Следва

Да вдигнем чаши за удоволствие и за добра кауза

За да те има! Всички се включихме...

В инициативата се включиха над 4 000 българи, като всички желаещи да помогнат да се родят повече деца в България...

All About Life преди 7 години

OLX връчи чек на фондация „Искам бебе“ със събраната сума от дарителската кампания „За да те има“ на стойност 51 132 лв. В инициативата се включиха над 4 000 българи, като всички желаещи да помогнат да се родят повече деца в България имаха възможност да закупят матрьошка или 3D картичка от сайта mama.olx.bg. Целта на кампанията е да помогне на двойки с репродуктивни проблеми, като 100% от събраната сума се предоставя на фондация „Искам бебе“ и ще бъде разпределена за инвитро процедури.

Сто и деветдесет двойки от цялата страна попълниха надлежно формулярите за кандидатстване за събраното чрез дарения финансиране, а печелившите бяха изтеглени чрез жребий в присъствието на нотариус. Изтеглените късметлии можете да видите на mama.olx.bg. Сред критериите при кандидатстване за финансова подкрепа бяха: българско гражданство, доказан поне 2-годишен стерилитет и покриване на поне едно от следните медицински условия: да са изчерпали възможностите за финансиране от центъра за асистирана репродукция (държавния Фонд Ин витро), да са включени в донорска програма (за донорска яйцеклетка) и препоръката за лечението да изисква единствено ин витро процедура, дори да не отговарят на изискванията на Фонд ин витро.

„За нас е истинска радост да споделим, че социално значимата кампания „За да те има“ успя да ангажира толкова много хора, които да говорят открито за репродуктивните проблеми в страната. С общи усилия успяхме да съберем дори по-голяма сума от прогнозираната, а дарителите са над 4000. Благодарим от сърце на всички, които застанаха зад каузата и ще помогнат да се родят повече българчета“, сподели Спас Сливков, зпълнителен директор на OLX.

„Щастлива съм, че добрината ражда чудеса!", добави Нели Хаджийска, лице на кампанията и популярен ТВ водещ.

„От името на Фондация “Искам бебе“ благодаря на всички, които се включиха в инициативата и ни подкрепиха в стремежа ни да помагаме да се раждат повече деца в България.“, сподели Радина Велчева, основател на фондацията, получила чека с дарението.

Двойките, които ще се подложат на ин витро процедура, ще имат възможност да си направят и безплатен тест за наличие на дефектен ген, причиняващ муковисцидоза - най-честото наследствено животозастрашаващо състояние в Европа. Заболяването засяга основно белите дробове, чревния тракт, жлъчните пътища и потните канали. В България генетичният тест за носителство на дефектен ген се предлага от ГПСМП НМ Дженомикс съвместно с Националната Генетична Лаборатория в Майчин Дом-София.


Радина Велчева

Инициативата “За да те има” се организира от OLX с медийната подкрепа на: сп.9 месеца, сп.Моето дете, сп.Първите седем, сп.Грация, BG-mamma.com, cosmopolitan.bg, elle.bg, viewsofia.com, missbloom.bg.

Факти:
В момента двойките в България с репродуктивни проблеми са 145 000;
40 000 български двойки имат нужда от донорска яйцеклетка;
Средната възраст, на която дамите откриват репродуктивен проблем и започват да търсят решение, е 37 години;
През последните 10 години фондация „Искам бебе“ е помогнала да се родят над 1 000 бебета;

More All About Life