Следва

Профил/Анфас: Хипнотичните "HYPNOTIC"

Профил/Анфас със Светозар Кнезовски

Невидимата и греховна нотка, която попива в нас, докато гледаме представление, или тайното...

Interviews преди 6 години

Невидимата и греховна нотка, която попива в нас, докато гледаме представление, или тайното, леко егоистично желание да бъдем на сцената вместо актьора… Това е колкото познато и осезаемо чувство, толкова и забранена тема.

Новото бижу на Huawei много ни напомни на точно тази крехка доза екстаз, първото докосване до елегантността, водовъртежа от цветове и стил, като се оказва, че също толкова огнено се чувства не кой да е, а Светозар Кнезовски - Заро, така нареченият Черен Княз на българския театър - личност, толкова пикантна и сексапилна, че визията на Huawei P10 само допълва брилянтно усещането за превъзходство.



Влизайки в Редакцията, той се разгръща и облива със “себе си” всички, намирайки начин закачливо, с типичното си горещо излъчване, да ни изчерви и жегне, в примамливия смисъл… Разлята усмивка, дяволит поглед и много страст преминават през нас, докато актьорът разказва... 

V.S.: Кой е Заро Кнезовки и какво говорят тези очи с цвят на сърдито море...?
С.К.: Див, истински, рязък, често циничен, много първичен и директен. Очите са моят извор на истина. Дали силно оръжие, врата към емоциите или пречупваща призма - това зависи изцяло от човек, стоящ срещу мен.

V.S.: Изразяваш се многоцветно и разчупено. Визията ти намеква за абсолютна независимост. Кой стои отвътре?
С.К.: Хората са безкрайно "многолистни"! Можеш да познаваш някого от години, да смяташ, че сте близки, но едно действие или истина да промени цялата картинка. Затова вярвам, че трябва да бъдеш "чист" пред себе си и без да се самозалъгваш, изграждайки бариери, да ковеш съдбата и същността си. Отвътре съм още "по-пъстър"! :)

V.S.: Плащаш ли "данък обществено мнение"? Всеки е различен, но има доста "close minded people", отношението им отразява ли ти се?
С.К.: Не! Никога не съм, нямам и намерение. Всеки има право на мнение и мироглед, но да си го пази за себе си. Аз смятам. че ако хората обръщаха повече внимание на самите себе си, вместо на другите, щяха да са далеч по-спокойни.

V.S.: Висок, строен, магнетичен! А кои са негативните страни на Черния Княз?
С.К.: Оооо, аз съм ужасен инат. Характерът ми е изграден от много перипетии и случки, като всяка една - позитивна или не, ме е направила това, което съм. Леко сприхав понякога, особено преди сутрешното кафе, но винаги с усмивка!

V.S.: Заро, идентифицираме те с думата Театър. Продължи нататък! 
С.К.: Театралната сцена е поезия, градяща се върху няколко златни правила: Никога не играй ролята, БЪДИ образа. Уважавай историята, сцената и публиката - няма как да очакваш същото, ако не си изпълнен с радост от това, което правиш. Надхвърли себе си! Да си актьор означава да се разгръщаш, променяш, да даваш и получаваш. Докато играя някой от моноспектаклите си, трябва да съм сигурен, че публиката ще си тръгне, оставяйки част от емоцията си! Имаш ли усещането, че не знаеш ЗАЩО си гледал дадена постановка, то тогава актьорът и сюжетът не са ти дали нищо. И не са получили. Безусловната любов, тази, която не можеш да обясниш, тази, която не избледнява независимо от разочарованията, пълната, поглъщащата - това е Театъра за мен.



V.S.: Носиш много бижута, защо? Имат ли някаква история или просто обичаш аксесоарите?
С.К.: Нито един от аксесоарите ми не е просто бижу и декорация... Пръстенът ми например е много специален подарък от Василис Бурзовикис и неговата партньорка Алики, директори на Задругата на майсторите в Пирея. А и, може да се каже, че ми допада да привличам внимание. Дори, звучейки нескромно, смятам, че съм "достатъчно естетическа гледка"! (Лека шега, разбира се!)

