Следва

Battibaleno: Печелим стил със стил!

Големите любовни истории: Робер и Соня Делоне

Нестихващи таланти...

Love преди 5 години

Сара Илинична (Елиевна) и Робер Делоне са двойка художници, станали популярни с работата си върху пост-импресионизма, натурализма, фигуративната геометрия и абстракция, експериментират с ритъма и деградацията на цвят.

Гийом Аполинер ги представя на Блез Сандрар, който определя стила им като версия на кубизма и по-точно – орфизъм.

Тя идва от Полтавската област в Украйна, а той е от Париж. Срещат се след военната му служба, докато той все още е женен за бившата си съпруга. Запознава ги общият им приятел – немският арт-колекционер Вилхелм Уде през 1908г. те споделят много еднакви виждания за творчеството – обожание към Сезан и Гоген, ярките, контрастни и живи цветове и съпровождашата ги пъстра емоционална палитра. Соня забременява, а любовта им към изкуството и един към друг ги оплита в магически нишки. Те творят рамо до рамо…

Соня се превръща в икона на авангарда и бохемския живот в Париж. Нарича работата си „упражнение по цвят“ и разбива закостенелите стереотипи относно статуса на жените в изкуството.

Тя е осиновена от заможния си чичо и израства в Петербург и именно там за първи път установява връзка с международния арт-елит, преди да замине да учи изкуство в Париж.

Вдъхновява я цветът в най-чистата му форма – този, който идва от детството ѝ, от Украйна – червено-зелените рокли, декорирани с множество панделки, сватбените традиции, фолклора…

По-малко известен е фактът, че тя има и модна къща – Maison Delaunay, където логично живописните ѝ творби застъпват цветността на платовете и геометрията. Брандът ѝ се разраства, особено шаловете, които стават истински символ на лукса и биват показвани на изложението Exposition des Arts Décoratifs et Industriels Modernes.

Освен тях, нестихващият ѝ талант твори костюми за голямата сцена - Ballet Russes (1918) и The gas-operated heart от 1923 на Тристан Цара. Така тя открива собствен магазин за дрехи в Мадрид и прави костюмите за Аида за Liceo Theatre в Барселона. Тя е и първата художничка със собствена ретроспективна изложба в Лувъра.


Роберт израства в семейство на разведени родители и подобно на Сара, е отгледан от роднина – леля му по майчина линия.

От рано развива интерес към рисуването, а негови работи вдъхновяват групата Blaue Reiter, Морган Ръсел, Патрик Брус, Макдоналд Райт, Лионел Файнингер и Пол Клее. Учил е в Белвил при Розен, а в пика на кариерата си работи повече на серии - Circular Forms (1913), Paris series (1911–12), The First Disk (1913), Saint-Sévrin series (1909–10), Window series (1912–14).

Робер и Соня Делоне остават заедно до смъртта си. Непрекъснато експериментират с живопис, интериорни декори и стенопис.


More Love