Следва

Блейк Лайвли и Райън Рейнълдс дадоха на дъщеря си мъжко име

Кино и Вино – специалната програма на София Филм Фест и Domaine Boyar продължава

null

Movies & TV преди 9 години

В тематичната рубрика „Кино и Вино“, превърнала се в предпочитана за ценителите на седмото изкуство и хубавото вино, зрителите на 19-ия София Филм Фест ще имат възможност да открият какво знае Перу за „кухнята като социално оръжие“, да попаднат в „люлката на виното“, да чуят приказка за „самурая готвач“, да предприемат кулинарно пътуване до Италия и да научат къде се произвежда най-доброто шери.

Японският „Приказка за самурая готвач: Истинска любовна история“ (2013) на режисьор Юзо Асахара разказва за Хару, която притежава страхотен вкус и изключителни готварски умения, но също така е голям инат, затова бракът й се разпада само за 1 година. Майсторът готвач на клана Кага Денай Фунаки вижда таланта й и я умолява да се ожени за сина му Ясунобу. В клана Фунаки е известен като „самурая готвач”, но Ясунобу изобщо не може да готви. С помощта на свекърва си Хару започва да му преподава готварски уроци. Вдъхновен от действителен „готвещ самурай” от региона, филмът разказва историята на едно семейство, което чрез готвенето преживява изпълнената с размирици епоха. Харесан от японската критика и публика, филмът на Юзо Асахара възхвалява японската кухня с двойна порция комедия и романтика, зад която, обаче са скрити важни социални въпроси като този за идентичността на мъжа в съвременната японска култура и за ролята на половете.

Особено и интересно филмово приключение е „Перу знае: Кухнята като социално оръжие“ (2012) на режисьора Хесус М. Сантос. Във филма, най-уважаваният испански готвач в света Феран Адриа и най-влиятелният готвач в Латинска Америка – Гастон Акурио потеглят на пътешествие, което изследва корените на разкошната перуанска кухня и потенциала й да променя живота на хората. Любопитният филм „Перу знае: Кухнята като социално оръжие“ е резултатът от това пътуване – вълнуващо доказателство за начина, по който перуанската кухня е открила идеалната рецепта за социално и икономическо развитие – феноменът храна. Храната, нещо толкова обикновено в други страни, в Перу се превръща в двигател на промяна. Машина, която създава производители, готвачи, предприемачи, ресторантьори и потребители. Днес над осемдесет хиляди млади перуанци са избрали да учат гастрономия, вместо да играят футбол... Това е само част от разрастващата се в Латинска Америка тенденция, която превръща гастрономията в едно от най-големите предимства на региона.

Комедията в документален стил на Майкъл Уинтърботъм „Пътуване до Италия“ (2014) следва известните британски комици Стийв Куган и Роб Брайдън, които след успеха на „Кулинарен тур“ (2010), се отправят на ново прекрасно пътуване - до Италия. В това второ пътешествие дуото използва възможността да се наслади на хубавото вино, вкусната храна и неустоимите пейзажи, „летейки“ в своя отворен Mini Cooper (препратка към филма „Италианска афера“), под звуците на Аланис Морисет. Диалогът е забавен, сглобен от клюки, кавги, фриволно поведение и много превъплъщения - от Том Харди до Ал Пачино и Робърт де Ниро. Двамата приятели потеглят от Пиемонт в северната част на Италия към южния остров Капри, с леки отклонения из хълмовете на Тоскана, покрай амалфийското крайбрежие и надолу към италианската ривиера. Разходките из огрени от слънцето лозя и паметници на Байрън и Шели се редуват с дълги, добре полети обеди в ресторантски градини с изглед към искрящото море, които от своя страна преминават в поредната доза имитации на Майкъл Кейн.

Американо-грузинско-британската продукция на режисьора Мераб Кокочашвили отвежда зрителите на пътешествие из Грузия, където ще открият „люлката на виното“. Въпреки че в наши дни френското вино се счита за най-известното в света, не бива да се забравя откъде тръгва всичко. Това е виното, с което Сталин, Рузвелт и Чърчил поливат победата си над нацистка Германия – и много добре са знаели стойността на тази специална напитка. Именно за нея става дума във филма „Люлката на виното“ (2013), в който с помощта на уважавани грузински археолози и артисти, сред които и прочутия Кахи Кавсадзе, се разкрива произхода на виното, което се появява на планетата преди 9 хиляди години в селища на територията на днешна Грузия.

Филмът надниква зад традиционните процеси, за да обясни в детайли какво се случва при създаването на най-древното вино на света, и изброява над 550 вида грозде, които виреят из цялата страна.

