Следва

We love: Анджелина и щеркитe на пазар

Истории от живота: Камила Паркър-Боулс, най-мразената жена в Англия

По случай юбилея на херцогинята на Корнуол, която навърши 70 на 17 юли, си припомняме за нейния живот и...

Други преди 6 години

По случай юбилея на херцогинята на Корнуол, която навърши 70 на 17 юли, си припомняме за нейния живот и драмата да бъде „другата жена“ на британския престолонаследник.

Понастоящем Камила Паркър-Боулс е принцеса на Уелс, но поради множество причини, нарича себе си с ред други титли - херцогиня на Корнуол, на Ротеси и т.н., повечето от които доста измислени, но наложителни, имайки предвид с кого бива свързвана главната титла.



Камила се появява в публичното пространство по време на т.нар. скандал „Камилагейт“. И до ден днешен е известна като любовницата на принц Чарлз, чиято афера разтърсва Обединеното кралство в края на миналия век. В очите на хората, тя си остава жената, провалила брака на Даяна с британския престолонаследник.



Малко се знае за житейския път на Камила. Акцентът винаги се е поставял и ще продължава да се поставя върху връзката й с Принца на Уелс. Една емблематична афера, около която се завърта целият й живот, оставяйки на страна сякаш никому ненужната информация за нейната личност, изгубена някъде из пепелищата на любовния триъгълник между нея, Даяна и Чарлз.



Камила Паркър-Боулс е родена през 1947г. под името Камила Щанд в село Плъмптон, Англия, където израства заедно със своите брат и сестра. Семейството й е от стар аристократичен род. Смята се, че прабаба й Алис Кепел е била любовница на крал Едуард VII. Нищо чудно откъде е взела пример Камила. От ранна детска възраст общува с членове от кралските кръгове във Великобритания.

Първоначално учи в Съсекс, след което посещава най-престижното училище Queen's Gate, Кенсингтън, Лондон. Не обичала да бъде под светлините на прожекторите и била пълна катастрофа в училищните пиеси. Това се отдавало далеч повече на сестра й Анабел.



Завършва висшето си образование във Франция и Швейцария. За кратко работи в офисите на почти безизвестните дизайнери Коулфакс и Фаул. Описват я като очарователно, непринудено, младо момиче, „жадно“ за живот. От малка силно се запалва по лова и язденето, хобита, които стават една от причините за честите й срещи с принц Чарлз през годините, когато не споделят едно брачно ложе.



През 1965г. Камила официално дебютира в обществото
. Вечерта за нея се оказва съдбоносна. Едва на 18 години, тя се влюбва до уши в Андрю Паркър-Боулс – привлекателен офицер от кавалерията. Родителите му са особено близки с кралското семейство.



На 13-годишна възраст става един от пажовете на Елизабет II по време на коронацията й през 1953г. Увлечението на Камила е огромно, но връзката им е мъчителна, трудна и объркана. Самата тя признава, че с него се чувствала като кукла на конци. Андрю се славел с голяма популярност сред нежния пол и той умело се възползвал от този факт.



Изневерявал многократно на Камила, въпреки че не били нито женени, нито сгодени, това й причинявало истински душевни терзания. Една от големите му любови се оказва и по-малката сестра на Чарлз – принцеса Ан. Агонията на връзката им продължава 5 години, след което Камила намира утеха в компанията на британския престолонаследник. Чарлз за първи път забелязва Камила на турнир по поло през 1970г.

Но авантюрата им започва година по-късно. Срещат се на вечеря в тесен кръг, организирана от Лучия Санта Крус, дъщеря на чилийски посланик, близка приятелка на Камила и за кратко една от неофициалните половинки на Принц Чарлз. Искрата пламва бързо и двамата започват връзка.



Тя не беше красавица, но беше дръзка, остроумна и забавна. Умееше да слуша, беше деликатна и внимателна.“ Това са първите впечатления на принца на Уелс, спомнят си техни приятели. Чувствата на Чарлз се засилвали все повече, докато Камила оставала леко резервирана. Принцът имал сериозни намерения, но Кралицата не давала и дума да се каже за брак между двамата, тъй като Елизабет не я смятала за достатъчно красива и изискана, за да бъде част от кралското семейство.



Чарлз бил много зает с военното си обучение и през 1973г. заминава за Западна Индия. По същото време, възползвайки се от факта, че принцът отсъства, Андрю предлага брак на Камила. Той се връща при нея, осъзнавайки, че е загубил всякакви шансове да се обвърже официално с Принцеса Ан.



