Следва

Спечели пропуск за афтър партито на Absolut Invite

Диетата на ViewSofia: Краят на подутия корем!

Причините за подуването на корема са различни. Кратко подуване на корема може да предизвика употребата на големи количества газирана вода...

Health преди 9 години

Причините за подуването на корема са различни. Кратко подуване на корема може да предизвика употребата на големи количества газирана вода и лесно усвоимите въглехидрати, тестени и сладкарски изделия. Продукти от нишесте и целулоза - зеле, картофи, бобови, също предизвикват подуване, тъй като усилват ферментацията в червата. Постоянното подуване на корема е признак на заболяване и изисква консултация с лекар. Тук ще поговорим за основните причини за това неприятно заболяване и нужната диета при подуване на корема, която може да подобри състоянието.

Подуването на корема може да е предизвикано и от ензимна недостатъчност. При поява на подуване след приема на мляко, означава, че в нашия организъм не достига лактаза, която помага да се преработят млечни продукти. Лошо усвоеното мляко постъпва в дебелото черво и започва да ферментира там, което води до освобождаване на газове.

Нарушаването на нормалната микрофлора в червата, дисбактериозата е друга причина за подуване на корема. В резултат на неправилно хранене, приема на антибиотици или болести, нормалната микрофлора се заменя с патогенни микроорганизми и в червата започват гнилостни процеси, които също са причина за дискомфорт. Диетата в този случай трябва да се придружава от приема на специални лечебни препарати.

Подуване на корема може да възникне при лоша циркулация на кръвта или влошена перисталтика на червата, като отговор на истерия. В този случай спортните занимания помагат за възстановяване перисталтиката на червата и са идеално допълнение към диетата. Физическите упражнения могат да се заменят с разходка, в случая всяко движение е от полза.



Неприятните усещания в корема може да провокират реакция и в другите органи и да предизвикат болки в сърцето, задух, безсъние, главоболие и отпадналост. При постоянна болка и подуване на корема трябва да се проведе изследване на стомашно-чревния тракт. Независимо от причината обаче, е нужна специална диета, която помага за облекчаване на състоянието. Диетата при подуване на корема изключва използването на лесно усвоими въглехидрати, целулоза, бял хляб и храни, съдържащи скорбяла. При подуване на корема и образуване на газове се предписва активен въглен, а за възстановяване на нормалната микрофлора на чревния тракт - препарати, съдържащи лактобактерии. При болка може да се вземат лекарства, облекчаващи мускулните спазми.

При подуване на корема се използват средства, които намаляват образуването на газове. Добър народен лек е билковият чай с мента, лайка и жълт кантарион. Диетата при подут корем трябва да включва храни, съдържащи фибри, те помагат за подобряване на храносмилането и намаляване на метеоризма. Необходимо е само да се употребяват в малки количества, тъй като зеленчуците и зърнените храни може да предизвикат усещане за тежест в стомаха. Най-подходящ в този случай е ориза - той е лесно смилаем и има благоприятен ефект върху стомашно-чревния тракт.

Необходимо е да се намали консумацията на мляко и да се купуват млечни продукти, обогатени с лактаза, те се продават в специалните диетични магазини. Без риск от усложнения може да яде кисело мляко и узрели сирена. Прекалено мазната храна също може да наруши храносмилането, така че диетата предполага намаляване в храната на животинските мазнини, свинското и карантиите. По-добре да се заменят с диетично пилешко или телешко месо, а за готвене вместо масло и свинска мас да се използват растителни масла.

Силният чай, кафето и шоколадът водят до прекомерна възбудимост на стомашно-чревния тракт, затова на хората, страдащи от подуване, се препоръчва да ограничат използването на тези продукти. Лошо влияят на храносмилането и сладките газирани напитки – въглеродната киселина, освободена от взаимодействието на водата и въглеродния диоксид, дразни стомаха и спомага за газообразуването.



Диетата при подуване на корема трябва да съдържа минимално количество сурови зеленчуци. За предпочитане е всички зеленчуци да се приготвят на пара или да се запичат във фурната, това помага за по-доброто им усвояване. Трябва да се ограничи консумацията на ябълки и зеле. Киселините, които се намират в тях може да предизвикат ферментиране и като следствие, подуване на корема. Храната трябва добре да се сдъвква, ензимите, съдържащи се в слюнката, обработват храната и улесняват храносмилането.

При жените подуване на корема може да се появи по време на менструалния цикъл. Приемането на витамини от група В и консумирането на храни, съдържащи калий и магнезий, подобряват състоянието. Ако подуването на корема е съпроводено с болки и спазми, желателно е да се сложи на стомаха загряващ компрес. Отлично помага релаксиращ масаж с етерични масла.

Диетата при подут корем, трябва да включва разтоварващи дни. Веднъж седмично е необходима почивка за стомаха, кефирна или оризова моно диета е най-подходяща за този случай. През целия ден се пие само кефир или се яде топъл сварен ориз - това възстановява нормалното функциониране на червата и прочиства организма от токсини.

При подуване на корема и повишено газообразуване помага следното народно средство, проверено от много поколения. Две супени лъжици семена от копър се заливат с чаша вряла вода. Оставя се да престои известно време и се прецежда през фина цедка. Пие се няколко пъти на ден по половин чаша.

More from View Sofia

More Health

Детокс напитката, която топи мазнините за 14 дни

Health преди 1 месец

Търсите решение за изгаряне на мазнини и възстановяване на силуета за само 14 дни? Не търсете повече! Ето една магическа детокс напитка, която, ако включите в ежедневната си рутина, ще стимулирате метаболизма и ще постигнете целта си, ако тя е здравословно отслабване.