Следва

Дизайн за вдъхновение: Cinderella Story

Големите любовни истории: София Копола и Спайк Джоунз

Хората откриват скрити послания във филмите им, твърдейки, че двамата изразяват болката от разбитите си сърца...

Celebrities преди 6 години

Помните ли сцената от семейното тържество в чест на раждането на сина на Майкъл Корлеоне във филма на Копола „Кръстникът“?

Новороденото „играе“ дъщерята на режисьора София, тогава още кърмаче. При появата й на бял свят щастливият баща на две момчета, отдавна мечтаещ за момиче, възкликва: „Само я погледнете, от нея ще стане първокласна актриса!“

При снимките на третата част на „Кръстникът“, почти след две десетилетия, вече порасналата София по настояване на баща си ще изиграе дъщерята на Майкъл Корлеоне – Мери. Смъртоносният куршум на наемния убиец, предназначен за Майкъл, поразява нея. Но в този момент умира не само любимата дъщеря на Кръстника – в София Копола завинаги умира актрисата.

Когато след известно време Копола говори с нея за следващия си филм, получава отговора: „Повече няма да се снимам в нито един филм. Ни-ко-га!“ И така и не се снима. Но вместо поредната актриса светът печели забележителен режисьор, който с днешна дата вече е носител на „Оскар“ и редица други престижни награди.


София с обожаемия си баща - Франсис Форд Копола

София има щастливо детство в голямо, шумно, типично италианско семейство. Домът им винаги е препълнен с роднини и приятели, освен тях идват и много известни личности от цял свят: Ив Сен Лоран, Лайза Минели, Мартин Скорсезе, Клинт Истууд, Джейн Фонда, София Лорен… Броят на звездите, на които малкото момиченце седи на коленете, а като тийнейджърка разговаря, не може да бъде изброен.

Между другото, първото й участие във филм не минава без да остави отзвук в обществото. Тогава е прието, че да се снимат малки деца, а още повече да участват във филми, носи лоша поличба и може да донесе нещастие на малкото. Майката на момичето - Елинор Копола - категорично се противи на участието на детето във филма. Но главата на семейството, свикнал да командва и вкъщи така, както на снимачната площадката гръмогласно заявява: „След като аз снимам малкото си момиче, поверията ще се променят“.

По-късно родителите водят София и братята й по снимачните площадки – бащата смята, че така ще се приобщят към професията. А ако снимките са по време на учебната година, семейството наема частни учители за децата.

На София не се харесват тези постоянни премествания, влече я калифорнийският й дом с огромна градина. Тя обича да седи под сянката на дърветата, да мечтае, да рисува и да измисля истории за домашни спектакли: за всеки празник децата и техните многобройни братовчеди правят за възрастните малки постановки.

Не им е позволено да изнасят литературни произведения, затова София сама измисля сюжетите и пише сценарии. Но момичето избягва да участва дори в собствените си истории. Макар й по настояване на баща си до 16-годишна възраст тя да се снима в десетки ленти на великия Копола.

Неприязънта към актьорството се подгрява и от трагедията, разиграла се по време на снимките на филма „Каменната градина“: при нещастен случай загива любимият й 20-годишен брат Джанкарло. Баща й тогава я изумява, въпреки случилото се, той продължава снимките на филма.

София се пита какво е призванието й: опитва се да рисува, да се занимава с мода, дори отваря малък бутик в Токио, където се запознава с фотографа Фумихиро Хаяси, който кара момичето да се влюби във фотографията и й предава умението да търси не просто външното портретно сходство, но и максимално да изобразява вътрешния свят на персонажа, неговата същност. И, което е не по-малко важно, учи я да намира интересни лица.

Но ето че на личния фронт нещата изобщо не й се получават, което тревожи роднините й, особено женската половина. София не е красавица, но определено притежава обаяние, а очите й излъчват доброта. Макар и да има някои краткотрайни връзки, тя не може да се похвали със сериозен приятел.

Докато един ден в Париж, на един от известните булеварди, вниманието й е привлечено от млад мъж с приятна външност. София, незабелязано изваждайки фотоапарата си, започва да го снима. „Обектът“ забелязва, че към него е проявен интерес и на свой ред се интересува какви цели преследва „мис Папараци“. Запознанството бързо преминава в приятелство. Младият мъж, който се казва Марк Джейкъбс, е известен дизайнер в Париж. Той има много възможности плюс нетрадиционна сексуална ориентация. Това е и причината именно към него София да се обърне за съвет, когато в живота й идва първата сериозна тръпка.


София и Марк Джейкъбс

Със Спайк Джоунз, фотограф и режисьор, се запознава, правейки първите си самостоятелни стъпки в индустрията, снимайки реклами. Както признава, любовта е мигновена.

Започват да се срещат, но времето минава, а Спайк така и не проявява инициатива, за да придаде на отношенията им „динамика“. Казано по-просто, изобщо не се опитва да има с нея интимни отношения. Дори в един момент София започва да подозира, че момъкът е гей. Подозренията си споделя с Марк Джейкъбс, който обещава да й помогне и, планирайки поредното си посещение в САЩ, пристига в Лос Анджелис.


