•  

Големите любовни истории: Единствената любов на кралица Виктория

На 10 февруари 1840 г. в Лондон се състои Кралската сватба на века, която е значима по няколко причини. Първо, омъжва се младата кралица Виктория - по любов, а не за равен на нея. В снежнобяла рокля. Нищо учудващо, ако не се брои статусът, епохата и традициите на времето...

На 10 февруари 1840 г. в Лондон се състои Кралската сватба на века, която е значима по няколко причини. Първо, омъжва се младата кралица Виктория - по любов, а не за равен на нея. В снежнобяла рокля. Нищо учудващо, ако не се брои статусът, епохата и традициите на времето.

Принцеса по поръчка

Тя се ражда в началото на петото утро, на 24 май 1819 г., а само след три месеца на белия свят се появява човекът, който за Виктория ще е провидение - Алберт Сакс-Кобург Гота. По случайно стечение на обстоятелствата и единият, и другият род ползвали услугите на една и съща акушерка. Изглежда, че животът на Виктория изобщо е изпълнен със случайности, всяка от които се оказва съдбоносна.

Виктория се ражда „по поръчка“. Баща й никога не е бил монарх, а просто един от 15-те деца на краля на Великобритания Джордж III и пети на опашката за трона. Но се случва така, че при цялото това многобройно потомство, Джордж има само две законни внучки. Първата – принцеса Шарлота, умира при раждане на 21 години (детето се ражда мъртво). Втората се оказва Виктория, която се ражда две години след това печално събитие, поставило под заплаха съществуването на кралската династия. Бракът на нейния баща Едуард и майка й Виктория бил бърз и имал една-единствена цел: да се роди дете, което да може да продължи кралския род. Съдбата на момичето е предопределена.

Преди да се качи на трона, на Виктория й предстои да премине през много изпитания. Самата бъдеща кралица описва детските си години, като „много тъжни“, и това е меко казано. Възпитавана от деспотична майка, момичето расте далеч от света, който по мнението на Виктория-старша, бил „средище на разврат“. Единствената радост на момичето са часовете, прекарани с верния й приятел, шпаньолът Даш, макар дори за игра с любимото й куче, тя има много малко време: от сутрин до вечер Виктория заляга над книгите, учи няколко чужди езика и без почивка се занимава с наетите учители. Строгата майка също така налага няколко правила, които днес могат да ни се сторят абсурдни: до сватбата Виктория трябва да спи в една спалня с майка си, не й било позволено да разговаря с непознати хора, а също и да плаче пред публика. Младата Виктория била длъжна да пътешества из Англия – майката я приготвя за ролята на кралица, сякаш забравила, че действащият управник на Англия, чичото на Виктория, крал Вилхелм, все още е жив и дори е относително здрав, въпреки бурната си младост.

Коментари: 0

За да коментираш, е необходимо да влезеш в профила си. Ако все още нямаш такъв, използвай линка "Регистрация" по-долу.