Следва

Зара в 8 секси портрета

Стилът на Мира Лазарова

Стилна и уверена са едно от малкото определения, с които лесно бихме могли да наречем бившата главна...

Лица преди 14 години

Стилна и уверена са едно от малкото определения, с които лесно бихме могли да наречем бившата главна редакторка на Капитал лайт и сегашен лайфстайл директор на QM.

Един все още свеж и непреекспониран образ в публичното пространство. Жена с невероятен усет за стил, чувство за мярка, многогодишен опит в областта на медиите, реализирана и доказала себе си.

Тя е едновременно премерена и достатъчно откровена. Елегантна и неподправена, тези качества гладко се вливат в силната й личност.

И докато София е мястото, където тя работи и твори, то по света има немалко места, в които би могла да се почувства също толкова удобно.

Срещнахме се с нея, първо, за да я разпитаме за нейния премерен, но винаги подчертан стил, с който тя допълва красиво интелигиентния си облик, второ - за да видим кога, как и къде се случват ангажиментите й в професионалния аспект на нейния живот и трето, но не последно, за да останем впечатлени от вродения чар и ненатрапчивата харизма на доказана в живота жена.

Виждаме я с прецизно подбрано облекло, което приляга прекрасно на динамичното й ежедневие. Без следа от престореност в изказа, даже напротив, естествена, открита и много уравновесена, Мира непринудено сподели за своя изпълнен със задължения ден, за това с какво зарежда своите сутрини и какво откъсва от личното си време.

V. S. На себе си ли се доверяваш за това как изглеждаш?
М. Л.
О, да. Винаги съм се доверявала само на себе си, не защото страдам от някакво излишно самочувствие, а просто защото най-добре се познавам и отлично знам какво искам и какво мога да направя със себе си.

V. S. Как и кога избираш outfit-a си за деня? Още от вечерта или със спонтанно импровизирано решение, взето минути преди да излезеш.
М. Л.
Всъщност откакто се помня съм изключително заета и винаги съм избирала такива места, на които работата ми е свързана със срокове, с deadline-и, със срещи с хора. Не мога да си позволя лукса да размишлявам дълго над това какво да облека. Ако трябва да съм честна, решавам за не повече от 5 минути. Не обичам да се мотая с това, защото всъщност най-много държа на сутрешното си време вкъщи. Искам да се разхождам по пижама, да пия кафе, да гледам новини, да чета вестници. Не ми е интересно пред гардероба. Излишно губене на време, което ми липсва. А и когато знаеш какво искаш, знаеш и как да стигнеш до него. Замислям се повече единствено, когато трябва да комбинирам срещи, с по-специален обяд или вечеря.

V. S. Какво не пропускаш в дневния си стил? Вид козметика или някакъв аксесоар, без който не можеш да започнеш деня си?
М. Л.
Избрах да бъда с тази много къса коса, защото това със сешоарите хич не го мога. Рядко пропускам шал, дори лятото нося шалове. Часовник слагам винаги, защото се съобразявам с времето си. Естествено чантата ми е много важен аксесоар, защото в нея нося страшно много неща.

V. S. Значи да разбираме, че е голяма?
М. Л.
Огромна. Казват ми, че чантата ми е като апартамент. Нося твърде много неща и даже вече имам едно изкривяване на лявото рамо от носене на чанти. И всичко, каквото се сети човек, го има вътре.



 

V. S. Кои са твоите предпочитани марки за вечерно парти или събитие?
М. Л.
Някак постепенно спрях да се вълнувам от марките. Това съвсем не означава, че не ги познавам или имам някакви заблуди относно факта, че нещата, които ме изкушават истински са неприлично скъпи. Но още повече ми харесва да смесвам дрехи, да ги откривам на неочаквани места. Харесвам много Alberta Ferretti. Имам няколко рокли и на Marc Jacobs, които обичам и нося само вечер. Когато ми предстои някакво наистина важно събитие – лично или свързано с работата ми, почти винаги купувам дреха, която подхожда на случая. Има моменти, в които си струва. Не ги пропускам.
Мястото, в което работя също промени стила ми. Около себе си виждам хора, които харесвам, стилът им е ясен, модерен и много шик.



