Следва

Организират конкурс за есе на тема „Корея през моите очи”

Истории от живота: Питър Динклидж

С нетърпение очакваме петия сезон на най-успешния сериал на HBO „Game of Thrones” не...

People of art преди 9 години

С нетърпение очакваме петия сезон на най-успешния сериал на HBO „Game of Thrones”( Игра на тронове ) не само защото сме фенове, а и заради новината, че в него ще участва и родна звезда. Както вече писахме, Захари Бахаров ще се появи в епизодичната роля на Лобода, член на племето Ден, дивашки клан от канибали, чийто водач Стир беше убит от Джон Сняг в четвърти сезон. Това, че ще дебютира в световния супер хит с малка роля, съвсем не означава, че победата е малка, тъй като и един от водещите актьори във филма - Питър Динклидж, за когото ще ви разкажем сега, има подобен старт в сериала.

Най-големият успех и признание за таланта на един артист е, когато сценаристите започнат да пишат и развиват историите специално за него. Това се случва с 135-сантиметровия актьор от втори план Питър Динклидж след брилянтното му изпълнение в ролята на Тирион Ланистър в хитовия сериал на HBO „Game of Thrones”.
Не само сценаристите, но и авторът на романа „Песен за огън и лед” - Джордж Р.Р. Мартин, по чието произведение се снима сериалът, се заемат да донаписват и да развиват образа на Тирион така, че той се превръща в централен герой. Самият Динклидж веднага печели най-престижните телевизионни награди „ Еми”, Златен глобус” и „Сателит”. Талантът превръща джуджето във великан. Благодарение на таланта си малкият човек има не само бляскава кариера, а и щастлив семеен живот. Но затова след малко.





Питър Динклидж е роден в семейство на здрави родители, има и брат с нормален ръст. Още в ранното му детство поставят страшната диагноза „ахондроплазия” – нарушение във вкостеняването на растежния хрущял. Обречен завинаги да остане с ръст на дете, той не само не губи кураж, но и решава да превърне дефекта в ефект. Завършва образованието си във Върмонт.

В колежа се записва в театралната студия. И по-късно споделя: „Когато бях млад, ниският ми ръст наистина ме разстройваше. Като младеж бях огорчен и ядосан и определено издигнах стена между себе си и света. Но с възрастта разбираш, че трябва да подхождаш с чувство за хумор. Просто знаеш, че това не е твой проблем. Техен е...”





Актьорите с особена външност, макар и да нямат шанс за главни роли, все пак са много търсени за специфични малки изпъления на втори план. Така започва кариерата на Динклидж в киното с поддържащи роли в нискобюджетни продукции. По същото време той приема и предложения за роли в театъра. При него идва младата театрална режисьорка Ерика Шмид. Тя има оригинално решение за пиесата на Чехов „ Вуйчо Ваньо”. Действието на пиесата се развива в глуха провинция на Царска Русия във вилата на богат професор, наскоро женен за млада красавица. Вуйчо Ваньо е единственият смислен персонаж в пиесата,останалите герои са вглъбени в собствените си фантазии и меланхолии.

Всички разчитат на Вуйчо Ваньо и в същото време постоянно го пренебрегват. И той, както и повечето от героите в пиесата, е влюбен в младата съпруга на стария професор Елена Андреевна. Но тя не отвръща на чувствата му. Режисьорката решава да повери ролята на Вуйчо Ваньо на джуджето и така да визуализира трагизма на „малкия човек” от драматургията. Питър няма нищо против за пореден път да позволи неговият физически недостатък да бъде използван в името на изкуството. Само че след премиерата малкият човек от реалния живот не остава пренебрегнат, а печели както публиката, така и сърцето на режисьорката. През 2005 година Питър и Ерика се женят, скоро след това се ражда и дъщеря им Зели.









Днес семейството живее в Ню Йорк. Постепено започват да идват предложения за по-рейтингови продукции, сред които епизодична роля в сериала „Клъцни Срежи” и ролята на принц Каспиян в „Хрониките на Нарния”. През 2011 г. идва и големият пробив в кариерата му - ролята на Тирион Ланистър в „Игра на тронове”. И вече целият свят говори за него. Историята на живота му е вдъхновение за стотици хиляди хора в неравностойно положение. Въпреки огромните си успехи Питър Динклидж не се главозамайва и не забравя кой е всъщност: „Това, че привидно изглеждам добре, не значи, че мога да давам съвети как другите да се чувстват добре. Не мисля, че напълно съм се справил. Има дни, в които се чувствам зле...”- казва той.





През 2014 актьорът участва в най-рейтинговата холивудска продукция „ Х мен - дни на отминалото бъдеще”, а през 2015 година ще го видим в следващия сезон на „Game of Thrones”. Според създателите на сериала сагата ще продължи в седем сезона, както е планирал и авторът на романа Джордж Р.Р. Мартин да издаде 7 книги.

Все пак, големият успех на „Игра на тронове” може да накара създателите да преосмислят намеренията си и да ни зарадват с още продължения. Ще видим!
 

More from View Sofia

More People of art

Болшой театър премахна имената на противниците на "спецоперацията" от афишите за предстоящия сезон

People of art преди 7 месеца

Директорът на Болшой театър Владимир Урин даде интервю за "Российская газета" и заяви, че спектакли на режисьори, които са се противопоставили на руската "спецална военна операция" в Украйна, се премахват от репертоара на театъра