Следва

С аромат на книга: „Великите любовни истории“ от Христина Мираз

art ACT: „Reach Your Limits!”- Един желан рекорд и един „случаен” филм

Не пропускайте този филм...

Movies & TV преди 9 години

Почти всички велики открития са случайни. Колумб търси Индия, а открива Америка, Александър Бел искал да усъвършенства телеграфа, а открил телефона, фармацефтът Джон Пембъртън искал да направи сироп против мигрена, а открил Кока-кола. Така и нашите герои тръгват единствено с идеята да документират един опит за рекорд, а се получава добър филм - „Reach Your Limits!” (Достигни лимита си).

Както казва Копола, за добрия филм трябват само камера и шепа ентусиасти. Сюжетьт стана известен за широката публика от новинарските репортажи миналото лято: „Кирил Николов – Дизела се опита да подобри рекорда за преход на Ком - Емине за 5 дни. Пробегът завърши без рекорд на 11 км преди финала поради изключително лоши атмосферни условия и множество контузии.” За да сте наясно за какъв точно рекорд говорим – маршрутът Ком - Емине е най-дългият туристически маршрут в България – 600 км планинско трасе. Обикновеният турист преминава трасето за около 3 седмици. Световният рекорд е поставен през 1986 г. , като тогава разстоянието е превзето за 5 дни и 14 часа. Целта на Дизела била да пробяга това разстояние за точно 5 дни. Това означава да пробяга нечовешките 120 км на ден по пресечен терен. Идеята привлича много ентусиасти и проектът стартира с 53-ма души, които се включват в авантюрата - треньорски щаб, масажисти, пейсъри (екипи, които придружават на смени ултрамаратонците) и сред всички тези атлети и снимачният екип на „Reach Your Limits!” (Достигни лимита си).

„Имахме късмет да срещнем хората от снимачния екип, които реализираха филма с огромно желание, без изобщо да сме говорили за пари.” – Споделя Димитър Димитров – организатор и продуцент на събитието. - „По време на предизвикателството нямаше кой да се грижи за тях, и аз имах известни резерви. Всъщност през цялото време аз не разбрах тези хора дали ядоха, къде спяха, имаха ли някакви проблеми. Например на третия или четвъртия ден разбрах, че хора от снимачния екип, които се возят с моята кола, са останали без багаж. Някъде в началото багажът им останал в друга кола и те си карат само с тези дрехи, които са им на гърба. Никой от тях не е задавал никакви въпроси - къде ще спим, какво ще ядем, къде ще се къпем. И така.” – Димитър Димитров е една от движещите сили на адвенчър състезанията в България, като организатор на XCo Adventure Cup. На Ком - Емине неговата задача освен да запази Дизела жив и здрав, е и да му вдъхва сили в най-трудните моменти, да тича до него или просто да го подкрепя като приятел.



Снимачният екип досега е правил кратки спортни сноуборд клипове, и реално никой не е очаквал от тях да създадат истински филм, но когато организаторите виждат първите версии на заснетия материал, разбират – това наистина е страхотен филм, в който е уловена емоцията, напрежението и дори физическата болка от изпитанието. Режисьор на филма е Димо Петков, главен оператор Христо Петков, сценарист Ивелина Гичева, музиката е на Георги Стрезов. Има особено очарование в това, че дори и в днешните комерсиални времена се събират ентусиасти, които без грам претенция за майсторство, композиция, динамика и т.н. ти поднасят един великолепен и неочакван филм, който не ти позволява да останеш равнодушен, защото е преди всичко много искрен.



Ето какво сподели и сценаристът на филма Ивелина Гичева:

„Последното, което сме следвали в този филм, е сценарият. Забавно е, че точно аз го казвам, но реално нищо не се случи така, както беше по сценарий. Което е хубаво. Когато преди една година Дизела дойде и каза „Искам да проследите моя опит да направя редорд” , ние си казахме , „Браво, ние сме екип от 6 оператори, ще дойдем, но това ще е един много скучен филм!”.

Представяхме си, че ще редуваме кадри на човек, който тича, после природа и после пак той тича, така че се чудихме кой ще го гледа това нещо. Най-сложното за нас обаче се оказа, как точно да успеем да го следваме и заснемем в изцяло пресечената местност. До там е много трудно да се стигне с кола, а ние се движехме така, и ако се случи някой джип да спука гума или да ти падне батерията на камерата, точно в момента, когато Дизела изскача пред теб от някой храст и изчезва по пътя, просто няма как да го хванеш.

Тогава трябва да се върнеш в колата и да минеш по някоя друга пътека, за да го пресрещнеш, но се оказва, че Дизела бяга с такава скорост, че никак не ни беше лесно с колите да го догоним. За да се справим с тази ситуация, си бяхме изработили железен график, но той работи само до средата на втория ден, а от там на татък вече никой не знаеше какво ще се случи в следващите два часа, а какво остава за до края на деня. Така че този филм се случи въпреки нашия сценарий, като доказателство, че какъвто и брилянтен план да си направиш за нещата, винаги очаквай изненади.”

Истината е, че Ивелина очакваше да бъде „разкъсана” от безмилостно критичните погледи на всезнаещите журналисти, но ние също я изненадахме, защото този „случаен” филм много ни хареса.





Хареса ни и новината, която Дизела сподели специално за читателите на View Sofia:

V.S.: Ще го направиш ли пак?
Кирил Николов – Дизела:
Да! Даже сега, когато мина време и гледах няколко пъти филма, съм щастлив, че нещата се случиха точно така и че не успях да подобря рекорда с половин час или даже с 10 минути, защото може би никога повече нямаше да направя Ком - Емине. А сега, тази година, ще се опитам да го направя така, като исках и в началото.



Премиерата на „Reach Your Limits!” е на 18 февруари в Cinema City, Paradise Mall. Филмът е и част от фестивала XCо Film Fest. Не пропускайте този филм. Нека трудно достъпният поради безкрайните ремонти път до мола не ви отказва - това усилие е значително по-леко от прехода Ком - Емине. Заслужава си!

More Movies & TV