 

V. S. Български дизайнери харесваш ли?
М. Л.
Най-много Тея Трошанова. Тя ме познава. Харесвам я, защото е архитект и има невеороятно чувство за човека, когото облича. Прави много интересни конструкции на дрехите си и ги прави по теб. Отивам в ателието й винаги, когато имам нужда да видя нещо красиво. Особено място е. Скоро там харесах едно парче плат. Стоеше на работната маса и аз й казах: ”Тея, това парче ми говори нещо, то си е моето парче”. И тя ми направи една риза, която не свалям. И понеже й се стори, че деколтето е много малко, го сряза с ножица по мен.
Харесвам много и Веселин Йорданов. Забележителен човек, един от най-добре облечените мъже, които съм срещала. С огромно удоволствие си купувам някои неща от мъжките му колекции за Capasca. За мен той е един от най-добрите български дизайнери, космополитен човек, който приляга на всеки модерен град.
Другият е Емилиян Събев. Винаги, когато искам перфектния костюм с панталон, избирам Drago&Rado. Боряна Керванбашиева, собственичката на „Магазин номер 10” на Шишман ми е много любима. Купувам си от нея неща, особено за лятото, за море, защото те са много фриволни, ефирни и разказват истории. А от най-младите български дизайнери, харесвам “Garderob”.





V. S. Кои са приятелите на модерната жена?
М. Л.
Приятелите на модерната жена са много и трябва да бъдат много, защото всичко в този век е информация. Една жена може да бъде модерна ако умее да забелязва хората на улицата, защото градският стил е нещо изключително живо, изключително динамично и много показателно за културата на една нация. Тя никога не е вторачена в собствения си образ и в това дали другите я забелязват. Важна е за себе си. И , според мен, трябва да чете много, за да може да се вдъхновява от образите на хора, които няма да срещне в живота си. Спокойствието е един ценен приятел, тогава забелязваш подробностите и ставаш креативен.



 

V. S. Имаш ли някакви аксесоари, дрехи или бижута, от които имаш в изобилие, но никога не са ти достатъчни?
М. Л.
Бели тениски. За мен бялата риза и бялата тениска са супер секси. Аз самата се чувствам изключително секси в бяла тениска и дънки. Много неща може да ти каже една жена, която е облечена така, защото това, което виждаш е чисто, а това, което впечатлява-остава отзад. Не обичам никак „бъбривите” дрехи, когато човек има силна индивидуалност, няма абсолютно никаква нужда да се крие зад дрехи и аксесоари. Те прикриват личността. Всичко, което е в повече, затормозява начина на възприемане, внушението.

V. S. Важи ли същото и за грима?
М. Л.
Ами аз не нося грим. Слагам само руж, защото иначе изглеждам бледа, понякога спирала и много рядко червило или евентуално някакъв гланц. Така се харесвам. Гримирам се понякога вечер и то защото дъщерите ми ме притискат и ми казват, че приличам на мишка и трябва да си сложа нещо на очите. Особено голямата ми дъщеря, която винаги е с перфектен грим. Н когато преценя, че нещо трябва да бъде подчертано, го подчертавам. Това рядко ми се случва, но се научих да го правя.

V. S. Какво е отношението ти към second hand-ите?
М. Л.
Вчера си купих една риза на H&M от second hand. Отношението ми е много добро, макар че тук няма истински вълнуващи second hand-и. Харесвам няколко, в които влизам от време на време и които наистина изглеждат добре и са страшно чисти. Най-голямата ми бариера е хигиената. Затова обичам този вид пазаруване в чужбина, особено когато съм с мои приятелки, които познават second hand-ите в Париж и Виена например, винаги си взимам невероятни неща.

V. S. Пътуваш ли извън България специално да си напазаруваш?
М. Л.
Пътувам, но не заради буквалното пазаруване, а защото използвам тези моменти като зарядно устройство. Още не съм намерила тук това място, в което след като съм пазарувала, да седна да обядвам, да си хвърля торбите на земята и да гледам красиви хора, които минават покрай мен. Някакво хубаво кафене, в което да се чувствам част от града. Улицата, която харесвам тук е „Съборна”, надявам се там да се случат още много неща. Но и сега е перфектна, когато човек иска да си напълни душата и да направи ритуално пазаруване. Farenah е едно забележително място. Таня Глебова е надминала себе си. Този магазин е доказателство за това докъде стигат талантливите хора, когато знаят къде отиват . А колкото до пазаруването в чужбина най-много обичам Солун. Близо е, има изключителен градски живот и добре облечени хора със средиземноморско настроение, които ме зареждат с енергия. Провокират ме да си купувам неща, които през ума ми не е минавало да си купя.

More Лица