Следва

Диетата на ViewSofia: Как да се храним ЧИСТО

Грижата за детските зъбки - несложно, но супер важно занимание за деца и родители

Детските зъби започват да се формират като зародиш още в утробата на майката. Това започва да се случва между третия и шестия месец от бременността...

Health преди 8 години

Как да се грижим за детските зъбки, какво е необходимо да правим, за да ги защитим от появата на кариеси и други проблеми, защо е важно да го направим - на тези и други въпроси отговаряме в този материал, в който се опитваме да покрием всичко най-важно за здравето на детската уста. За да сме максимално изчерпателни и също толкова полезни, без да сме стоматолози, за мнението й по въпроса “Как да запазим зъбите на детето здрави - няколко основни съвета”, попитахме и д-р Иванова от водещата софийска стоматологична клиника “Панов Дентал”.

Д-р Иванова сподели: “Най-важният фактор за мен е отношението и личният пример на родителите към зъбите и устната хигиена. Последните млечни зъби се ползват до 11-12-годишна възраст. Тяхното запазване е от значение за растежа на челюстите и подреждането на постоянните зъби.”

Друг от най-важните фактори за здрави детски усмивки за д-р Иванова е хигиената: “Зъбите се почистват 2 пъти на ден с четка и паста, съобразени с възрастта на детето.” Друг важен съвет е в случай на прием на сладко, веднага след това детето да пие вода, така че да се отмият остатъците от зъбите. И третото действие, което е важно за здравите детски зъби, са редовните срещи със зъболекаря.

Всички ценни съвети на д-р Петя Иванова и защо е важно да ги следваме са в пълнота тук>>
А тук надолу са най-важните стъпки да помогнем на детето да расте здраво и спокойно, с красиви и здрави зъбки от самото раждане чак до началото на пубертета:

Първото зъбче - време е за първата четка за зъбки (0-2 г.)

Детските зъби започват да се формират като зародиш още в утробата на майката. Това започва да се случва между третия и шестия месец от бременността. При повечето бебета първото зъбче пробива между четвъртия и седмия месец след раждането. Именно с неговата поява трябва да започне грижата за детските зъбки.

Както всичко при малките деца, и зъбките им са по-уязвими и изискват непрекъсната грижа. Причината е, че емайлът им е все още недоразвит и по-податлив на въздействие. Затова Aquafresh създава специална нежна формула, която предпазва ранните детски зъбки без да бъде прекалено абразивна и без повече от необходимия флуорид. Тя се нарича Aquafresh Milk Teeth и е специална паста за бебета от 0 до 2 годинки. За цялостно и лесно почистване Aquafresh създава специални четки за първите зъбки, които също се наричат Aquafresh Milk Teeth и които ние горещо препоръчваме.

Пълна със зъбки усмивка - да се погрижим за нея (3-5 г.)

До навършването на третата годинка обикновено всички млечни зъбки са пораснали и белеят в детската усмивка. И за да ги запазим все така бели и сияещи ползваме Aquafresh Little Teeth, докато станем на 5. Денталните експерти на Aquafresh знаят, че емайлът на детските зъбки е с 50% по-тънък от този на постоянните, затова създават тази специална формула. Освен нежната грижа и ниската абразивност, тя осигурява защита срещу действието на захарите, които поемаме с различните сладки и консервирани храни.

Някои родители си мислят, че грижата за млечните зъбки не е толкова важна, но всъщност и навиците на децата, и здравето на постоянните зъби зависят от грижата за млечните, точно както сподели и д-р Иванова. А за да е по-лесно за родителите и по-забавно за децата да създадат този важен навик, Aquafresh създава специалните четки за зъби Little Teeth, които са удобни за хващане с детска ръчичка и са със забавни герои, които да помагат на децата с миенето на зъбките.

Вече съм голям - първите постоянни зъбки поникват (6+ г.)

Детето вече е пораснало, скоро тръгва на училище, а зъбките му на голям човек започват да растат. Значи мъникът е навършил 6 годинки. Това е времето, в което започва да се изгражда неговата усмивка, която ще го съпътства през една много голяма част от живота му и ако досега не е изградило добри навици за грижа за нея, сега е крайният срок това да се случи.

Докато се развият напълно тези зъби за “големи” обаче, те са много по-податливи на образуване на кариеси от онези на възрастните хора. Точно за този период на смяна на “временната” с “постоянна” усмивка е създадена пастата Aquafresh My Big Teeth. Тя е подходяща както за млечните, така и за постоянните зъби. С помощта на флуорида в нея се осигурява защитата на зъбния емайл от захарната киселина, която е основен причинител на кариесите.
За едно по-пълноценно и забавно миене на зъбките Aquafresh създава също и водите за уста My Big Teeth и страхотните цветни четки за зъби My Big Teeth.



Така последвани, тези важни стъпки осигуряват здрава, красива и вярна усмивка на децата ни. По-малко тревоги, повече спокойствие, и най-важното - здраве!

More Health

Детокс напитката, която топи мазнините за 14 дни

Health преди 1 месец

Търсите решение за изгаряне на мазнини и възстановяване на силуета за само 14 дни? Не търсете повече! Ето една магическа детокс напитка, която, ако включите в ежедневната си рутина, ще стимулирате метаболизма и ще постигнете целта си, ако тя е здравословно отслабване.