Следва

Тост с авокадо и чери домати по гръцки

7 храни за безупречна кожа

Кожата на лицето е малкото издайниче, с което понякога е трудно да се преборим. Тя е показател за това в коя възрастова група попадаме, дали прекаляваме с алкохола и цигарите...

Health преди 7 години

Кожата на лицето е малкото издайниче, с което понякога е трудно да се преборим. Тя е показател за това в коя възрастова група попадаме, дали прекаляваме с алкохола и цигарите, както и дали пием достатъчно вода и дали се храним правилно. Beauty индустрията не случайно е една от най-печелившите в цял свят - тя прави всевъзможни опити да ни накара да купуваме все повече и повече продукти за разкрасяване. Кремове, лосиони, емулсии, ексфолианти, маски, гелове за почистване… Готови сме на всичко, за да направим кожата си гладка и сияйна, а ако можем да заличим и някоя друга бръчка, е страхотен бонус, нали?

Харчим купища пари за всички тези козметични продукти и рядко се досещаме, че и храната също може да ни бъде пръв помощник в грижата за здрава и красива кожа. Така или иначе без храна не можем да живеем, защо не удвоим ползите от нея и не добавим към менюто си повече от тези чудесни храни за прекрасна кожа?

Независимо дали ни мъчи появата на петна, акне или бръчки, един добре балансиран режим може да ни бъде в голяма полза.

Разгледайте всички 7 предложения по-долу. Към всяко от тях сме добавили и кратко описание - защо се препоръчва и какви са евентуалните ползи.

Бадеми

Богати са на витамин Е, който предпазва клетките от свободните радикали, като замърсяванията от околната среда и вредата от слънчевите лъчи. Също така запазва еластичността на кожата и редуцира възпаленията. Не случайно в някои от кремовете за лице е добавен именно този витамин.

Домати

Доматите са добър източник на антиоксиданти, които защитават кожата от външни въздействия, като замърсяването например. Антиоксидантите в случая са по-лесно усвоими, когато плода е преминал през термична обработка. Така те се освобождават по-лесно от клетките на растението. Подходяща е и комбинацията им с храни, които съдържат полезни мазнини, като авокадо - по този начин всички полезни нутриенти се усвояват много по-бързо.

Семена от чиа

Тези семена са сред ТОП растителните източници на омега-3 мастни киселини, които имат чудесни противовъзпалителни свойства (омега-3 за секси фигура и здрав дух? Възможно е!).
Чиа семената са и чудесен източник на цинк, който регулира излишния себум на повърхността на кожата.

Чесън

Не само е чудесен органичен антибиотик, чесънът има и противогъбични и противовирусни свойства. При термична обработка се губят ценните му качества, затова най-добре е да се консумира суров.

Сьомга

За сьомгата и нейните ползи се изписа много. Все по-често консумирана както в България, така и по света, тази риба също е много добър източник на омега-3 мастни киселини, които, както споменахме по-горе, се борят с възпаленията.

Сладък картоф

Чудесен източник на витамин А, който контролира производството на себум и понижава количеството кератин, което организмът ни произвежда, който запушва порите.

Диня

Всички сме чували, че за да има кожата ни здрав и сияен вид, трябва да сме добре хидратирани, т.е. да пием достатъчно количество вода. Но има хора, които просто не обичат да пият вода и дори смятат, че не им се пие. Тогава какво можем да направим - ами можем да “ядем” вода, вместо да я пием. Наясно сме, че динята съдържа голямо количество вода, а положителното в случая е че по този начин тялото има повече време да абсорбира течността.

More Health

Детокс напитката, която топи мазнините за 14 дни

Health преди 1 месец

Търсите решение за изгаряне на мазнини и възстановяване на силуета за само 14 дни? Не търсете повече! Ето една магическа детокс напитка, която, ако включите в ежедневната си рутина, ще стимулирате метаболизма и ще постигнете целта си, ако тя е здравословно отслабване.