да започнат да работят заедно. 

V.S. Колко от присъстващите тук в момента са българи?
Д:
Когато стартирахме, 90 процента от хората в екипите бяха българи и само 10 процента чужденци, но с течение на времето това се промени и сега е приблизително равен броят на родните и чуждестранни предприемачи.





V.S. Какъв е официалният език на общуване?
Д:
Всички тук общуваме на английски, дори когато се е случвало да има само един чужденец в групата. Още в началото общуването, както и всички събития преминаваха на английски, но дори и тогава никой не го е приемал като жертва, а по-скоро като неписано правило...

V.S. Ще ни кажете ли какво е първото нещо, което правите, когато дойдете на работа?
В:
Кафе!
Д: При нас е много флуидно цялото идване в офиса, защото някой може да дойде на работа в 11, а друг в 8, така че нямаме някакъв ритуал, който всички да изпъляваме. Всеки ден е различен и няма рутина, което е най-интересното!
В: Всъщност имаме ритуал за хората, които идват тук на офис сърфинг. Тъй като те, идвайки тук са извън зоната си на комфорт, се опитваме да ги социализираме с останалите, каним ги на бара, разхождаме ги, изпращаме мейл на всички с кратка информация за новия човек. Това е необходимо, за да се почувстват добре нашите гости, така борим бариерата, пред която те се чувстват външни хора. 



V.S. А как приключва денят ви? Като се замислим, това голямо пространство е страхотно за леки вечерни партита...
Д:
Истината е, че най-яките start-up-ски партита са се случвали именно в това пространство, дори си имаме няколко Resident DJ-и, които са членове на вече минали оттук екипи. Събирали сме се 300-400 човека, по-скоро минавали са през офиса ни толкова души, за една вечер. А иначе, ако решиш да отскочиш тук в 2 през нощта, винаги ще има някой, който да доработва нещо. Всъщност тук има хора денонощно, дори и в събота и неделя. Всеки от екипите има непрекъснат достъп до мястото, включително и хората, които са от минали екипи. Това е част от тази политика на отвореност, която имаме, и с която искаме да накараме всеки минал от тук да се почувства част от семейството. Имаме си пълно доверие!

V.S. Какво, ако го нямаше тук, пространството нямаше да е същото?
Д:
Според мен това, което е най-важно тук са хората. Ключово е, че по едно и също време, на едно и също място има 40-50 човека, които са на една и съща вълна, с едно и също мислене, с общи цели и идеали. Тези хора са много по-силни заедно и много по-лесно преодоляват препятствията, които се изправят пред тях. 



V.S. Кое е нещото, което прави впечатление на хората, които идват за първи път в Eleven?
В:
Колко много място има между бюрата. Знаете ли, много от хората, които идват от Лондон и Берлин, занимаващи се със същото, когато дойдат тук казват: "Уау, колко е просторно!", защото при тях, в техните офиси, те буквално са един до друг. За тях е адски скъпо да си позволят подобно пространство. А реално те имат същото финансиране като нашето, само че стандарта на живот там, от където идват, е много по-висок. Това е и една от причините, които правят България прекрасно място за стартиращи компании.

V.S. Какво е посланието, което трябва да носи един офис и какво е посланието, което вашият носи?
В:
Всеки път, когато казвам 'офис', за да наименувам това пространство, имам чувството, че ползвам грешната дума. Та, нашият 'space' би трябвало да те кара да сe занимаваш с нещото, което те прави щастлив. И като цветове, и като уют... Тук всичко говори за това, че сме едно голямо и задружно семейство!



V.S. Кое е любимото място на хората?
В:
Понякога е 'тихата стая', както и пространството, на което се играе тенис, диванчетата също са сред любимите...



V.S. Как е организиран вътрешният ред?
В:
Имаме чистачка, която наминава четири пъти на ден.
Д: В интерес на истината, от време на време пускаме съобщения към хората да подредят креативния си хаос, но всички наистина се съобразяват с това, че работят с други хора и се опитват да спазват реда. И в петък изхвърляме всичко от хладилника, за да не се развиват отделни цивилизации там.



V.S. От какво ви се налага да се лишавата заради работата?
В:
По-скоро се опитваме да балансираме.
Д: Обикновено това, което аз режа е сънят.
В: Но пък тук има хамак, на който можеш да си наваксаш...
Д: Това, което се случва в един момент, когато работиш в толкова дружелюбна среда е, че тук се намират повечето ти приятели, така че не се лишаваш от срещите с тях, защото се виждате всеки ден.



V.S. С какво идвате на работа?
В:
Пеша... и всеки път, когато изкачвам баира на Раковска си повтарям, колко си струва... (смее се)
Д: С градския транспорт и обикновено използвам тези 20 минути, които имам, за да подредя деня си.

V.S. Слушате ли музика по време на работа?
В:
Всеки на слушалките си.
Д: Предпочитаме да е тихичко.



V.S. Как си представяте офиса на бъдещето?
Д:
Ей, така...
В: Но да има и плаж...

V.S. Пожелаваме ви го!

Още снимки от ELEVEN тук >>>
 

More All About Life

Можем, освен да го отпразнуваме, и да се замислим: 22-ри април е Денят на Земята

All About Life преди 5 дни

Ние вярваме, че всеки ден трябва да бъде Ден на Земята. Но на 22 април (понеделник) ще имаме възможността да се обединим и заедно да направим нещо по въпроса за климатичните промени.

Мултивитамините: да или не, кога и защо

All About Life преди 4 дни

Без съмнение най-добрият начин да си набавите необходимите хранителни вещества е балансираната диета. За съжаление не ни е лесно в съвременното общество. Имаме нужда от нещо повече от храна. Мултивитамините са една от ефективните алтернативи, признати от експертите. Но от момента, в който решите да ги консумирате, въпросите започват да възникват един по един.

Астро: 4-те зодии, предразположени към психични разстройства

All About Life преди 4 дни

Коя зодия според вас е най-склонна към депресия? Кой е по-вероятно да има хистрионно разстройство на личността? Става дума за четирима представители на зодиакалния кръг, чиято психика е много лабилна.