Следва

Седмична програма на кино Люмиер

Акценти в програмата на НДК за тази седмица

Акценти в програмата на НДК 

Music преди 7 години

Независимият български игрален филм „Никой“ на режисьора Андрей Андонов ще направи своята премиера на 3 юни (петък) в Зала 1 от 20:00 часа.
Участват: Гергана Плетньова, Стоян Радев, Силвия Петкова, Йорданка Ангелова и Кристиан Милатинов;
Сценаристи: Явор Веселинов и Андрей Андонов.
Вера наскоро е загубила баща си и се е върнала в неговата къща в Родопите. Тони, нейният приятел и Таня, тяхна обща приятелка, я изненадват, пристигайки при нея.
Неочаквано се появяват Ники и Лили, които се настаняват в съседната вила.
Ники е изкупил земята около къщата на Вера и е готов на всичко, за да купи и нейната.
Вера се нуждае от подкрепа и съпричастност, но в следващите дни нейният устроен живот започва да се променя със забележителни последствия.
На 3 юни 2016 г. в Мраморно фоайе на Националния дворец на културата (НДК) от 18:30 ч. ще бъде открита фотографската изложбата „Шепа свят” на унгарския фотограф от сирийски произход Бахгет ИСКАНДЕР. Събитието е част от XXI „Салон на изкуствата“.

ПОВЕЧЕ ЗА БАХГЕТ ИСКАНДЕР
Бахгет Искандер е роден в гр. Ел-Баразин, Сирия, а от 1967 г. живее в гр. Кечкемет, Унгария.
По професия е инженер, по призвание - фотограф.
Характерна за него е черно-бялата фотография със социална тематика, портретите, пустинните пейзажи и майчинството.
Искандер го занимава философията на човека, чувствителен е към човешката съдба и е ангажиран от вечните човешки ценности. Фотографията му е не само изкуството на момента, а и изкуството на мисленето. Увековечавайки радостта, смеха, тъгата, сълзите, любопитството, възприемчивостта към хубавото, връзките между хората, той става мост между културите.
Изложбата е част от ХХI "Салон на изкуствата" и се реализира със съдействието на Унгарския културен институт и Българското национално самоуправление в гр. Кечкемет, Унгария.

Симфоничният концерт "Болеро" ще зарадва ценителите на класическата музика с хитовото за всички времена едноименно произведение на Равел. Популярните Фантазия-увертюра „Ромео и Жулиета“ на Чайковски и „Римски пинии“ на Респиги са другите бисери в програмата, която е още по-уникална и заради солистите на блестящия Концерт за две пиана и оркестър от Пуленк. Те са лаурети на два от най-престижните клавирни конкурси в света - Станислав Юденич (Златен медал на XI Международен конкурс Ван Клайбърн, САЩ, 2001 г.) и Пламена Мангова (Втора награда на престижния Международен конкурс „Кралица Елизабет” в Брюксел през 2007 г.) Виртуозът Станислав Юденич пристига за първи път у нас, за да участва в закриващото събитие в богатата програма на "САЛОН НА ИЗКУСТВАТА 2016". Грандиозното събитие, продуцирано от НДК, ще се състои на 5 юни (неделя) от 19:00 часа в Зала 1 на Двореца.

Юденич и Мангова ще бъдат за първи път заедно на най-голямата концертна сцена в България - Зала 1 в НДК, а редом с тях, ще застанат музикантите от Софийската филхармония с диригент Мартин Пантелеев.

ПРОГРАМА
Пьотр Илич Чайковски - Фантазия - увертюра „Ромео и Жулиета“
Франсис Пуленк - Концерт за две пиана и оркестър в ре минор
Оторино Респиги - Симфонична поема, „Римски пинии“
Морис Равел - „Болеро“


Литературен клуб “ПЕРОТО”

На 5 юни от 19:00 часа „ПЕРОТО” ще даде начало на Столица Литература 2016 с Преводачески слам набългарски и на английски език. Платформата е едно престижно, достъпно и живо литературно събитие на фондация „Елизабет Костова”, което развива нови читателски публики и повишава интереса към съвременната литература. Гледайте на живо в сайта на ArtLive.

