Следва

Представи си... една такава лятна сутрин

Отворете всичко: На гости в Елмхулт, Раят на ИКЕА

Най-актуална информация за ИКЕА светът научава в Денят на демократичния дизайн, който и тази година се състоя през юни в Елмхулт, Швеция...

All About Life преди 7 години

Качваш се на самолета за Варшава, оттам летиш за Малмьо, Швеция. Компания ти правят железен женски екип от журналисти от още две български медии и шеф-маркетинга на ИКЕА, плюс ПР-а на фирмата.

Отиваш на третото поред, уникално ИКЕА-събитие, наречено Design Democratic Day. Мястото и времето, в разгара на северната пролет, когато ИКЕА кани всички, които е избрала, да им покаже какво ново твори, какво ново открива и какво старо продължава да ни кара до обичаме.

Факт, най-актуална информация за ИКЕА светът научава в Денят на демократичния дизайн, който и тази година се състоя през юни в Елмхулт, Швеция. Събитието се провежда именно там, защото в този град е открит първият магазин на ИКЕА и именно оттам е Ингвар Кампрад, основателят на фирмата, днес вече на достолепните 90.

#IKEATODAY

Design Democratic Day е мащабно международно събитие, в рамките на което за два дни виждаме всичко, което може да ни интересува или да ни хареса, или омагьоса в науката за обитаването. Безспорно много интересна, като всяка наука, тази за това Какво точно е животът, Как му отдаваме заслуженото, С какво идентифицираме дома и деня си и Кое ни прави щастливи, е науката, която тече във вените на ИКЕА.



Иначе, в трите уникални дни в Елмхулт - 270 артистични и талантливи медийни хора от цял свят, 41 представени държави, изумителен мащаб, бетонна организация, вдъхновение от извора. От извора на ИКЕА - рожба на един предприемчив ум, подплатен с неистов търговски талант, на едно момче, тогава на 17, което основава най-силната, разпознаваема, и в крайна сметка - добра компания за обзавеждане в света.



Ингвар Кампрад (на снимката горе със съпругата си и тримата им сина, кадър, изложен в Музея на ИКЕА), ужасно успешният умен човек, чието легло, диван или поне килим/възглавници са в домовете на всички ни.



Първото, което виждаме, влизайки в офисите и залите на ИКЕА, е Колелото на Икеа. Досега нямаше как да го наречем така, защото такова нямаше.

Колелото на Икеа

Но то е именно един от уникалните нови продукти на ИКЕА, представени на изложението в Елмхулт - изключително олекотено колело, създадено изцяло за градска среда. Специалното в колелото според компанията създател е, че то ще има нужда от минимална поддръжка и ще улеснява максимално притежателите си.

Колелото е изработено от матово сива алуминиева рамка и е дело на Оскар Юлин, Ян Пуранен и Кристиян Еке от Швейцарското студио Veryday Design. Всеки на възраст над 12 години ще може да си колоезди стилно и с радост на него от Август 2016 г. Цената му е € 699.

Второто прекрасно откритие, което правим, е Чантата.



Чантата на Икеа, дело на дизайнерите, основатели на уникалната компания за интериорен дизайн HAY  

В резултат от сътрудничеството с датската дизайнерска марка HAY е променена изцяло визията на така познатите на всички сини и жълти чанти за пазаруване в магазините на ИКЕА. Актуализираната версия на чантата е дело на съоснователите на марката Хей – Ралф и Мете Хей и e ужасно симпатична, истинска любимка - от зелено-бял нетъкан текстил с горско-зелени дръжки. Чакаме я в магазините през 2017 година.

Третото бижу, сред многото останали, на Democratic Design Day е Музеят.



Музей IKEA - Main Exhibition


Музей IKEA - Butik Shop

В края на месеца, именно на 30 юни 2016 г., ще бъде открит Музеят ИКЕА.

Музей IKEA - Main Exhibition "Our Story"

Посветен на шведския мебелен гигант, той е разположен на площ от 7 000 кв.м., върху която върху 3 етажа се разполага супер интересно подредена цялата история на ИКЕА от отварянето на първия магазин в Eлмхулт, в далечната 1958 г. (този магазин затваря врати през 2012 г., когато е открит втори магазин, отново там). Музеят ИКЕА е резултат от сътрудничеството на мебелния гигант с архитектите Wilkinson Eyre и Uulas Arkitekter.

Музей IKEA - Main Exhibition "Our Story"

В музея посетителите ще имат възможността да разгледат постоянната експозиция, както и зала с временни артикули. В постоянното изложение ще са представени над 20 хиляди продукта от архива на компанията, а основната зала на музея е разделена на три части: нашите корени, нашите истории и вашите истории. Имахме удоволствието да видим този Музей, и признаваме - омагьосващ е! Достатъчно е да видите и тези снимки, в които има толкова много история, и толкова много бъдеще на едно място:

Изложба в Деня на демократичния дизайн - IKEA. В изложбената зала ИКЕА показа всички нови колекции, които чакаме от есента на 2016-а за година напред. Има новости в така обичаната Стокхолм колекция, има новости за тийнейджъpи, има уникален текстил, има ръчно тъкани индийски артикули, които видяхме как се правят на място от безумно сръчни индийки:






 


 

 
 



А ако се чудите как изглежда един истински уъркшоп, от които излизат истински интериорни и технологични решения, в полза и за радост на всички ни в следващата фаза на своето осъществяване, ето така става:  
 


 
Столове от специално обработена пластмаса, идеален съперник на дървото, станаха абсолютен любимец на присъстващите, в обръщение ще са от есента:  



Повечето ангажирани в колаборации архитекст, художници и артисти сами презентираха колекциите си, както и всичко, което стои зад готовия финален продукт - вдъхновението, идеята, умението, хрумката. 



Дизайнер показва как е направено така, че обикновено стъкло да изглежда на светлината като най-фин костен порцелан, за пълно удоволствие на сетивата. 



ИКЕА, знаем всички, има отношение и към храната. Намясто по време на събитието с колегите журналисти изядохме неизмеримо количество сьомга.

Още за третия поред Ден на Демократичния Дизайн може да видите на сайта на събитието, а от нас очаквайте другата седмица едно много интересно и много зареждащо интервю с Тина, която освен очарователна жена с 30-годишен опит в ИКЕА, е и един от шеф-дизайнерите в компанията.

Повече снимки може да видите горе в Галерията >>

More All About Life