Следва

IKEA ART EVENT 2016 с фотоизложба на артисти от цял свят

Избягай от стреса, ВЕДНАГА!

Един на четирима души споделя, че е подложен на стрес всеки ден, но често не прави нищо по въпроса.

Health преди 7 години

Един на четирима души споделя, че е подложен на стрес всеки ден, но често не прави нищо по въпроса.
Писателката и журналистка Лизи Пуук, на 30, е минала през криза и споделя преживяното, както и пътя, повел я обратно към нормалния живот.
“От две години постоянно боледувах и ме настигаха какви ли не вируси. Имах “|синдром на раздразненото черво“, както и още много странни диагнози - вцепенен език, обриви по цялото тяло, ушите ми пищяха постоянно... Това не можеше да продължава и личният ми лекар ме изпрати в болница, за да може най-накрая да открият какво се случва с мен. Когато се явих пред консултанта, ме обзе неконтролируемо чувство на паника, а очите ми се напълниха със сълзи. Не можех повече. Нещо трябваше да се промени, и то веднага.
Всъщност, това което установиха лекарите, изобщо не ме изненада. Тялото ми беше опустошено от стрес и реагираше по единствения начин, по който можеше. Ако не направех незабавно радикални промени в живота си, лекарите предричаха, че ще се разболея наистина сериозно и всичко това, което се случва с тялото ми, са били сигналите за огромен проблем",
споделя Лизи.
Ние често пренебрегваме стреса - може би защото го приемаме като форма на слабост или ни е неудобно да споделим. Изследванията показват, че най-често стресирани са жените и процентът им нараства с всяка година. Пет от десет жени описват настроението си като „умерено стресирано“ или „изключително стресирано“ - подобни резултати трябва само да алармират за внимание - въпросът е сериозен. Проучването на Sanctuary Spa шокира с откритието си, че около 12 милиона жени са пред нервен срив, заради стреса, на който са подложени.
Живеем във време, в което е някак естествено да сме под напрежение. Нашата „имаща всичко“ генерация, претрупана от възможности и информация, е създала много изпитания за човека - той е в постоянна борба за работно място, напрегнат е и се опитва да не загуби личния си живот за сметка на същата тази работа.
Това постоянно търсене на баланс поражда стрес. Много стрес.

"Причините за моя стрес не бяха необичайни - малко съмнение в мен самата, много тревожност, постоянен страх от това да не разочароваш другите - особено в професионален план, тъй като работата ми на журналист изисква буквално да изпреварвам времето. А дори не знам откъде да започна с нескончаемите притеснения за семейството ми. Откакто баща ми почина, някак започнах да се чувствам отговорна за щастието на всеки в моето семейство, а това разклаща нервите дори и на най-силната жена, повярвайте ми.
Но моето постоянно безпокойство се загнезди като паразит в мозъка и дълбаеше в него безпощадно. Скоро това се отрази и на поведението ми. Всяка сутрин на път за работа, усещах как кръвното ми се покачва. Бях толкова нервна, че когато случаен човек се блъснеше в мен, започвах да го обиждам или да въздишам театрално от досада. Ако някой четеше през рамо от вестника, ми го гледах злобно, докато не се почувства неудобно и засрамен. Не намирах спокойствие и нощем. Лежах будна до ранни зори с куп натрапчиви мисли в главата си, като това, че майка ми може би в момента получава сърдечен удар или пък брат ми не се е събудил тази сутрин. Тревогата беше толкова всепоглъщаща, че започнах да губя представа за реалността“,
спомня си още Пуук.

„Стресът променя функциите на тялото“, казва лекарят Нейл Шах - директор на „Обществото за управление на стреса“: „Телата ни са проектирани да издържат състояния на стрес за кратък период от време, който отминава. Останем ли в това състояние по-дълго, отколкото организмът ни може да понесе, хормонът на стреса – кортизол, се освобождава и това на свой ред уврежда имунната система, стомашно-чревните, както и мускулните системи“, продължава той.
Поради това храносмилането, репродуктивната система и справянето с болката са неща, които организмът пренебрегва, защото е зает да поддържа само жизненоважните органи активни.
Това означава, че подложените на постоянен стрес могат да имат набор от странни симптоми, сърцебиене, косопад, а при жените дори спонтанен аборт.
Освен всички рискове, подложеният на постоянен стрес човек е под властта на непрестанна умора и изтощение.

Ето как Лизи променя живота си и овладява стреса:

„Лежейки в болницата, знаех че трябва да пренаредя живота си. Но това криеше рискове - като например, да напусна работата, която обичам. Исках да пътувам - това е голямата ми страст, а нямаше как да го направя, ако не напусна. И го направих.  Взех решение, стегнах куфарите и се впуснах в тримесечно околосветско пътешествие. Спях в палатки, прочетох безброй книги, ядях каквото пожелаех - без да се притеснявам, че това ще се отрази на талията ми - не ме интересуваше как изглежда косата ми - просто се забавлявах.
И чудото се случи! Симптомите ми изчезнаха, почувствах се щастлива, отпочинала и в хармония със себе си. Това не ми се беше случвало от години - да усещам спокойствие. Цената, която заплатих, за съжаление, беше моята работа мечта. В настоящия момент съм у дома, работя като писател на свободна практика и се развивам в тази насока. Имам съвсем нов подход към житейските грижи, което е моето голямо постижение.
Тревожността и стресът са нормална част от ежедневието - присъщи са ни като пръстовите отпечатъци и винаги ще се проявят по някакъв начин. За съжаление, не можем да прогоним стреса завинаги. Но не трябва да го оставяме да контролира живота ни и трябва да разпознаваме сигналите, които се опитват да ни предупредят, че стресът е непрестанен и трови здравето ни. Не оставяйте стресът да взима решения вместо вас, да влияе на поведението ви. Трябва да се научите да овладявате безпокойството и всичко ще бъде наред. Наистина ще бъде.“

Психолозите съветват:

1. Направи списък с нещата, които трябва да свършиш, и се съсредоточи само върху едно за дадения момент. Човек, който върши много неща едновременно, най-често е подложен на стрес заради умората и липсата на фокус. Мултитаскингът е за машините, ти си човек.

2. Давай си почивка. Когато си под голямо напрежение, дори да отделиш няколко секунди - да затвориш очи, да дишаш дълбоко - помага!

3. Прави си чести чай или кафе-паузи. В днешно време работата обикновено се върши на компютър, а това изтощава - експертите са обявили 15-минутна почивка на всеки кръгъл час, дори за най-работливите.

4. Не пренебрегвай храната. Закуска, хубав обяд - нужни са ти! Ще ти дадат енергия и ще те освежат.

5. Движи се. Дори да редуваш кръстосания крак и да се протягаш пред бюрото - това предотвратява мускулните схващания и проблеми с кръвообращението.

6. Хидратация. Пий достатъчно вода и изобщо течности. Дехидратацията оказва влияние върху системите в организма и това допринася за стреса.
 

More Health

Детокс напитката, която топи мазнините за 14 дни

Health преди 2 седмици

Търсите решение за изгаряне на мазнини и възстановяване на силуета за само 14 дни? Не търсете повече! Ето една магическа детокс напитка, която, ако включите в ежедневната си рутина, ще стимулирате метаболизма и ще постигнете целта си, ако тя е здравословно отслабване.