Престолонаследникът е съсипан от новината и в писмо до Камила пише:Разбихте сърцето ми. Само след шест месеца щастие, съдбата ми отне най-прекрасния дар. Вие бяхте най-скъпата за сърцето и душата ми.“
7 години след запознанството им, Андрю и Камила сключват брак. Въпреки многобройните му изневери, дори и с нейни приятелки, тя била твърдо решена да стане негова съпруга. Самата тя признава, че винаги е мечтаела да се омъжи за висок, атлетичен, рус офицер, а не да става кралица.



През 1974г. се ражда синът им Том, а 5 години по-късно – дъщеря им Лора Роуз. Но илюзиите за съвместно щастие били обречени. Само най-близките от обкръжението им знаели колко дистанцирано и студено се държал Андрю. Той продължил да поддържа извънбрачни връзки и въобще не се задържал вкъщи. Живеели заедно въз основа на максимата: „докато сме дискретни в своите флиртове, ще имаме прекрасни взаимоотношения.“



Но това не било достатъчно за Камила. Тя се надявала да създаде истинско любящо семейство. В тези трудни моменти, Камила възстановява връзката си с кралския си обожател. Двамата преустановяват отношенията си през 1980г., когато Чарлз започва да се среща с 18-годишната Даяна Спенсър. Неведнъж Камила и близки приятели на Чарлз споделяли, че Даяна не е подходяща за съпруга на престолонаследника. Но сватбата е факт. „В нощта преди церемонията всички плакахме. Той осъзнаваше, че това е грешка, но трябваше да изпълни дълга си.



Многократни изблици на ревност от страна на младата Даяна, пасивността и незаинтересоваността на Чарлз предопределят края на този брак още в самото начало. Те били твърде различни. Ди е трябвало да търпи куп унижения. Всички отлично знаели как стоят нещата. Принцът почти не се отделял от Камила още в първите години от брака си. Даяна не издържала на това да я съжаляват и да се присмиват зад гърба й. Нежелана от собствения си съпруг, принцесата се превърнала в истински кошмар за кралската фамилия и ангел за обществото – „Принцесата на Народа“. Чарлз е на 38, Даяна вече го е дарила с двама сина, но скандалите не стихвали. И двамата се съсипвали от този несполучлив брак. Последвало едно телефонно обаждане, което променило живота и на тримата.



След този съдбоносен разговор, Камила и Чарлз подновяват връзката си през 1984г. Те не могат да продължат да поддържат илюзията, когато аферата им става достояние на целия свят. „Никога не съм искала да бъда фаталната жена в нечий брак. Моят собствен бе достатъчно разбит, за да причинявам нещо подобно и на други хора. Години наред стоях далече от Чарлз, след като се венча за Даяна. Но един телефонен разговор промени живота и на тримата.

През 1992г. Даяна и принца на Уелс се разделят, а официално разводът им е финализиран през 1996г. През 1995г. Камила и Андрю разтрогват брака си. След внезапната смърт на Принцеса Даяна, Чарлз обявява, че няма да се ожени повторно. „Това беше отвратително, капака на всичко. Аз трябваше да понеса цялата помия, която те изляха по мен.“ – споделя Камила. В крайна сметка през 2005г. Камила и Чарлз обявяват внезапно годежа си. На сватбата не присъстват нито един от родителите им, тъй като официално не са съгласни.

Любовта явно е способна да удържи на времето. 35 години след запознанството им, двамата изричат заветното „Да!“. Изглежда съдбата наистина е искала да ги събере завинаги. Администрацията в Кларънс Хаус (домът на Чарлз) работи много усърдно върху обществения имидж на Камила, за да се превърне в част от кралското семейство. Тя неотлъчно следва съпруга си при изпълнението на професионалните му задължения и го придружава на повече от 200 светски събития, организирани всяка година.

Известна е и с чувството си за хумор, с което често разведрява атмосферата по време на публични мероприятия.
Обича да прекарва време насаме в собствения си дом Ray Mill, Уилтшир. Отдава се на любимите си романи на английския писател Робърт Харис, на криминални телевизионни предавания, на кучетата си и разбира се, на петимата си внуци. Обречена да живее в сянката на Лейди Ди, Камила непрестанно е критикувана за избора й на дрехи, грима й, жестовете й и начина й на говорене. Въпреки зоркият поглед на стотици журналисти, херцогинята на Корнуол продължава отговорно да изпълнява задълженията си като съпруга на Принц Чарлз. 

More Други