Сред предложенията в „Кино и Вино“ е и испанският филм „Шери и мистерията на “Palo Cortado” (2015) на режисьора Хосе Луис Лопес Линарес. Какви са тайните на шерито? Една напитка, предпочитана от много хора днес. И за която е хубаво да се знае, че това, което вкусваме от чаша шери, са не само плодовете и фермента, но и специфичния аромат на мястото. Място, което боговете познават и където са намерили своя дом: това е град Херес в южната част на Испания, където вино се произвежда през последните три хиляди години, събирателна точка на истории, легенди и най-вече на мистерии.

За ценителите на доброто вино и качественото кино предлагаме и възможността да спечелят безплатен билет и бутилка вино. Преди всяка от седемте прожекции на фейсбук страницата на Domaine Boyar се разиграват по пет двойни покани за филмите.

Програма:

22.03. 18:45 в Дом на киното / Dom na kinoto - Приказка за самурая готвач: Инстинска любовна история
- Чаша вино Deja Vu Sauvignon Blanc

26.03. 20:30 в Дом на киното - Перу знае: Кухнята като социално оръжие
- Чаша вино Deja Vu Розе

27.03. 18:00 в Дом на киното - Пътуване до Италия
- Чаша вино Deja Vu Sauvignon Blanc

28.03. 16:30 в Дом на киното - Люлката на виното
- Чаша вино Deja Vu Merlot

29.03. 17:00 в Дом на киното - Шери и мистерията на Palo Cortado
- Чаша вино Deja Vu Розе

Цена на билета: 8 лв. Чашата вино е комплимент от Domaine Boyar.

Вината Déjà vu? са сочни и плодови. Те са вълнуващи и незабравими. Грабват вниманието неусетно и ни повеждат в светове на на фини вкусове и благоуханни аромати. Те са създадени, за да напомнят моментите, които си заслужава да изживеем отново.

Déjà vu? - Rose Marselan
Цвят - привлекателен цвят на светла малина; аромат - интензивен плодов аромат, пленяваща чистота с нюанси на червени плодове – череша, ягода, английски бонбон и фин карамел; вкус - с великолепна хармония, дължина и структура, има плодов финал с траен, съблазнителен спомен.
Виното е много вкусно самостоятелно, както и комплимент за голям брой храни; просто следвайте моментното си предпочитание – вегетарианска кухня, паста, пица, риба, морски дарове, пикантни блюда, пиле, пернат дивеч, средно меки и твъдри сирена, и други.
Медали
2015 Vinalies Internationales - Сребърен
2014 Mondial du Rose, Кан - Сребърен

Déjà vu? - Sauvignon Blanc
Цвят – златистозелен, свеж; аромат – много добра сортовост – ароматна зеленина, пъпки на касис и плодове със зелена кора; вкус – хубава атака, подчертана сочна дължина и обем; апетитен финал и трайна плодовост.
Виното се съчетава добре със зелени салати, риба, средиземноморска кухня, с гъши дроб и плата от различни сирена. Сервира се охладено, 10°- 12°C.
Медали
2015 Vinalies Internationales - Сребърен
2014 The Balkans International Wine Competition - Сребърен

Déjà vu? - Merlot 2013
Цвят - рубинен цвят с нотка топла дъга; аромат - букет от червени плодове и нюанси на благороден дъб – канела, синя слива, ухажва осезанието; вкус - показва богат ароматен профил, много добра хармония, мазнота, структура, свеж финал и апетитен послевкус.
Виното е особено подходящо за съчертание с храна – паста, пица, барбекю, колбаси, свинско, телешко, агне, твърди сирена и печени меса. Температура на сервиране 16°- 18°C.

КИНО, ВИНО и ВЕЧЕРЯ

КИНО ВЕЧЕРЯТА е едно комплексно преживяване за всичките ви сетива, което ще ви преджложи кино разходка в света на автентичните вкусове и аромати на Перу, съчетани със специална селекция от наградените български вина с френски дух DEJA VU.

КОГА 28 март - 19:00 часа
КЪДЕ Grape Central, ул. „Цар Самуил” 45
ФИЛМЪТ „Перу знае: Кухнята като социално оръжие”

Цена на куверта: 36 лв
Телефон за резервации: 088 982 0444

*местата са ограничени
**Вино ще се поднася само на лица над 18 год.

А ето и менюто:
Емпанадас с телешко, стафиди и кедрови ядки
Зелена салата с картофи и три вида традиционни дресинги: Унайкана, Окопа и Криоло
Крокети от боб, киноа и ориз с пържено яйце
Севиче с филе от лаврак
Яхния от телешко шкембе
Бонбони от червен боб с киноа, анасон и карамфил
 

More from View Sofia

More Movies & TV