Следва

От London Fashion Week за Milano Moda Donna

Интердисциплинарната територия на Давид Делфин

С безкрайно много награди за дизайн в родната Испания (Най-добър испански дизайнер 2008, Най-добър млад дизайнер...

All fashion преди 15 години

С безкрайно много награди за дизайн в родната Испания (Най-добър испански дизайнер 2008, Най-добър млад дизайнер в Испания 2003 и още), Давид Делфин (David Delfin) предизвика вниманието тези дни с първата си поява на Нюйоркската седмица на модата и по-конкретно с призива на модните критици отвъд океана да следим името му отблизо, заедно с имената на Anthony KeeganHayden Harnett и Matthew Ames.

„Цял живот съм влюбен в Ню Йорк, в града, в хората, в енергията му, това място е приказно”, признава екстравагантният испанец и добавя „сбъдна се мечтата ми да представям тук.”

Артистичните амбиции на Давид Делфин, роден в Ронда през 1970 година, го отвеждат към изключително необичайната панорама на съвременния испански дизайн. Той е изградил сложен и обстоен свят на haute couture-а, където дизайнът на дрехите придобива съвсем нови измерения. Неговите невъзможни и необичайни творения са показвани по модните подиуми под звуците на странни гласове, звучащи и идващи от “праисторически” хора, ако изобщо можем да си представим нещо подобно, а пърформансите, видеото, инсталациите и рисунките му представляват танцови хореографии, които изглеждат доста по-уместни в сферата на съвременното изкуство, отколкото в тази на модния дизайн.

Убедително е това, че Делфин дава пълна свобода на своите вътрешни фантазии по специфичен и индивидуален начин, така както вижда света, в който живеем.





Прави го посредством човешкото тяло, което му служи за негова собствена артистична среда, използвайки различни техники и същевременно с това, се доближава много до типа body art, който сме виждали през второто десетилетие на 20-ти век, най-добре разпознаваемо чрез артисти като Husseri и Merleau-Ponty.

Колекциите му са описвани често като андрогенни, сюреалистични и дори злокобни, особено след дебюта на неговите щампи с черепи и деколтетата, които напомнят за примка.

За своето първо шоу в Ню Йорк, по време на настоящата седмица на модата, Давид Делфин демонстрира остро очертана фигура, якета с силно изпъкващи и релефни рамене, силно вталени силуети и скъсени панталони.

More All fashion