Следва

Ново сътрудничество: Lancôme и Антъни Вакарело

Вечните френски символи: Бриджит Бардо

Франция се гордее с много неща - революцията, Лувъра, вкусната храна, виното, модата, парфюмите и красивите вечно елегантни и загадъчни жени...

Beauty News преди 9 години

Франция се гордее с много неща - революцията, Лувъра, вкусната храна, виното, модата, парфюмите и красивите вечно елегантни и загадъчни жени. И понеже французите са умни хора, те издигат женската красота в култ, извайват я в скулптура и й дават име - „Мариана”. Мраморният бюст, наречен „Мариана”, е символ на всичко френско - свободата, революцията и републиката.



Този символ може да се види на всяка административна сграда, а най-известните и красиви френски жени са били модели на бюстовете „Мариана”. Като говорим за красота, Франция и символи, няма как да не започнем тази рубрика с най-прочутата икона на красотата - Бриджит Бардо.



Още на 14 години тя прави впечатление на един фотограф, докато мери шапки и се върти из малкия моден магазин на майка си. Снимките й привличат вниманието на редакторите на „Ел” и през 1950 г. , ненавършила 15, красавицата става корица на списанието. Така тя попада пред очите на младия кинорежисьор и сценарист Роже Вадим.



„В погледа му имаше нещо хищно, не можех да го понасям, но и не можех да не го забелязвам!” – разказва тя за първото си впечатление от Вадим. Всъщност този „хищник” ще се окаже „добрата фея” не само за бляскавата кариера на Бриджит Бардо, но и на много други кино икони – Катрин Деньов, Джейн Фонда, Анет Стройберг, Катрин Шнайдер и други. Първата среща между Бриджит и Вадим предизвиква отвращение в красавицата, но последвалите разгарят страстна любов на ръба на скандала. Роже Вадим вижда в малката лолитка не само красива жена, а и талантлива актриса. Той започва да й урежда кино проби и скоро идва първата покана за филм. Семейството на Бардо е в шок. Буржоазното възпитание изключва една порядъчна жена да стане актриса, но дядото на Бриджит произнася реплика, която решава спора в нейна полза и се превръща в афоризъм: „Ако на една жена й е писано да стане уличница, никой не може да я спаси от това, но ако x е писано да бъде почтена – киното не може да я развали!”.







През 1952 г. тя дебютира в комедията „ Луда за любов” и Франция мигновено се влюбва лудо в нея, а Вадим й предлага брак. Семейството намира нова пречка - кандидатът е православен! Поредната спънка в любовта докарва на Бриджит страшна депресия и тя прави първия си опит за самоубийство. По-късно в живота й има още няколко опита. Все пак в името на любовта Роже Вадим приема католицизма и двамата се венчават. Следват нови филми и амбициите на Вадим растат. Той иска да види жена си като световна звезда. През 1956 г. режисира филма, който превръща Бриджит в икона: „ И бог създаде жената”. Така Бриджит Бардо се превръща в първия секс символ, по начина, по който го разбираме днес. Тя не е просто красива, тя става и диктаторка на модата – сваля пищните рокли, разваля сложните букли и доказва, че жената може да е дяволски секси боса, с пусната или небрежно вдигната коса, само по риза или къс панталон. Кинообразът й налага като трайна модна тенденция отпуснатия кок, ниските пантофки тип - балерина и, разбира се, изрязаните сутиени с банели, на които и до днес казваме „бриджитки”.







Успехът в кариерата е и краят на брака й с Вадим. На снимачната площадка тя се влюбва в екранния си партньор Жан-Луи Трентинян. Любовната афера започва и завършва внезапно с поредния й опит за самоубийство. Откарват я в клиника, след като е поела огромно количество приспивателни. „Просто исках да умра, но предпочетох да изпия лекарствата, вместо да скоча от прозореца и цял Париж да гледа безпомощното ми бездиханно тяло!” - коментира случката Бардо. Тя става любимка на жълтата преса с многобройните си бракове и любовни афери. „Могат да ме наричат грешница – казва тя, – но аз живея в мир със себе си.



Нейни екранни партньори са звезди като Ален Делон („Известни любовни афери”), Шон Конъри (Шалако), Жан Маре („Кралски афери във Версай”) и много други. Но докато на екрана мъжете са готови да умрат за един неин поглед, в живота тя така и не открива голямата си любов. Проваля се и като майка – единственият й син Никола Жан Шерие не може да я понася и не живее с нея.



На 39 години все още ослепително красивата Бриджит Бардо решава да напусне киното. Тя продава скъпите си бижута и луксозните си имоти, за да основе фондация за закрила на животните. В България в град „Белица” функционира резерват за мечки, финансиран от нея.

Отдадох красотата си на мъжете, любовта си ще дам на животните”- заявява тя.


 

More from View Sofia

More Beauty News