Следва

София на... Радина Кърджилова

Истории от живота: Японската Даяна Принцеса Масако

През целия й живот я сравняват с Даяна Спенсър, но, както се оказва, съдбата й е много по-различна от тази на уелската принцеса...

Celebrities преди 6 години

Ще ви разкажем за бъдещата императрица на Страната на изгряващото слънце и ще развенчаем четири от най-популярните мита за нея.

„Печалната принцеса”, „японската Даяна”, „пленница на Трона на хризантемата” – около японската принцеса Масако витаят немалко трагични легенди, причинили дълбоката й депресия, от която тя не може да излезе до ден днешен.

Жена, в миналото успешен дипломат, решила се на брак с наследника на императорския престол и така лишила се от всевъзможните права и свободи на съвременна прогресивна жена.

Такава описват Масако Овада западните журналисти, които искрено й съчувстват и съпреживяват съдбата на японската принцеса, задушена от традициите и протокола в императорския дом. Сравняват я с принцеса Даяна, която искаше да бъде „глътка свеж въздух”, но така и не бе приета от кралското семейство.


Принцът и принцесата на концерт в Императорския дворец, 22 юни 2017 год.

Даяна е 20-годишно необразовано момиче, когато влиза в кралското семейство на Великобритания. Масако Овада се решава на брак с принц Нарухито, когато е на 30 години, получила образование в най-престижните световни университети и възможности за главоломна кариера. Два пъти тя отказва брак на Нарухито, но все пак се съгласява, приемайки доверчиво думите му, че „ да бъдеш принцеса – това също е своеобразна форма на дипломация”. Твърде неправдоподобна легенда.


Престолонаследникът на Япония принц Нарухито със съпругата си Масако, 8 юни 2006 г.

Възможно ли е зряла жена от уважавано семейство на дипломати и самата работила в министерството на външните работи на Япония да не знае какво представлява традицията на императорското семейство на родната й страна?

Като че ли е време най-накрая да бъдат развенчани някои от митовете за „печалната принцеса”.

Първи мит
Омъжвайки се за принц Нарухито, Масако се отказва от главоломна кариера.
Родената в семейство на дипломат бъдеща принцеса ходи на детска градина в Москва, завършва средното си образование в САЩ, учи в престижни институти като Харвард, Оксфорд и Токийския университет. Така японката научава английски, руски, немски и френски език.


Масако Овада в Ню Йорк като дете

Това води до формиране на характера й – съвсем не „източен”, а по-скоро „западен”. Например още като ученичка тя организира отбор по софтбол – решение, революционно и дръзко за Япония, където в тези години спортът се приема за изключително мъжко занимание.

Реалността
Цял живот Масако е редови работник на дипломатическото ведомство на Япония, което никога не се е смятало за особено постижение.


Принцесата през 1992 г.

Наистина през 1987 година Масако Овада попада в японското външно министерство, което се отдава само на 5% щастливци. Но да бъдем реалисти: семейството й е така известно на ръководството на министерството, както фамилията на императора. И като вземем предвид с какво уважение японците се отнасят към семейните връзки, просто е невъзможно дъщерята на уважаван дипломат, посланик на Япония в ООН, да остане без длъжност. При това момичето е назначено като стажант, което не предполага главоломна кариера. Това е само шанс за бъдеща реализация. А що се отнася до езиците, Масако единствено владее нелошо английски, език, който усъвършенства по време на двугодишен курс в Оксфорд, изпратена от министерството като млада стажантка за повишаване на квалификацията.


Снимка от албума на випуска на Масако. Тя завършва средното си образовани в Белмонто, Масачузетс, 1970 год.

Втори мит
Щастлива случайност събира принц Нарухито и Масако.
Масако се запознава с Нарухито през 1986 година на дипломатически прием в чест на испанската инфанта Елена. Известно е, че на този прием той трябвало да си избере съпруга. На приема били поканени трийсет знатни красавици от аристократични семейства, и момичето от незнатен род Масако, чието име според легендата е включено в списъка „на бърза ръка” с молив. Наследникът на императорския трон обаче е толкова запленен от девойката, че й прави предложение.


Масако с принц Чарлз по време на посещението му в Япония, 30 октомври 2008 г.

Истинска приказка за съвременна японска Пепеляшка. Въпреки двата отказа безпаметно влюбеният Нарухито не се отказва и през 1992-ра, предварително обещавайки на Масако, че винаги ще я защитава от нападките на императорския двор, опитва щастието си отново и японката най-накрая се предава. Женят се през 1993 година, но още в деня на сватбата суровият императорски двор налага на съвременната Пепеляшка да облече тежкото сватбено кимоно от Х век. Съгласявайки се на това, Масако позволява да се провали целият й живот.