V.S.: Обувките ти са убийствени! Златно?! Как се реши на такава дръзка стъпка?
С.К.:
Нося си ореола на краката, ха-ха! Спонтанно и неочаквано "влюбване", просто ги видях и знаех, че ще са мои!

V.S.: Как определяш стила си?



Започва да говори за “магическата” страна на живота си, оказвайки се, че освен непоправимо чаровен актьор, той е и Магьосник! Буквално, човек на фокуса - неочаквана добавка към учудването и непоправимото желание да разбереш повече... 

V.S.: Как стана Маг?
С.К.:
Ами не съм "ставал". Или се раждаш такъв или не. Като с актьорството. Не всеки го може, но много хора опитват. Не е ли при всичко така? За много малко професии в днешно време не ти трябва талант или усет.

V.S.: Любимият фокус?
С.К.:
Нямам любим! Аз съм много добър в така наречените "фокуси от 20 сантиметра". Тогава си толкова близо до публиката, че не можеш да си позволиш да не си брилянтен, най-малката грешка издава всичко.

Разностранно стихиен, този мъж е симпатично “open minded” баща на едно безумно чаровно и диво малко същество - Люба, за което казва, че е нишката, променила целия му мироглед и начин на живот, превърнала бурните години в история, и дала отговорност, за която е повече от благодарен.

V.S.: Успяваш ли да намериш баланс между работата и семейството ти?
С.К.: Невинаги. Работата ми е безкрайно поглъщаща и изяжда огромна част от времето ми. Но имах щастието да намеря Жената на живота си - Ралица, която освен страхотен родител на дъщеря ни Люба, е и много търпелива и силна. Казват, че всеки на света има "половинка", другата част на едно цяло. Много малко хора успяват да я намерят, но аз успях.



Точно с тези си качества той съумява да менажира и създаде мечтата си - първият в България истински бар-театър “The Art Foundation”, където се наслаждаваме на най-разнообразни постановки и моноспектакли, както и на блус, рок, поп и класически концерти, с божествен привкус от изкусителни художествени и фотографски изложби, литературни четения и разнообразни събития.



С помощта на собственичката Вибке Байхе, германка с българска душа, живееща в България от 5 години, както самият той казва, са създали място, на което да забравиш за всичко негативно около себе си и да се оставиш на лежерното и спокойно усещане за стил, красота, уют и домашна лимонада!

V.S.: Вълшебно кътче, разкажи ми повече? Сигурно стават страхотни купони - мястото е също толкова артистично, колкото и ти...?
С.К.: О, да. Редовно си организираме събирания, а и това място ми е като втори роден дом. В крайна сметка се получава винаги така, че прекарвам повече време тук, отколкото в къщи.

V.S.: Какво пие Заро Кнезовски?
С.К.: Ха-ха-ха! Няма нещо, което не пия, но съм дълбок фен на уискито. Парещо и оставящо следи, точно като за мен! Виж, ако ме попиташ за хапване... Много съм капризен, обичам храната ми да изглежда също толкова вкусно отвън, колкото и отвътре.



Препускайки от тема в тема стигаме и до технологиите, които особено в неговата работа са неразделна част от ежедневието, като, поемайки в ръце последното скъпоценно камъче на Huawei - новият смартфон P10, очарование и комфорт се разливат по лицето му, докато с присъщото за артиста фотографско “око”, разкрива възможностите на Leica оптиката на апарата, конкурираща се с редица професионални фотоапарати.



Успяхме да направим няколко кадъра, чрез които да покажем както неговият непоправим авантюризъм, така и способностите на една нова ера смартфони, удобни и незаменими колкото и на път или почивка, толкова и в натовареното ни ежедневие.

More Interviews