Спайк Джоунз

Канейки София и Спайк в ресторант, Марк предупреждава София, че ако Спайк се окаже гей, а той ще разбере това за пет минути, Марк ще вдигне чашата с шампанско с лявата ръка. А ако не е, с другата. София само трябва да следи действията на Джейкъбс.

По време на обяда Джоунз е доста изненадан и дори недоволства, защото приятелката му се е вторачила в Марк, следейки всяко негово движение. Носят шампанското. Марк бавно вдига чашата си. „С лявата е!“, разстройва се София. Виждайки, че тя нервно взима чантата си, готвейки се да си тръгне. Марк отново пълни чашата си: „София, искам да вдигна тост за теб. Виждаш ли, държа чашата с дясната си ръка…“ София го поглежда и избухва в смях, Джейкъбс също. Двамата стоят срещу огледалото и се оказва, че в отражението тя е объркала ръцете на Марк. Спайк е в недоумение какво се случва. Когато му разказват, хората, които се смеят, вече са трима. А отношенията на Джоунз и Копола влизат в релси. Впрочем, в релси ли?! Те си остават близки приятели, от време на време нощуват заедно, но това по никакъв начин не прилича на страстна връзка. Всеки продължава да живее собствения си живот.

През това време Джоунз е в очакване на първия си екранен пробив. Той най-накрая успява да пусне филма „Да бъдеш с Джон Малкович“ и лентата има страхотен касов успех. Това вдъхновява и София да зареже рекламните клипове и да се захване с пълнометражни филми. Спомняйки си детските години, когато съчинява сюжети за домашни спектакли, тя измисля сценарий за бъдещия си филм, взимайки за основа романа на Джефри Юдженидис „Непорочните самоубийства“. Тя е режисьор, а татко  Копола й помага да привлече звезди като Джеймс Уудс и Катлийн Търнър. Филмът се харесва от зрителите и от критиците и тогава Джоунз прави подарък на София – предлага й ръката и сърцето си.

На шумната и многолюдна сватба в дома на Копола освен многобройните роднини присъства и целия холивудски свят. Доволен, че дъщеря му е устроила личния си живот, Копола се шегува: той не иска това да е брак по италиански, но още по-малко иска това да е брак по холивудски. Ако всички родителски желания се сбъдваха!

Мъж и жена режисьори – хубаво или лошо е? Разбира се, че е хубаво, когато съпрузите имат общи интереси, това обединява. Но спецификата на професията разделя. По-късно София си спомня, че през първата брачна нощ двамата почти до сутринта обсъждат предстоящите и на двама им снимки.

Вторият филм на Спайк също е изключително успешен – „Адаптация“. София, въодушевена, че „Обречени да умрат“ (по книгата „Непорочните самоубийства“) печели награда на фестивала в Кан, се захваща с работа над своята коронна лента: „Изгубени в превода“, която впоследствие получава „Златен глобус“ и три номинации за „Оскар“. При това София става първата жена в историята, номинирана за „Оскар“ за режисура.

Уви, именно в момента на творческия триумф се разделят паралелните линии на професионалния и личния живот на София и Спайк. Джоунз си тръгва от семейството. Както казва София, разделя ги работата.

За доста голяма част от аудиторията причината за техния развод остава непонятна. Всички смятат, че най-голямата любов на София е именно Спайк. Хората откриват скрити послания във филмите им, твърдейки, че двамата изразяват болката от разбитите си сърца и провален брак чрез изкуството, което правят. Доказателство за това според експертите са филмите „Изгубени в превода“ на Копола, който е правен по време на развода, а тя признава, че е базиран на личните си преживявания, и продукцията на Джоунз – „Тя“. Критиците твърдят, че ако двата филма се гледат един след друг ще открием дори неща, които двамата режисьори адресират един към друг. В „Изгубени в превода“ главната героиня Шарлот страда от постоянната липса на съпруга си. Никой не се съмнява, че Шарлот репрезентира чувствата на самата София, а по-късно излезлият „Тя“ единодушно се обявява за отговор на филма на Копола.

В интернет пространството стана популярен клип, който обединява парчета от двата филма, показвайки колко са свързани сюжетите и емоциите, които изразяват. Това разчувства много хора, карайки ги да откриват различни тълкувания на двете уж напълно отделни истории.

След раздялата името на София се свързва с различни известни личности, включително и с това на режисьора Куентин Тарантино, за когото е дори сгодена, но когато и да я попитат за личния й живот, единственото, което получават в отговор е: „Без коментар!“ Но доказателство за сериозна връзка след Спайк са двете й дъщери Роми и Козима, както и последвалият брак с баща им – рок звездата от френската банда „Феникс“, Томас Марс.

Истината е, че само двама души знаят какво наистина се е случило между тях. Ние можем само да предполагаме, но не можем и да отречем, че има нещо, което все още свързва София Копола и Спайк Джоунз.

More Celebrities

Драма и възторг: Катрин и всички други принцеси на Уелс в историята

Celebrities преди 44 минути

В историята е имало само 10 принцеси на Уелс. Въпреки че въпросните знатни дами вляха в монархията нова кръв и интелигентна различност, всички те са източник на очарование и... скандални клюки.