Принц Нарухито със съпругата си приветстват краля и кралицата на Испания Фелипе и Летиция

Реалността
Заедно с останалите Масако била подложена на строг подбор и императорското семейство било напълно готово да я приеме.

Има данни, че и по-рано в специален комитет по подбор на императорските обекти на любов Нарухито е бил „съветван” за нея – наистина девойката идеално отговаряла на изискванията за съпруга на монарха. Комитетът разгледал около 100 кандидатури. Така че е трудно да се повярва, че Масако наивно не е подозирала истинското предназначение на този прием.


Престолонаследникът и престолонаследницата на тържеството по повод 74-годишнина на император Акихито, 23 декември 2007 год.

Масако е носела кимоно според традицията на закрита церемония. В деня на гражданското бракосъчетание тя е била като всяка друга европейска принцеса в открита карета, в бяла булчинска рокля и с диамантена корона на главата.


Сватбена снимка на принц Нарухито и принцеса Масако в традиционни облекла, 2 юни 1993 год.

Трети мит
Свободолюбивата Масако става заложница на Трона на хризантемата.

Народът приема Масако с възхищение: винаги с модни костюми, струвала им се въплъщение на новото време, способна да промени династията към по-добро. Но времето минава: монархията все не се променя, а младата усмихната Масако посърва. Появите й в обществото стават все по-редки, а в пресата – съобщения, че принцесата очаква наследник.


Портрет на монархическата двойка, по повод рождения ден на принцесата 19 декември 1993 год.

Масако дълго време не успява да забременее, а първата й бременност завършва със спонтанен аборт. Едва след 8 години принцесата ражда момиче – принцеса Айко, която по закон няма право да наследи престола. Натискът, който императорският дворец налага на Масако относно наследника, предизвиква нейната задълбочаваща се депресия, която лекарите определят като синдром на „понижена адаптация” към обкръжаващия свят.


Принцеса Масако на изложба, 20 юли 1996 год.

Реалността
Масако очаквала привилегии, не искала обаче да изпълнява кралските задължения.
Искало й се да има повече свобода и, трябва да кажем, че я получавала редовно. Посещава редовно родителите си, пропускайки някои протоколни събития. Дори е известно, че тя не само игнорирала по-важни събития от национален мащаб, а понякога дори „не скланяла” да навести император Акихито в болницата, когато се борел с рака.


Сватбата на Нарухито и Масако, 9 юни 1993 год.

Четвърти мит
Заради своите изискани стил и маниери Масако получава неофициалната титла „японската Даяна”.

Изглежда, че западните журналисти харесали принцеса Масако основно заради стила й – през първите години на брака си тя наистина по много неща напомняла Даяна Спенсър.

Но скоро под въздействието на императорския протокол в принцесата настъпила рязка промяна. Традиционното японско кимоно заменило елегантните европейски дрехи, усмивката й като че ли станала прекалено измъчена, а очите – тъжни и безжизнени. Западните поклонници на Масако побързали да сравнят прекършената й съдба с печалната участ на Уелската принцеса и да обвинят императорското семейство във всички грехове.


Портрет на японското императорско семейство, направен след бракосъчетанието на Нарухито и Масако, 9 юни 1992 год.

Реалността
Много скоро Масако престава да бъде образец на японската красота.

Не след дълго приелите я сърдечно японци започнали постепенно да се разочароват от нея. При това всички започнали да смятат, че принцесата не е нов полъх, а само агресивна опозиция на всички традиции.


Портрет на монархическа двойка по повод 6-ия рожден ден на принцеса Айко, 18 ноември 2007 год.

Единственият обаче, който продължава да обожава принцесата, е съпругът й Нарухито. До ден днешен той е готов да отложи делата си заради любимата, като поставя отношението си към нея над протокола и императорските задължения. Вече почти четвърт век той изпълнява обещанието си да защитава Масако – не винаги удачно, но изглежда, че любовта към съпругата му завинаги ще бъде смисълът на живота му.
 

More Celebrities

Драма и възторг: Катрин и всички други принцеси на Уелс в историята

Celebrities преди 22 часа

В историята е имало само 10 принцеси на Уелс. Въпреки че въпросните знатни дами вляха в монархията нова кръв и интелигентна различност, всички те са източник на очарование и... скандални клюки.