 ДНК - Пространство за съвременен танц и пърформанс

MATEMATИКА НА СЪРЦЕТО
Сдружение „По действителен  случай” и ДНК

8 юни | сряда | 19:30 ч.

Интердисциплинарен театрален проект 
Номинация ИКАР 2016 за „Съвременен танц и пърформанс”

автори: Ирина Голева, Огнян Голев и Александър Деянов - Skiller
автори на текста: Ирина Голева, Огнян Голев и Здрава Каменова
дигитален дизайн: Симеон Янчев
сценичен дизайн и костюми: Христина Крумова
графичен дизайн: Ивелина Анчева
работа с тялото: Изабел Шад | Германия
научен консултант: Антоанета Атанасова – Каплан
технически асистент: Теодоро Дончева
изпълнителен продуцент ДНК: Петко Стоянов

участват: Ирина Голева, Огнян Голев и Александър Деянов – Skiller

Нови изследвания доказват, че сърцето притежава самостоятелна нервна система с гъста мрежа от сетивни клетки и неврони, които могат да взимат решения и да предприемат действия независимо от главния мозък. Сърцето може да се учи, помни и възприема.

Осъзнавайки как работи сърцето и неговата важност и сила на присъствието му като свързващ с другите хора индикатор, бихме могли по-лесно да отчитаме отговорността на действията си чрез развиваща се интуиция, активно наблюдение, откритост, изслушване, търпение, сътрудничество, приемане на различията.


ТЕАТЪР АЗАРЯН

AFTER 4 - Бис концерт на ЖИВКО ПЕТРОВ
04.06.2016 | 19:00 ч.

НДК представя "AFTER 4", награден с "Икар" 2016, за съвременна българска музика! Събитието е част от "Салон на изкуствата"!

На специален бис концерт Живко Петров ще изпълни своите прелюдии пред софиянци, в рамките на 21-то издание на "Салон на изкуствата" в Театър Азарян на 4 юни от 19:00 ч.

“After 4” е първият солов класически албум на пианиста. Съдържа 10 оригинални композиции и излиза в изключително интензивното и плодотворно за Петров начало на 2015 г., в което издава 2 нови албума: “After 4” и „Between the Worlds” с JP3.

"After 4" е вдъхновен от четирите най-важни неща за пианиста: Любовта, Равновесието, Свободата и Мисълта.

"After 4" е музика, която носи в себе си огромен позитивен заряд, движен от таланта на един от най-добрите ни съвременни музиканти.

ПОВЕЧЕ ЗА ЖИВКО ПЕТРОВ
Живко Петров е един от най-влиятелните съвременни български музиканти. Той е пианист, композитор, продуцент и аранжьор.

През годините той е получил много награди, включително и наградата "Кристална Лира" през 2005 г. Работи с много български музиканти като: Лили Иванова, Йълдъз Ибрахимова, Камелия Тодорова, Белослава, Мария Илиева, Хилда Казасян, Орлин Горанов, както и международни имена - Chico Freeman, Francesco Bearzatti, Natalie The Floacist и Natalie Cole (Милано/ Piazza Duomo – Коледен концерт, 2008).

През 2007 г. той основава Живко Петров Трио (JP3) с Димитър Семов (ударни) и Веселин Веселинов - Еко (бас), което скоро се превръща в едно от най-разпознаваемите джаз триа в България.

Работата на Живко Петров като продуцент е от огромно значение за съвременната музикална сцена в България.

За период от 20 години, неговото име стои зад много талантливи музиканти в България, които вече са едни от най-популярните артисти в страната.

В този списък са имена като: Белослава, Любо Киров, Орлин Павлов, Камелия Тодорова, Мария Илиева и много други.

Концертите, които е продуцирал са станали емблематични за сцената, като Лили Иванова със Симфоничен Оркестър в Зала "Арена Армеец" през 2012 г., „Ние Избрахме Музиката” (с Мария Илиева, Белослава, Любо Киров, Орлин Павлов, Графа), 2013 г.

Билети се продават на касите на Билетен център - НДК и Ticketportal.bg.

More Music