Следва

Ваня Щерева събра куп родни звезди на бала на дъщеря си

Задължителни за гледане! 10 култови модни видеа директно от архивите на YouTube

Може би не сте се замисляли, но YouTube вече е на десет години, цели десет години сайта събира най-добрите, култови музикални и забавни видеа на едно място...

Movies & TV преди 8 години

Може би не сте се замисляли, но YouTube вече е на десет години, цели десет години сайтът събира най-добрите, култови музикални и забавни видеа на едно място, а всичко започва с трима мъже, които напускат работата си, за да създадат световен феномен. Освен платформа за споделяне на забавление YouTube е една страхотна енциклопедия на модата и поп културата, която подробно представя социалната ни история. по този повод се поразровихме в някои позабравени модни клипове в YouTube и си направихме списък с точно 10 любими.

Джон Галиано зад кулисите

Едно от най-великите неща в YouTube е, че модните ревюта могат да живеят вечно онлайн в една библиотека, която предлага лесен достъп към десетилетия моменти от подиума, като Даяна Рос, която пее на живо на шоуто на Thierry Mugler през 1991 година, например. Ние си избираме да споделим клип, на който виждаме как Джон Галиано облича Кейт Мос за неговото шоу от 1994 година.

Наоми Кембъл в “House of Style”

Със своя графичен стил, ала “Спасен от звънеца”, и набор от супер модели, “House of Style” на MTV олицетворява всичко, което е страхотно в модата от началото на 90-те години - тупирана коса, дълги крака, ярки цветове и безразсъдно поведение. Синди Крауфорд е водеща, но кани всичките си приятелки супермодели да се присъединят към нея, за да интервюира Амбър Валета например, или в този случай да се приготвя в хотелска стая с Наоми Кембъл, Линда Еванджелиста и Кристен Макменами. Гледаме как Кембъл и компания показват бельото си, разглеждат гардероба на Наоми и си слагат крем.

“Eurotrash” с Жан Пол Готие

“Eurotrash” е кич, шик, нискобюджетно шоу на Жан Пол Готие и Антоан дьо Каунес. Този ярък миш-маш от ексцентрични персонажи, интервюта и обилна доза голота, помагат на шоуто да остане в ефир цели десет години. Въпреки или заради нелепо си съдържание, то успява да събере на едно място звезди и модели, включително Наоми Кембъл и Карла Бруни. Ето един клип от 100-ното издание с колекция от любимите ни игри и реплики на Готие.

Стивън Мейзъл в “Portfolio”, 1983

“Portfolio” е филм от 1983 година, режисиран от Робърт Гуралник с участието на Анди Уорхол, Нанси Донахю и един млад Стивън Мейзъл, който днес е икона на модната индустрия.

Профил на Карл Лагерфелд, 1985

Този профил на модния гигант Карл Лагерфелд отбеляза първия сезон на едноименната му линия облекла, а също така разкрива защо той носи ветрило - първоначално е било средство да държи ръцете си заети по време на партита и нощни клубове, тъй като не пуши и пие. Видеото изследва работата на Лагерфелд за Pierre Balmain, Jean Cocteau, Chloé, Chanel и Fendi заедно с образи от детството и интервю със самия Карл.

Кейт Мос и нейният дебют на модния подиум 

Виждаме Кейт в ревюта на Chanel и John Galliano, заедно с коментар от младата Хилари Александър. Това интервю отбелязва първия сезон на Кейт Мос на подиумите в Париж през 1992 година. "Едва 170 см с гърди като дъска за гладене, тя изглежда е олицетворение на новата визия", коментира Александър и се оказва повече от права, защото вече две десетилетия по-късно Мос продължава да царува.

Лий Боуери в South of Watfort, 1986

Показан през 1986 година, докато Лий Боуери управлява нощен клуб Taboo, този епизод на South of Watfort, вкарва скандалния артист в очите на обществеността. Във видеото следваме Боуъри до лондонско модно шоу в нощния му клуб, докато извърша още куп други дейности, разкриващи неговото остроумие, провокативен стил и театралната му персона.

“Pegan Years” на Вивиан Уестууд , 1990

Този документален филм е заснет по време на "Pegan Years", периодът в творчеството на Уестууд , в който тя пародира момичетата Татлър, карето, туида и суровата сексуалност. Заснет за култовата британска телевизионна програма “The South Bank Show”, филмът показва как дизайнерката обсъжда значението на традиционните техники в шивашкото майсторство, заедно с платове, секса и пола. "Аз си играя с идеята за сексуалността, защото не обичам Православието в никаква форма", коментира тя.

Джеръми Скот в “The Young and The Restless”

Това Джеръми Скот ли е?! Джеръми Скот, който проектира модели за Риана и Кейти Пери?! Ами да, дизайнерът се снима в епизод на “The Young and The Restless”, което е най-дълго продължилата сапунена опера в американската история.

Клоуи Севини в “Surface” от Майкъл Клиъри

YouTube е препълнен с домашни видеа, а това ни е фаворит: Клоуи Севини снимана от Майкъл Клиъри и стилизирана от Алистър Макки в лондонски апартамент. Заснето с черно-бяла 16-милиметрова лента и монтирано в мазето на Central Saint Martins, видеото улавя непочтителния свободен дух на Севини.


източник: www.dazeddigital.com
 

More Movies & TV