Следва

Моментна снимка: изсипахме чантата на Пламена

Най-вкусните ресторанти на София. Поздрав от Изтока - The Sushi Bar

Екзотична кулинарна утопия, при това на родна земя...

All About Life преди 8 години

Обичаме екзотична храна, даже много, и колкото и да става популярно напоследък, сушито си остава един от първите ни избори, когато ни се хапва нещо събрало културата на изтока. В търсене на добро място в любимия ни град за похапване точно на автентично такова, се сещаме за The Sushi Bar, който вече единадесет години се е сгушил уютно в малката, но страшно любима улица Денкоглу, приканвайки ни ежедневно да прекараме обедната си почивка именно там, в компанията на богато разнообразие от класически и авторски суши сетове, задължителни за пробване!

Докато чакаме обядът, приятно се изгубваме в топлият уют на интериора, събрал в себе си изчистените линии на японската култура с много дървени елементи, който страхотно си хармонират с красивата светла градина. На приятните разговори компания ни прави ароматен домашен студен чай и лимонада, защото, оказва се, от ресторантът се опитват да извадят от менюто си всички бутилирани и вредни напитки, за сметка на домашно приготвените с любов такива. Идея, която на нас страшно ни допадна и в нейна чест с удоволствие изпиваме чаша зелен чай с мента и лайм. Ако трябва да сме съвсем искрени, понякога се изкушаваме от двата вида японска бира, която невероятно добре "акомпанира" на храната, от автентичното японско уиски, както и от сакето, разбира се, отново два вида - такова, което се сервира топло и такова, което можем да пийваме охладено през летните дни.

И понеже днес ни е ден за прегрешения, решаваме, че няма да избираме, а ще си хапнем от всичко, което ни се прииска. За следващия път оставаме класическите японски блюда от патешко, телешко и риба, а днес се концентрираме изцяло към любимото ни суши.

Какво си хапнахме ли? Ето го и нашия избор, който определено си заслужава да повторите, когато имате път натам.

Започваме със свежа зелена салата, в комбинация от салати и рукола, ябълка, сирене от кашу и типично японски Шису дресинг. Когато традиционният вкус срещне екзотичния, не ни остава нищо друго, освен да си оближем пръстите.

... и да продължим към второто, което в нашия случай са пролетни рулца, свежи, приготвен на пара с оризови кори, препълнени със пресни зеленчуци и крема сирене, всичко потопено в лек дресинг

След тях, място на масата ни намира и сушито, първото е Такара - ролца увити в соево нори със скарида темпура, спайс туна и покрити с авокадо, които са точно толкова вкусни, колкото и звучат.

Но не повече от Юки маки със запечена пикантна сьомга, дайкон (маринована японска ряпа) и обвито в оризово нори и сушено шису.

За истинските любители на рибата обаче, силно препоръчваме комбинацията от класически нигирита, със сьомга, сакарида, тон и запечена змиьорка. Опияняваща комбинация, или с други думи екзотична кулинарна утопия, при това на родна земя.

Последвалите Тсуки Хосомаки - комбинация от сашими риба тон и сьомга с авокадо, обвити в нори...

... и Суши в огън, което ни поднасят доста атрактивно запалено на масата пред нас, също се оказаха сред добрите попадения, толкова важни за ежедневната ни кулинарна наслада, която спомага за перфектния ритъм на едно щастливо градско битие.

И така, потопени в приятната атмофера, не мислим за времето, а се наслаждаваме на всяка минута прекарана тук. В това източно безвремие, след вкусното похапване и ликьора от зелен чай, докато хапваме Дораяки (японски палачинки) със сладко и сладолед от сини сливи, вече правим планове за следващото си идване...


The Sushi Bar се намира на
улица Денкоглу №18
тел. 02 981 8442

The Sushi Bar

More All About Life