Следва

Да или Не? Цветната Мелания в Полша

"Голямата ябълка" ще посрещне Георги Господинов

Георги Господинов е може би най-четеният и най-превежданият съвременен български писател...

Други преди 6 години

Георги Господинов е може би най-четеният и най-превежданият съвременен български писател. Той не само провокира интерес към литературата, но вдъхва кураж и сила на своите читателите.

През септември тази година Господинов ще смени за 9 месеца местожителството си от София на 5то авеню, Ню Йорк. Обявен е за стипендиант на Центъра за учени и писатели "Дороти и Луис Кулман"(Dorothy and Lewis Cullman). Това ще бъде 19тият клас от стипендианти, като са избрани 15 учени и творци от общо 357 кандидати от 38 страни.

Всеки ще получи собствен офис и ще има възможността да се възползва от огромната колекция реномирана литература на Нюйорската обществена библиотека "Stephen A. Schwarzman Building". Центърът създава атмосфера за творческо и научно сътрудничество както в рамките на библиотеката, така и в голямата културна среда на Ню Йорк, чрез неофициални разговори за обяд и публични събития, организирани от Cullman Center - серия от вечерни програми, фокусирани върху стипендиантите и работата им върху новите им книги.

В краткия текст за Господинов в списъка на избраните стипендианти е посочено, че последният му роман, „Физика на тъгата“ е спечелил международната награда „Ян Михалски“ през 2016та, както и че бе финалист за отличията „Стрега“ и „Грегор фон Резори“. Споменато е също, че тази година късометражен анимационен филм по разказа му „Сляпата Вайша“ бе номиниран за „Оскар“.

Не се и съмняваме, че следващият му роман ще бъде отново сензация!

More Други